• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Od konca októbra ho nebolo vidieť na basketbalových palubovkách. Zranenie Martina Bachana bolo natoľko vážne, že už vo veku 28 rokov musel predčasne ukončiť svoju hráčsku kariéru. Ako k tomu nečakanému rozhodnutiu prišlo, čo hovorí na svoju kariéru vo Svite, Leviciach a v reprezentácii Slovenska, sa dozviete v úprimnej spovedi samotného hráča.

Píše sa 21. október 2023, na programe Levíc je domáce stretnutie s Nitrou a už po necelých dvoch minútach schádzal „Bachy“ z palubovky s bolestivou grimasou v tvári. Nik nečakal, že zranenie, ku ktorému v regionálnom derby prišlo, bolo jeho poslednou udalosťou v pozícii hráča. „Udialo sa to na konci októbra v zápase proti Nitre, keď pri zrejme zlom pohybe, som zacítil bolesť. Ešte som potom nejako vyskočil a po dopadnutí ma to paralyzovalo tak, že som sa nemohol hýbať. Čím ďalej, tým to bolo horšie, ešte v ten večer som mal problémy zdvihnúť nohu. Bolo to veľmi ťažké. Bohužiaľ, zranenie, ktoré sa mi stalo, tak ma donútilo ukončiť kariéru. Nebolo to dopredu plánované, ale žiaľ, stalo sa to a musel som tak prehodnotiť svoje ďalšie pokračovanie, po ktorom prišlo k rozhodnutiu skončiť,“ vysvetľuje Bachan inkriminovaný okamih.

Dlhoročnú stálicu Levíc zrazu nebolo vidieť nikde, chýbal na tréningoch, zápasoch a informácie boli od samotného klubu veľmi strohé. Len málo ľudí vedelo, ako to v skutočnosti vyzerá s 28-ročným krídelníkom. „Prvých štyri-päť týždňov po zranení bolo strašných, nedokázal som ani sedieť, dlhšie stáť. Len som ležal, bolo to teda ťažké na hlavu, ale musel som sa s tým nejako vysporiadať a postupne sa to trochu zlepšovalo. Keďže som nedokázal sedieť, tak bolo ťažké chodiť na zápasy. Tak som ich aspoň z domu sledoval. Zranenie sa mi udialo v období, keď prichádzalo k zmenám v osobnom živote, venoval som sa príjemnejším povinnostiam. Na konci februára som odišiel do Popradu a dával sa dokopy doma,“ povedal už bývalý hráč Levíc k obdobiu po zranení.

DSC 3860

Napokon sa Bachan dočkal symbolickej a ideálnej rozlúčky s hráčskou kariérou, po štvrtom finálovom zápase mu na krk zavesili zlatú medailu, celkovo štvrtú počas jeho takmer 10-ročného pôsobenia na ligových palubovkách. „Bol to zvláštny pocit, aj keď ma to potešilo. Je to však úplne iné, ak si to človek môže užiť so spoluhráčmi a celým tímom na palubovke, ako keď to človek sleduje len z tribúny a s vedomím, že sa blíži asi koniec,“ uviedol samotný hráč.

Vo svojej kariére bol verný len dvom farbám, tri roky bol súčasťou Iskry Svit a sedem sezón odkrútil ako člen Patriotov Levice. „Začiatky sú vždy ťažké, ale teší ma, že vo svojej prvej sezóne medzi mužmi vo Svite, som hneď dostal príležitosť. Myslím si, že nie každý mladý hráč dostane takúto šancu. Dalo mi to veľa a posunulo ma to ďalej,“ zaspomínal Bachan na obdobie vo Svite. 

DSC 5313

U „žlto-zelených“ sa dočkal všetkých podstatných úspechov – 4x majster Slovenska (2018, 2022, 2023, 2024), 1x vicemajster Slovenska (2021), 1x ligový bronz (2019), víťaz Alpsko-jadranského pohára (2022), Slovenského pohára (2019) a člen slovenského All Star tímu základnej časti (2023). „V Leviciach som zažil najlepšie roky svojej kariéry, dokazujú to aj úspechy. Som toho názoru, že to bol super krok a vôbec neľutujem odchod do Levíc. Verím, že som v klube zanechal nejakú stopu a budú si ma pamätať len v dobrom. Musím povedať, že som rád, akú kariéru za sebou mám. Dočkal som sa mnohých úspechov, čo ma teší a myslím si, že kariéru som si užil. Za každú minútu na palubovke som bol rád, určite mi to bude teda chýbať. Taký je však život, treba sa pozerať dopredu,“ zamyslel sa 28-ročný basketbalista.

DSC 9493

Pri výpočte úspechov patrí k najúspešnejším hráčom posledného desaťročia v najvyššej súťaži, ale zároveň je na mieste otázka, ako by sa jeho kariéra vyvíjala nebyť zranení. „Prvé zlato je vždy také najcennejšie, keď ho získa. Všetky tituly, či už ligové, za Slovenský pohár alebo Alpsko-jadranský pohár, je to skvelý pocit zvíťaziť a zdvihnúť nad hlavu pohár. Prajem to zažiť každému, kto športuje. Tie zranenia, no veľa z nich bolo smolných, ktorým sa nedalo vyhnúť. Boli to náhody, ktoré sa stali, ale nemuseli sa stať. Nič neľutujem, vždy som bol poctivý, aj mimo sezóny som sa pripravoval a robil som všetko pre seba, aby som bol zdravý. Žiaľ, k zraneniam občas príde a nedá sa im vyhnúť,“ vyjadril sa Bachan na túto tému.

DSC 9061 

Popri klubovej kariére dostal aj možnosť reprezentovať Slovensko, konkrétne v kvalifikácii o postup na majstrovstvách Európy 2017 a v predkvalifikácii majstrovstiev sveta 2019. „Som rád, že som si mohol vyskúšať reprezentáciu. Zažil som viacerých reprezentačných trénerov, je to super, keď sa s chalanmi z ostatných tímov môžeme stretnúť. Vždy tam bola dobrá atmosféra, iná iskra v porovnaní s bežnou sezónou v klube. Skvelé skúsenosti do ďalšieho rozvoja a kariéry,“ myslí si ex-hráč Levíc a Svitu.

bachy reprezentacia 

Po takmer 10 rokoch profesionálnej kariéry si Bachan musí zvyknúť na novú situáciu: „Keď venuje človek basketbalu všetok čas a energiu, tak je ťažké zapojiť sa do bežného života, hlavne po nečakanom konci, respektíve nebolo naplánované skončiť v takto mladom veku. Musím ísť teda ďalej a uvidíme, čo prinesie čas a akým smerom sa vydám.“

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix