• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tímy sa už naplno pripravujú na novú ligovú sezónu a v našom tradičnom letnom seriáli pre vás zmapujeme každého účastníka, jeho súpisku a program prípravných zápasov. Na začiatok sme sa pozreli do Handlovej, kde chcú nadviazať na pozitívne veci z predchádzajúceho ročníka. Pomôcť by k tomu malo najmä udržania Nenada Miloševiča v pozícii hlavného trénera.

„Baníci“ zažívali počas sezóny 2023/2024 dva druhy emócií, najskôr tie pozitívne, ako napríklad dlhodobé udržiavanie sa na tých najlepších priečkach v tabuľke, cez postup na Česko-slovenský pohár. Potom ale prišiel nečakaný odchod takmer všetkých legionárov, z ktorého sa v dlhodobom rozsahu tím úplne nespamätal, preto skončil už vo štvrťfinále play off. Ambíciou všetkých na hornej Nitre je nadviazať na tie priaznivé veci a napísať podobne úspešnú ďalšiu kapitolu, v tomto prípade so šťastnejším záverom. Dopomôcť by k tomu mal fakt, že klubu sa podarilo predĺžiť spoluprácu s trénerom Nenadom Miloševičom.

„Mali sme celkom turbulentnú sezónu. Ako klub, tak aj ja sme išli do niečoho úplne nového. Ja som ako mladý tréner dostal obrovskú zodpovednosť – poskladať tím spolu s Karolom Kučerom, ktorý bude produkovať taký basketbal, aby sme boli konkurencieschopní, ako aj vrátiť fanúšika do haly. Mali sme, ale aj máme v porovnaní s ostatnými v lige veľmi skromný rozpočet, no podarilo sa nám skĺbiť mladú skupinu ľudí, ktorí chceli pracovať. To sa potom odzrkadlilo na výkonoch, keď sme tri štvrtiny sezóny ako jediný držali krok s Levicami. Najväčším úspechom samozrejme je, že basketbal tu opäť ožil a ľudia začali chodiť. Na môj vkus ešte stále málo, mohla byť aj plnšia hala a mohli nám ešte viac pomôcť, ale okej, keď bolo 50 skalných ľudí, čo chodievalo rok predtým, tak teraz sme to číslo vyšvihli oveľa vyššie a verím, že tento rok bude ešte väčšie. Určite si klub, ľudia v ňom pracujúci, pokračujúci a noví hráči zaslúžili maximálnu podporu. Viem, čo hovorím a verím, že ľudia v Handlovej to pochopia a prídu podporiť klub zaplatením vstupného, ako aj podporou v hľadisku. Keď by som to mal zhrnúť, tak sezóna bola z viacerých dôvodov úspešná. Hlavné je, že sa nastavil určitý systém, v šatni, ako aj vo vnútri klubu. Udržali sme si gro slovenských hráčov, tým, že podmienky na trénovanie a okolo palubovky boli na veľmi dobrej úrovni, chémia tiež, vrátili sa diváci. Myslím si, že na vysokej úrovni boli tiež zápasy a výkony boli zážitkom pre každého, kto si myslí, že vie, o čom hovorím. Konečné umiestnenie nie je reálne, ale niekedy sa v živote dejú veci, na ktoré nemáme vplyv. Myslím si, že rešpekt od súperov a rozhodcov je diskutabilná vec, ale robíme na tom. Ihrisko neklame,“ rozhovoril sa na úvod pokračujúci tréner Handlovej.

DSC 6776

So svojím tímom sú už naplno v tréningovom procese, v handlovskej športovej hale sa nachádza kompletné družstvo, s ktorým pôjdu do nového ligového ročníka. „Letnú prípravu sme odštartovali na začiatku augusta. Kto ma pozná, tak vie, že u mňa sa veľa trénuje. Myslím si, že som náročný tréner a od svojich hráčov žiadam veľa. To je jediný spôsob ako byť konkurencieschopný. Tým, že sme vyskladali mladé mužstvo, možno ešte mladšie ako pred rokom, tak potrebujem, aby hráči napredovali nielen po fyzickej, ale aj basketbalovej stránke. Tak ako minulý rok, máme menej známych hráčov, ale verím, že sme trafili charakter a tvrdou prácou dostanú seba, ako aj klub na vyšší level. Američania Scott s Harrisom, ako aj Balčiunas prišli ako neznámi hráči a teraz všetci traja podpísali do druhej Adriatickej ligy, čo je veľmi vysoká úroveň basketbalu a pre nás klub ako klub to znamená, že sme na dobrej ceste. Juraj Láštic dostal pozvánku do reprezentácie, chlapec nemal dva roky dozadu žiadne minúty v lige. To je naša cesta, veľa trénovania a napredovania. S tým som zatiaľ spokojný a všetko prebieha náročne, ale bolo by zlé, keby je to inak. Čaká nás asi 7 prípravných zápasov, verím, že na začiatok sezóny budeme pripravení,“ uviedol Miloševič.

Legionárska zostava sa síce po sezóne kompletne obmenila, ale klub hneď na úvod urobil najdôležitejší krok, podarilo sa mu udržať kompletnú slovenskú os družstva. Na hornej Nitre tak pokračuje Jakub Petráš, Branislav Pipíška, Juraj Láštic a Jakub Kádaši. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo udržať všetkých Slovákov, ktorých sme chceli. Myslím si, že dopyt bol po nich veľký, aj mali v iných kluboch lepšie podmienky, ale zostali u nás. To niečo hovorí a verím, že aj fanúšikovia to spoznajú. To je aj to, čo som hovoril vyššie, chalani chcú bojovať za Handlovú a zostali tu. Ja si to vážim a vždy je lepšie, pretože sa poznáme, ja viem čo čakať od nich a oni vedia, aký som, takže si myslím, že po dlhých rokoch pre Handlovú pozitívna správa. Udržali sme dobrých hráčov a hlavne dobrých ľudí. Noví hráči si pomaly zvykajú, niektorých som poznal, niektorých nie. Veľmi dbám na selekciu a na to, aby hráč so zlým charakterom, nehladiac na kvalitu, nebol môj. Samozrejme, všetci robíme chyby, na tomto leveli sa vyberáme do neznáma. Aj keď máme veľa informácií, tak chyba sa môže stať. Očakávam od nich veľa, hlavne, aby si našli svoje úlohy a boli súčasťou tímu a systému. Tým, že sú mladí, tak som pripravený aj vytrpieť určité chyby, ale musia makať a byť koučovateľný. O ostatné sa nebojím, ja im pomôžem, aby splnili to, prečo sem prišli,“ vyhlásil kouč Handlovej o svojom tíme.

DSC 6494

Pred rokom „baníkov“ mnohí odpisovali a dlhé mesiace boli najpríjemnejším prekvapením SBL. S akými cieľmi a ambíciami vstupuje „Nešo“ do druhého roku na lavičke Handlovej? „Ambíciou je napredovať a ísť od tréningu k tréningu. To sú moje reálne ambície, ostatné veci sa uvidia v novembri-decembri. Neviem, aké má ambície, u fanúšikov verím, že po minulej sezóne vzrástol ich apetít, ale mňa to nezaujíma. Pohybujeme sa rozpočtovo na podobnej úrovni, takže o nejakých veľkých ambíciách by som nehovoril. Len niekto, kto sa nerozumie do športu, by v takejto situácii niečo vyhlásil. Vidíme, že Levice, Inter, Spišská, Prievidza, ale aj Nitra Blue Wings majú vysoké ambície a podľa toho podpisujú hráčov. Svit bude veľmi nebezpečný, ako aj Komárno aj Lučenec. Slávia SPU Nitra tiež poskladala podľa mňa lepší káder ako pred rokom. Myslím si, že liga bude o 40 percent silnejšia. Hovoriť niečo v našej situácii dopredu by nebolo múdre. Ja verím v tvrdú prácu a ťažko znášam prehry, preto aj robím všetko, aby neboli. Na nepravdu v pravidlách reagujem agresívne a iracionálne, na konci mám z toho najväčšiu škodu. Ako by povedal Hamlet – bláznivé slová spia v uchu hlupáka,“ odpovedal na záver Miloševič.

Aktuálna súpiska MBK Baník Handlová:

Príchody: Petar Dragovič (KK ABS Primorje 1945 Herceg Novi - Čierna Hora), William Ellis (Chabab Rif Al Hoceima - Maroko), Milan Geleta (BC Prievidza "B"), Marko Gutalj (OKK Novi Pazar - Srbsko), Vladimir Ključik (KK Bačka Topola - Srbsko), Tavis Smith (BC GAU Tbilisi - Gruzínsko), Luka Vasič (OKK Novi Pazar - Srbsko)

Zostávajú: Nenad Miloševič (hlavný tréner), Jakub KádašiJuraj LášticJakub PetrášBranislav Pipíška

DSC 7064

Aktuálny program prípravných zápasov MBK Baník Handlová pred sezónou 2024/2025:

27. augusta: NH Ostrava (ČR) – MBK Baník Handlová

28. augusta: BK REDSTONE Olomoucko (ČR) – MBK Baník Handlová

31. augusta: MBK Baník Handlová – Basket Brno (ČR)

13. septembra: MBK Baník Handlová - SKN St. Pölten (Rak.)

14. septembra: MBK Baník Handlová - SKN St. Pölten (Rak.)

Foto: Lukáš Droppan