• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slávia SPU Nitra vstupuje do svojho druhého ročníka v SBL-ke. Už so skúsenosťami, ktoré obnáša pôsobenie v najvyššej súťaži, no zároveň v prechodnom domovskom stánku a s mladším kolektívom. Pri kormidle zostáva ostrieľaný Ľubomír Urban, ktorý v rozhovore prezradil viac o zmenách a projektoch. Náš seriál mapujúci prípravu zakončujeme v meste pod Zoborom.

Nováčikovská sezóna Slávie bola hektická, v krátkom období museli poskladať konkurencieschopné družstvo, pripraviť sa na oveľa väčšiu porciu zápasov a zabezpečiť všetko potrebné pre plynulé fungovanie v súťaži. Tímu sa nevyhli hráčske rošády a v prvom roku to na miestenku v play off napokon nevydalo. Všetky tieto cenné skúsenosti boli nápomocné v prípravách na ďalší súťažný ročník.

„Nie je to pre mňa nič nové, len sa potvrdili nepísané pravidlá v existencii družstiev na ligovej úrovni, možno by som do premietol ešte do pohárových skúseností, že začiatky sú veľmi ťažké. Nitra vzdala skrz sponzorov v minulosti úspešné obdobie v najvyššej súťaži. Dlhú dobu sa tvorili zárodky, najskôr prvoligového a neskôr ligového družstva. Opäť sme zistili, že je veľmi ťažké držať krok s náročnosťou ligy a vypadnúť z tohto kolobehu, preto je to celé komplikované a chce to obdobia, aby si klub opäť na to navykol. Minulú sezónu to bola previerka našich schopností a možností, pokročili sme hlavne v organizácii športovo-tréningového procesu. Teraz máme 12 hráčov pod zmluvou, ktorí pravidelne trénujú, to je obrovská zmena. Fungovanie v prípravnom zápase a na tréningoch sa ukazuje ako veľký plus. Ani si neviem predstaviť, akým zázrakom sme odohrali predchádzajúci ročník v podmienkach, že sa hráči v podstate stretli až na zápase,“ vracia sa tréner Nitry k nováčikovskému pôsobeniu jeho tímu.

Počas predchádzajúcich týždňov prišlo k niekoľkým viditeľným zmenám. Asi najvýraznejšou bolo vynútené opustenie Športovej haly SPU, ktorá sa v tomto období rekonštruuje na moderný stánok európskych parametrov. „Vedeli sme, že ideme do provizória a halu je potrebné rekonštruovať. My sme veľmi radi, že sa k tomu pristúpilo a musíme toto obdobie prečkať. Mentálne sa bolo potrebné pripraviť na to, že nie vždy budú štandardné podmienky na tréning a budeme trénovať v menších priestoroch. Ďakujeme Základnej škole Škultétyho za to, že nám vyšli v ústrety. Snažil som, aby sme sa koncentrovali na športový výsledok, tak som sa to celé snažil odbúrať. Buďme radi, že opäť je tu najvyššia súťaž a mladí hráči, ktorí sa tu chcú etablovať. My sa pozerajme len na náš výkonnostný rast,“ uviedol Ľubomír Urban.

 foto hav 95

Ďalšou výraznou novinkou je skladba družstva. Kým na začiatku sezóny 2023/2024 išlo o tím s mnohými poloprofesionálmi, tak počas leta prišlo k výraznému omladeniu. Dlhú dobu bol najstarším hráčom 24-ročný Jakub Kobulnický, ale klubu sa podarilo dohodnúť neskôr s 39-ročným Jozefom Vojtekom, ktorý vybočuje z nálepky univerzitného kolektívu. „Hlavným pilierom ekonomického zázemia a fungovania je Slovenská poľnohospodárska univerzita, tým pádom sa zmenilo aj riadenie oproti minulosti, keď len participovala. Chceme sa viac venovať univerzitnému športu, teraz je veľkým trendom internacionalizácia štúdia. Pre univerzitu je jedno, z akej krajiny je študent, majú nadštandardné podmienky na rozvíjanie svojich športových talentov,“ vyjadril sa kouč Slávie k zmenám smerovania družstva.

S týmto rozhodnutím priamo súvisí aj fakt, že v rámci regiónu sa spojili s Patriotmi Levice a ŠBK Junior Levice a v rámci druhej najvyššej súťaže postavili tím do 23 rokov. Menej vyťažení hráči dostanú priestor „vyhrať sa“ v súťaži, ktorej sa zúčastňuje čoraz viac družstiev. „Máme 7 zahraničných hráčov a vieme, že môžu hrať 5, no štyroch by som bral ako študentov, ktorí budú študovať tri roky. Na to, aby sme ich držali v hernom nasadení, sme na základe spoločných výhod spojili sily s Levicami. Minulú sezónu sme mali menej legionárov, ale nie raz sa nám stalo, že viacerí sa zranili a pri jednom legionárovi to nebolo ideálne. Kľúčovým merítkom v našej súťaži je, že ak chcete mať pozitívny výsledok, tak potrebujete 5 legionárov. Stále budeme pripravení, pri zraneniach, výpadkoch alebo odchodoch, že to budeme vedieť zaplniť. Vytvárame konkurenčné prostredie pre Slovákov, tak prečo nie aj pre zahraničných hráčov. Ďalším motívom bude dlhodobá práca s vysokoškolákmi, ktorých môžeme pripravovať na ďalšie sezóny. Je to podstatne ľahšie, ako kompletne vymeniť zahraničných hráčov,“ myslí si Urban.

Nitrania už majú za sebou väčšiu časť prípravy, dokonca aj prvú previerku proti Žiaru nad Hronom (104:44). Ich motivácia aktuálne smeruje k Letnej univerziáde Slovenskej republiky, ktorá sa uskutoční 3. a 4. septembra v Bratislave. „Najskôr treba poďakovať postoju mesta a všetkým zo ZŠ Škultétyho, že nám už od júna umožnili plnohodnotne sa pripravovať. Od augusta sme už kompletní. Zatiaľ môžem poklepať, nemáme zdravotné problémy, preto je to pre trénera radosť robiť s 12 hráčmi. Výsledkové ukazovatele budú potom smerodajné, ale už na začiatku môžem povedať, že sme urobili obrovský krok v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Vieme, kam sa uberáme, na univerzitný basketbal. Keď sa otvorí krásny areál SPU, tak budeme na to pripravení, aby sme mohli ukázať univerzitný šport,“ zamyslel sa skúsený tréner.

 foto hav 17

Súpiska Slávie prešla viacerými zmenami, pozitívom je zotrvanie 6 hráčov z predošlej sezóny, primárne nesmierne skúseného „Jopa“ Vojteka. K ním sa pridalo 7 zahraničných hráčov, plus Marek Foltín a Adrián Lysák. „Môj syn mal vydarený ročník, ale musí to potvrdiť a ukázať ďalší vývoj. U Mareka Foltína je vidieť, že aj keď nemal veľkú minutáž, tak tri boky bol v úspešnom ligovom celku a k nám sme ho brali ako kľúčového hráča, čo sa zatiaľ ukazuje. Je obrovským prínosom do tréningového procesu, ukázalo sa to aj v prípravnom zápase. Jeho brat sa vydal zo zamestnania na profesionálnu basketbalovú cestu. Sú tu ďalší, ako Misal a Linder, ktorí by mali ísť výkonnostne dopredu. Zahraniční hráči sú mladí a majú všetko pred sebou. Napríklad Lesch možno nemá za sebou renomovanú univerzitu, ale už v príprave ukázal potenciál a môže byť na úroveň najvyššej súťaže. To je pre nás prísľub s nimi pracovať,“ zhodnotil nitriansky káder samotný kouč.

Už teraz je jasné, že nová sezóna SBL-ky bude najkvalitnejšia za posledné roky a preto každý tím čakajú náročné súboje o to, aby sa dostali do play of, respektíve splnili svoje predsezónne ciele a ambície. Aké výzvy si dala Nitra? „Je dosť deprimujúce prehrávať na konštantnej báze, chceme túto sezónu viac víťazstiev. Vo všetkých kluboch sa vymenili v podstate všetci legionári, tak teraz sa nedá povedať o našej výkonnostnej kvalite, pri porovnaní so súperom. To sa uvidí až po rozbehnutí sezóny,“ odpovedal Urban.

Aktuálna súpiska Slávie SPU Nitra:

Príchody: Cody Baer (Eureka College - USA), Marek Foltín (BC Komárno), Mihajlo Gikič (KK Star Novi Sad - Srbsko), Jakov Jacovič (KK Hermes Analitica Záhreb - Chorvátsko), Matthew Lesch (McHenry County College - USA), Adrián Lysák (Iskra Svit), Bryce Okpoh (Canisius College - USA), Nigel Scantlebury (BC Vera Tbilisi - Gruzínsko), Nikola Zdravkovič (Basketbal Olomouc - Česko)

Zostávajú: Ľubomír Urban (hlavný tréner), Lukáš FoltínJakub KobulnickýRoman LinderSamuel MisalĽubomír Urban mladšíJozef Vojtek

foto hav 195 

Aktuálny program prípravných zápasov Slávie SPU Nitra pred sezónou 2024/2025:

MŠK BK Žiar nad Hornom - Slávia SPU Nitra 44:104 (15:51)

Body - Slávia: Lesch 22, Scantlebury 20, M. Foltín 14, Urban 11, Okpoh a Zdravkovič po 8, Baer a L. Foltín po 7, Linder 5, Lysák 2, Misal 0

7. septembra: GBA LIONS Jindřichův Hradec (ČR) - Slávia SPU NItra

8. septembra: GBA LIONS Jindřichův Hradec (ČR) - Slávia SPU Nitra

14. septembra: Union Alligators Deutsch-Wagram (Rak.) - Slávia SPU Nitra

Foto: Martin Havran