• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aktuálne patrí k najväčším basketbalovým talentom Slovenska a môže sa stať len druhým hráčom, ktorý by si okúsil pôsobenie v NBA. Timotej Malovec vyrástol v Mega Baskete na vyzretého hráča a pred niekoľkými týždňami zaujal rozhodnutím prihlásiť sa do draftu. Nielen o tomto kroku, ale aj o predchádzajúcej sezóne a fungovaní v slávnej srbskej liahni talentov, sa dozviete viac od samotného hráča.

Na začiatku mája preletela basketbalovým svetom informácia o prihlásení 20-ročného krídelníka do tohtoročného draftu NBA, ktorý sa uskutočnil pred niekoľkými dňami. Meno Timoteja Malovca sa objavilo v 195-člennom zozname, len 58 hráčov sa napokon dočkalo vysnívanej pozvánky do najlepšej ligy sveta.

„Po sezóne, po ktorej sme mali viacerí ambíciu prihlásiť sa na draft NBA, tak k tomu prirodzene prišlo. Prihlásiť sa môže v podstate každý, už je to len o tom, či dobre odrobíte workouty. Ja, osobne, som do Ameriky necestoval, takže som sa odhlásil z draftu, aby som mal šancu o rok,“ hovoril Malovec o rozhodnutí jeho agenta Miška Ražnatoviča, ktorý zastupuje napríklad Nikolu Jokiča.

Zatiaľ jediným draftovaným Slovákom do NBA bol Richard Petruška v roku 1993, zo 46. miesta si ho vybral Houston Rockets. Jediná sezóna v súťaži stačila na to, aby získal víťazný prsteň. Prihlásenie sa medzi tzv. skorých kandidátov je pre hráčov možnosťou otestovania trhu a záujmu klubov, respektíve univerzít. Tak to bolo aj v prípade reprezentanta Slovenska.

„Myslím si, že záujem z univerzít tam vždy je. Pokiaľ máte vek a nie ste registrovaný ako profesionál, čo už však teraz nie je taký problém ako kedysi. Myslím si, že Mega je známa tým, že chce posielať hráčov do NBA. Vždy tam bude o to aspoň pokus. Zostávam ešte jednu sezónu v klube a pôjdem opäť o to bojovať,“ vyhlásil Malovec.

DSC 5333

Jeho zamestnávateľ, Mega Basket, sa predsa len v drafte dočkal. Najskôr z 12. pozície ukázala Oklahoma City Thunder na Nikolu Topiča a zo 43. miesta si Nikolu Djurišiča vybrala Atlanta Hawks. Od roku 2007 to je už 16. zástupca klubu, ktorému takouto formou prišla pozvánka do NBA. „Od 'Djuku' to tak nejako všetci čakali. Mal veľmi silný koniec sezóny, veľmi dobre odrobil Draft Combine a ukázal sa na workoutoch. Myslím si teda, že to nie je nejaké veľké prekvapenie, že ho draftovali. Je to len opäť odraz klubu, ako sa v ňom pracuje,“ vyjadril sa na adresu už ex-spoluhráča slovenský reprezentant.

Mega Basket už nie je pojem len v európskom basketbale, ale aj v celosvetovom merítku. Srbský klub je liahňou talentov, stačí spomenúť mená ako Nikola Jokič, Vlatko Čančar (víťazi NBA), Vasilije Micič (2x víťaz Euroligy) alebo Ivica Zubac. Čím to je, že klub s netypickými ružovými dresmi dokáže produkovať také množstvo hráčov do sveta?

DSC 5365

„Myslím si, že sa veľmi dobre typologicky vyberajú hráči. Oproti ostatným klubom trénujeme oveľa viac, aj samotná príprava začína o dosť skôr. Väčší dôraz sa berie na individuálny rozvoj hráča. Mega má svoju vlastnú halu, ktorú postavila. Trénujú v nej všetky výbery, máme k dispozícii posilňovňu, fyzio miestnosť. Pre mladého hráča to je všetko, čo mu treba,“ vysvetlil Malovec.

Do tejto spoločnosti by sa rád zaradil aj odchovanec Interu Bratislava, v Mega má za sebou druhú sezónu. Priemerne v nej mal 4,7 bodu a 2 doskoky, ale premiérovo už hral len mužské súťaže. „Už som to nebral ako nejaký prechod, jedine do ABA ligy, ale tým, že už na Interi som začal hrať s mužmi, tak to nebol nejaký skok. Povedal by som, že sezóna nebola zlá, ale ani úžasná. Dá sa povedať, že som celkom spokojný. Samozrejme, ešte je na čom robiť. Už som si zvykol na život v Srbsku a opäť sa posnažím podávať ešte lepšie výkony. Výkony boli aj kolísavé, ale boli pasáže, kedy som bol veľmi konzistentný. Času bolo dosť na ihrisku, takže teraz sa idem snažiť zlepšovať svoje výkony a verím, že si udržím ten čas, respektíve ho navýšim,“ zhodnotil uplynulé mesiace samotný hráč.

Malovec preukázal svoje kvality aj v prvom prípravnom zápase s Portugalskom, na svojom konte mal 12 bodov, 6 doskokov, 2 asistencie a 2 bloky. Aj keď stále patrí do mladšej generácie reprezentantov, tak v tíme trénera Aramisa Nagliča patrí ku kľúčovým postávam. Do letného bloku prípravy ho srbský zamestnávateľ pustil. „Nebol tam nejaký problém, sme po sezóne a mám odtrénované. Odrobím reprezentačný kemp a potom sa postupne začnem pripravovať na ďalšiu sezónu,“ uviedol Malovec.

DSC 5512

Od ďalšieho roku v Mega má jasné stanovené ciele a ambície: „Chcem navýšiť svoje štatistiky a ukázať, že aj keď zrejme opäť budeme najmladším tímom v lige, tak hrať môžeme. Chceme ukázať náš talent a pobiť sa o čo najviac víťazstiev.“ A k tomu treba pripočítať ešte sen o NBA.

Foto: Lukáš Droppan