• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Povestný krst ohňom nemohol pre Sašu Jankoviča dopadnúť lepšie. Prvá sezóna v pozícii hlavného trénera priniesla po piatich rokoch do Prievidze medailu s bronzovým odleskom. Vo svojej misii na lavičke bude pokračovať, čaká ho nový asistent trénera, obmenený káder a najmä európska výzva.

S očakávaniami a tlakom, ktoré patria na hornej Nitre k prirodzeným veciam, sa popasoval bývalý hráč bez problémov. Druhé miesto po základnej časti prinieslo napokon na konci prvej sezóny v Prievidzi bronz. Čo však je možno dôležitejšie ako cenný kov, je fakt, že do mesta sa opätovne vrátil basketbalový ošiaľ a do haly diváci.

„Každý vie, že Prievidza je basketbalové mesto a klub vždy patril k tomu najlepšiemu v slovenskej lige. Niekoľko predchádzajúcich rokov sa klubu nedarilo a nebolo to ľahké ani na začiatku tejto sezóny, pokiaľ si veci správne nesadli. Mali sme aj ťažké chvíle, ale všetci sme sa spolu dostali na pozitívnu vlnu a na konci prišiel pekný výsledok. Hráči, tréneri, vedenie klubu a skvelí fanúšikovia žili ako jedná rodina a som nesmierne šťastný, že môžem pokračovať v úlohe hlavného trénera a v tom, čo sme tu vybudovali. Prievidza je krásne mesto, moja rodina a ja sme tu veľmi šťastní, a momentálne si neviem predstaviť lepší klub pre moje trénerské zlepšovanie,“ vrátil sa Jankovič ku svojej prvej sezóne v Prievidzi.

Dva roky bol najskôr asistentom v českej Ostrave, pred rokom sa rozhodol posunúť o stupeň vyššie a prevziať veľkú zodpovednosť na svoje plecia. Pri pohľade na konečný výsledok a návštevy v prievidzskej športovej hale pokojne možno povedať, že v tejto transformácii Jankovič uspel. „Svoj prvý rok v roli hlavného trénera hodnotím pozitívne. Samotná sezóna mi dala veľa nielen z trénerského pohľadu, ale aj po ľudskej stránke ma posunula na vyšší level. Samozrejme, je tam veľký priestor na progres a verím, že táto skúsenosť mi do budúcna pomôže,“ povedal pokračujúci tréner Prievidze.

006A8005

Prirodzene, v rámci hráčskeho a realizačného tímu príde k niekoľkým zmenám. Zatiaľ tou najvýraznejšou je odchod Maroša Helmecyho do pozície šéftrénera MBA Prievidza. Na jeho post klub angažoval zo Slávie Banská Bystrica Michala Suriaka. „V budúcej sezóne sa realizačný tím trochu rozšíri. Klub angažoval nového kondičného trénera, budeme mať skills coacha, takže skvelý krok vedenia, že sa všetko zdvihne na vyššiu úroveň. Maroš Helmecy mi v minulej sezóne veľa pomohol, skvele robil svoju prácu a týmto spôsobom sa mu chcem poďakovať a v novej úlohe mu držím palce. Ako klub chceme týmto spôsobom zdvihnúť profesionalitu na vyššiu úroveň a zároveň mládeži poskytnúť lepšie podmienky, aby sme mali v budúcnosti čo najviac hráčov z vlastnej mládeže,“ uviedol Jankovič.

Dobrým spôsobom sa vyvíja aj skladanie družstva. Z predchádzajúceho ročníka pokračuje až šestica Slovákov - Lukáš Bolek, Patrik Hričo, Marek Jašš, Samuel Kincel, Patrik Lukáč, Radoslav Teličák, ku ktorej sa pridal dôležitý legionár - C.J. Jackson. Zo Spišských Rytierov sa podarilo získať duo Dalibor Hlivák a Tomáš Mrviš, zatiaľ jedinou zahraničnou posilou je Hunter Dean.

006A8644

„Som šťastný, že väčšina slovenského jadra pokračuje. V prvom rade, sú to skvelí chalani nielen na ihrisku, ale aj mimo neho, čo je veľmi dôležité. Chceme stavať na určitej kontinuite, mne to ako trénerovi len uľahčí prácu, keď väčšina hráčov pozná systém a menej času bude potrebné na zohrávanie mužstva. Spolu so športovým riaditeľom Matthiasom Hauferom od rána do večera komunikujeme s agentmi, hráčmi, sledujeme highlighty a zápasy. K tomu plánujeme tréningový proces, takže skoro žiaden poriadny oddych, ale mňa to baví. Neviem sa dočkať augusta, keď spolu všetci pôjdeme za novými víťazstvami,“ zamyslel sa pokračujúci prievidzský kouč.

Novou výzvou bude návrat medzinárodnej konfrontácie po troch rokoch. Klub sa prihlásil do Európskeho pohára FIBA, kde na neho s najväčšou pravdepodobnosťou čaká kvalifikácia. Ak by táto súťaž nevyšla, tak by sa fanúšikovia mali dočkať Alpsko-jadranského pohára. „Mňa, ako trénera veľmi teší, že sme sa prihlásili do kvalifikácie Európskeho pohára FIBA. Všetci vieme, že je to veľmi kvalitná súťaž, v ktoré nás pravdepodobne čakajú mužstvá, ktoré majú už dlhodobo skúsenosti s európskymi pohármi a s veľkými rozpočtami. My však dáme do toho všetko, čo v nás je, aby sme čo najlepšie reprezentovali nielen klub a mesto Prievidza, ale aj samotný slovenský basketbal,“ vyhlásil na záver Jankovič.

Foto: Vladimír Králik