• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalová mapa Niké SBL sa od sezóny 2024/2025 rozšírila o nový klub – Nitra Blue Wings. Športový riaditeľ Martin Blaho v prvom rozhovore od potvrdenia účasti v najvyššej súťaži, dostáva priestor predstaviť klub, jeho vízie, ciele a ambície.

Naposledy sa Niké SBL dočkala v sezóne 2017/2018 dvoch účastníkov z jedného mesta, bok po boku takto fungovali Inter Bratislava a VŠEMvs Karlovka Bratislava. Teraz sa opakuje podobná situácia v meste pod Zoborom, druhý rok po sebe je nováčikom v najvyššej súťaži tím z Nitry. „Nitra Blue Wings je klubom, ktorého primárnym cieľom je rozvoj mladých hráčov. Hráčov, ktorí spĺňajú kritéria kultúry, ktorú budujeme. Ak chceme do nášho mládežníckeho programu prilákať, čo možno najviac takýchto chalanov, musíme im jednoducho zabezpečiť aj motiváciu v podaní profesionálneho mužského tímu, aby mali pred sebou jasný cieľ a správne vzory, ktoré budú nasledovať. Na základe tejto filozofie a po naštudovaní si všetkých pravidiel, sme sa rozhodli využiť možnosť, ktorú nám Hrací poriadok SBA ponúkal a dohodli sme sa s predstaviteľmi víťaza prvej ligy na odstúpení licencie pre účinkovanie v SBL. Aj týmto smerom sa chceme Academicu ŽU Žilina ešte raz poďakovať za dôveru, ktorú vložili do nášho projektu a verím, že aj ich budeme dôstojne reprezentovať,“ predstavil na úvod nového účastníka Niké SBL športový riaditeľ klubu Martin Blaho.

Nie je to úplne nový klub na basketbalovej scéne, v mládežníckych kategóriách doteraz vystupoval pod názvom BKM SPU Nitra. „Sme klub, ktorý okrem poslednej sezóny svoj mužský tím mal a dokonca dvakrát po sebe prvú ligu aj vyhral. Vtedy však ešte nedisponoval dostatočnou ambíciou a rozpočtom na to, aby mohol dôstojne účinkovať v SBL. Výzva to určite je, v klube však pôsobí viacero ľudí, ktorí majú množstvo skúseností z profesionálneho basketbalu na Slovensku i v zahraničí, takže vieme do čoho ideme a snažíme sa na to, čo možno najlepšie pripraviť,“ vysvetlil Blaho.

blue wings 1

Do najvyššej súťaže tak vstúpia s novým názvom – Nitra Blue Wings, samozrejme aj novým logom a pravdepodobne aj ďalšími novinkami. Ako vznikli „modré krídla“? „Klub chceme reprezentovať tradičnou farbou mesta Nitra a tou je nebeská modrá, tmavou opciou bude nočná modrá, preto Blue. V stredovekých kultúrach boli krídla znamením rýchlosti a sily, preto Wings. Anglický názov preto, že zmýšľame globálne a inšpirujú nás najlepší na svete. Spolu to vytvára dokonalú symbiózu ako celok, ktorý chceme, aby sa odrážal aj na tíme a našej práci, preto Nitra Blue Wings (Modré krídla),“ odpovedal športový riaditeľ.

Otázkou, ktorá najviac zaujíma basketbalových fanúšikov, je zloženie kádra a realizačného tímu. Ako prezradil Blaho, aktuálne sa pracuje na zložení tímu, ktorý by mal byť mixom slovenských hráčov a zahraničných basketbalistov. Hlavným trénerom bude Krunoslav Krajnovič, súčasťou nitrianskeho klubu je už dlhšiu dobu. „Na realizačnom tíme taktiež intenzívne pracujeme tak, aby sme z každého člena dostali v prospech úspechu našej značky a maximálneho rozvoja našich hráčov to najlepšie. Jednotlivé úlohy si efektívne rozdelíme,“ dodal na túto tému Blaho.

blue wings 2

V rámci Nitra Blue Wings by sa tak mala vytvoriť kompletná pyramída družstiev, čo potvrdzujú aj slová skúseného trénera: „Našou prioritou bolo, je a aj bude byť rozvojový klub pre mladých hráčov, ktorí spĺňajú kritéria kultúry, ktorú budujeme. To znamená zabezpečiť pre týchto chlapcov také zázemie a podmienky, aby sa mohli čo možno najlepšie rozvíjať. V tomto procese je neodmysliteľnou súčasťou aj profesionálny mužský tím v najvyššej súťaži, ktorý bude toho vrcholom.“

Oba nitrianske kluby majú svoju vlastnú víziu, preto prípadne spojenie síl nebolo na programe dňa. S akými cieľmi a očakávaniami ide nováčik do svojho pôsobenia v Niké SBL? „Cieľom je postup do play off a zapojenie, čo možno najviac mladých hráčov, ktorí si to svojím prístupom zaslúžia,“ dodal na záver Blaho.

Foto: Miroslav Slávik, archív MB