• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tréneri alebo hráči zo severu Európy nie sú v Niké SBL na dennom poriadku. Lučenec si v tomto ohľade vyskúša niečo nové, pri pohľade na životopis nového trénera Pieti Poikolu sa dá predpokladať, že "pelikáni" by chceli mieriť tabuľkovo vyššie, ako tomu bolo v predchádzajúcom ročníku. Čo chce priniesť fínsky kouč do Lučenca, to sa dozviete v prvom rozhovore s novou tvárou na lavičke.

  • Čo vás motivovalo prijať pozíciu hlavného trénera v BKM Lučenec a opustiť Fínsko, kde ste vybudovali úspešnú trénerskú kariéru?

"Chcem napredovať a učiť sa. Nová liga a krajina sú momentálne veľmi vzrušujúce a motivujúce."

  • V minulej sezóne ste síce mali pauzu od trénovania, ale boli ste úzko spätý s basketbalom aj ako televízny komentátor a analytik pre fínsky národný tím. Čo vám táto televízna skúsenosť dala a ako ste sa pripravovali na ďalšiu trénerskú príležitosť?

"Vždy je dobré zblízka sledovať medzinárodný basketbal a rozprávať sa s trénermi. Pomáha to pri sledovaní najnovších trendov. Okrem televíznej práce som navštívil aj niektoré kluby najvyššej úrovne (Tenerife, Bologna), aby som videl ich tréningy a zápasy. Detailne som sledoval Paris Basketball a rozprával som sa s ich trénermi. Budúci víkend pôjdem a pozriem si ich 2. finále. Paris Basketball bude náš referenčný tím v budúcej sezóne."

  • Môžete opísať svoj trénerský štýl?

"Verím v tímovú prácu. Som ochotný počúvať a učiť sa od ľudí okolo seba. Chcem zostať čo najviac pokojný, pretože keď stratíte nervy, stratíte aj sústredenie. Samozrejme, pre mňa je veľmi dôležité každý deň tvrdo pracovať a je mojou úlohou nájsť správne metódy, aby sa to podarilo."

  • Čo viete o slovenskej basketbalovej lige a konkrétne o BKM Lučenec?

"Je to dobrá liga. Mnoho špičkových hráčov začalo svoju kariéru na Slovensku. Páči sa mi, že je to veľmi vyrovnaná liga. To ju robí zaujímavou. Lučenec je tradičný klub s dobrou basketbalovou kultúrou. Páči sa mi, že lučenské juniorské tímy (pozn. redakcie AKAPO Lučenec) hrajú dobrý basketbal. Dúfam, že do našej tréningovej skupiny dostaneme niekoľkých talentovaných mladých hráčov, aby sme budovali budúcnosť klubu."

DSC 3625

  • Je niečo špecifické z fínského basketbalu, čo by ste chceli priniesť do slovenského basketbalu?

"Myslím, že intenzita vo Fínsku je celkovo trochu vyššia. Chcem, aby sme hrali na celom ihrisku a boli aktívni v obrane."

  • Aké sú vaše hlavné ciele pre nadchádzajúcu sezónu?

"Musíme byť realistickí. Nie sme favoriti, ale chcem, aby sme sa nebáli súťažiť a vyzývali všetky tímy dobrým tímovým úsilím. Chcem pomôcť našim hráčom rozvíjať sa. Na jar by sme mali hrať náš najlepší basketbal."

  • Aký prístup zvolíte pri budovaní tímu na novú sezónu?

"Je skvelé, že budeme mať nejakých hráčov z minuloročného tímu. Samozrejme, potrebujeme doplniť káder zahraničnými hráčmi. Chceme nájsť atletických hráčov, ktorí sú dobrí v obrane. V útoku potrebujeme špecifický talent pre každú situáciu. Zvláštnu pozornosť venujeme osobnostnej stránke hráča. Hľadáme tímovo orientovaných hráčov, ktorí sú ochotní každý deň tvrdo pracovať, aby sa zlepšili. Chceme do tréningov priviesť hráčov z juniorského tímu, aby sme mali dostatočne veľkú tréningovú skupinu a pomohli im rozvíjať sa na profesionálnu úroveň."

DSC 4315

  • Aká dôležitá je tímová chémia a ako ju plánujete podporovať?

"Je mimoriadne dôležitá. Chcem, aby sme sa navzájom spoznali a rešpektovali každého ako osobu. Začneme budovať tím hneď, ako bude zostava sfinalizovaná."

  • Máte nejaké vzory vo svete basketbalu?

"Existuje niekoľko trénerov z Fínska, s ktorými som pracoval alebo ktorých som pozorne sledoval. Osobitne by som chcel spomenúť Gordieho Herberta, ktorý rástol ako tréner a človek počas svojej kariéry. Nakoniec o tom je celý život, o raste a učení. Tituly sú vedľajšími produktmi. Ďalším trénerom, ktorého veľmi rešpektujem, je Tuomas Iisalo, ktorý sa stal jedným z najlepších trénerov v Európe. Sledoval som ho pozorne od jeho prvého profesionálneho tréningu, ktorý bol proti môjmu tímu. Priniesol do európskeho basketbalu niekoľko zaujímavých nových prvkov, ktoré chceme tiež priniesť do Lučenca. Tuomasov špecialista na trénerský rozvoj v Paris Basketball je Harri Mannonen, ktorý mi pomôže v nasledujúcej sezóne ako konzultant. To je pre mňa a klub veľká výsada."

  • Aký odkaz by ste chceli poslať fanúšikom BKM Lučenec?

"Chcem, aby sme ukázali také úsilie a tímovú prácu, ktoré robia tím hodným podpory. Prosím, príďte sa pozrieť na naše zápasy a neváhajte prejaviť emócie!"

Zdroj: bkmlucenec.sk

Foto: ts.fi