• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sezóna 2023/24 sa skončila iba pred niekoľkými týždňami, no klub už naplno pracuje na prípravách pre nasledujúci ročník. V rozhovore s členom vedenia klubu Petrom Zvarom si preto tradične zhodnotíme predošlú sezónu, v ktorej sme napokon dosiahli bronzové medaily, no zároveň sa pozrieme na novinky a budúcnosť BC Prievidza.

  • Aké pocity máte s odstupom niekoľkých týždňov od konca sezóny?

"S odstupom času to beriem ako veľký úspech, druhé miesto po základnej časti a bronzové medaily by na začiatku sezóny bral každý. Ak môžem hovoriť aj za Romana (Kováčika), tak ten bronz má pre nás cenu zlata a je zadosťučinením za to, čím sme si v posledných rokoch prešli. Môže sa zdať, že finále bolo na dosah, ale aj tu sa ukázalo, že play-off je úplne iná súťaž. Inter bol pre mňa najťažší súper pre štvrťfinále, čo sa potvrdilo tiež v samotnej sérii. Po tom fyzicky a hlavne emočne vypätom závere sme ani nie o 48 hodín neskôr nastupovali na semifinále. To Spišskí Rytieri aj využili a ukradli nám výhodu domácej palubovky. Obe tieto mužstvá boli navyše skúsenejšie, čo sa práve v play-off ukázalo ako výhoda."

  • Po piatich rokoch sme opäť získali medailu. Je to potvrdenie, že klub je na správnej ceste?

"Som presvedčený, že áno. Hlavne je to dobrý odrazový mostík do budúcnosti. Tu patrí obrovské ďakujem aj všetkým našim partnerom, bez ich podpory by sme to nedokázali. Aj keď ešte neskončil náš hospodársky rok, tak indície smerujú k tomu, že po ani neviem akom čase klub skončí v čiernych číslach. Všetky záväzky uhrádzame včas, nemáme jedinú faktúru po splatnosti. Toto je základný element, na ktorom chceme stavať aj naďalej. Seriózny a spoľahlivý klub je lákadlom pre partnerov, ale aj pre samotných hráčov. Na druhej strane si uvedomujeme, kde sú ešte naše rezervy a čo môžeme zlepšiť, aby sme dokázali zvýšiť úroveň klubu, ale aj tréningového procesu. V tejto chvíli napríklad môžem potvrdiť, že doplníme náš realizačný tím. Onedlho prinesieme viac informácií."

006A6220

  • Pred týmto ročníkom sme išli novou cestou, na lavičke dostal dôveru Saša Jankovič. Ako podľa vás obstál v premiérovej sezóne na poste hlavného trénera?

"Myslím si, že obstál na výbornú, čoho dôkazom sú aj výsledky. Áno, úvod sezóny bol rozpačitý, ale je potrebné si uvedomiť, že ani on to nemal jednoduché. Ako trénerský nováčik absolvoval prípravu bez vlastnej haly s množstvom zranení v úvode sezóny. Následne sa však aj s hráčmi zomkli, vytvorili v šatni skvelú a odhodlanú atmosféru, makali ďalej a verili si. To sa potom ukázalo na prelome rokov, keď sa dostali na víťaznú vlnu a v druhej polovici sezóny predvádzali aktraktívny basketbal, ktorý sa divákom páčil. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať pokiaľ chceme napredovať, ale toto si Saša uvedomuje, chce sa učiť a pracovať neustále aj na sebe. Myslím si, že aj vďaka nemu sme sa priblížili viac k fanúšikom. Saša otvoril dvere do šatne a dovolil nazrieť do jej zákulisia. Videá z osláv po zápasoch mali úspech a pre mňa osobne bol veľký emočný zážitok ten zástup detí, ktoré s rozžiarenými očami čakali na hráčov pred šatňou, aby si v ich blízkosti mohli následne vychutnať oslavu víťazstva. Bol to pre ne obrovský zážitok a pre nás nádej a potenciál do budúcnosti. Víťazný chorál si osvojili aj mládežníci z MBA, čo nás znova iba viac spojuje."

  • Od spolupráce so športovým riaditeľom Matthiasom Hauferom ste si zase sľubovali eliminovanie slabiny z predošlých sezón a lepší výber zahraničných hráčov. V tomto smere musí tiež vládnuť spokojnosť, však?

"Samozrejme, Mattov prínos je neoceniteľný. Jeho kontakty, skúsenosti a skauting nám umožnili „loviť v ďaleko väčšom rybníku“ a dali možnosť vyberať z väčšieho množstva hráčov, čo bola a naďalej je pomoc aj pre samotného trénera. Síce sme museli v priebehu sezóny vymeniť až štyroch hráčov, ale troch vynútene kvôli zraneniam a len jedna výmena bola z dôvodu výkonnosti, čo rovnako svedčí o jeho prínose. Som tiež presvedčený, že bez jeho kontaktov by sa nám uprostred sezóny nepodarilo pritiahnuť hráčov ako Kevion Taylor alebo CJ Jackson."

006A5943

  • Klub už v predošlom týždni oznámil viacero hráčskych noviniek. Ako to celkovo vyzerá s kádrom pre sezónu 2024/25?

"Zo Slovákov v mužstve zostávajú Marek Jašš, Lukáš Bolek, Samo Kincel, Paťo Lukáč a ešte stále aj juniori Rado Teličák a Paťo Hričo. Naopak v našom drese ďalej nebude pôsobiť Adam Krčmárik, ktorému skončila zmluva. “Krčovi” by som chcel takto poďakovať za prístup a obetavosť v prospech tímu, prajem mu do budúcnosti veľa zdravia a úspechov. Okrem neho nepokračuje junior Martin Chlupis, ktorý opustil akadémiu MBA a rozhodol sa vydať inou cestou, no rovnako mu prajem, aby sa mu darilo v jeho ďalšej kariére. Našou prioritou teda bolo rozšírenie slovenskej časti kádra, aby sme zvýšili rotáciu a konkurenciu nielen pre A tím. Avšak dobre vieme, že to vôbec nie je ľahké. Kvalitní slovenskí hráči sa dajú spočítať na prstoch rúk, a preto som veľmi rád, že v tejto chvíli už môžeme potvrdiť príchod posíl v podobe reprezentačného rozohrávača Dalibora Hliváka a skúseného Tomáša Mrviša. Sme veľmi radi, že obaja ocenil naše plány a víziu a pridali sa do nášho tímu. Pokúšame sa aj kvôli kontinuite udržať niektorých legionárov, ale s nimi je to vždy náročné. Po dobrej sezóne ich očakávania často niekoľkonásobne prekračujú naše možnosti. Zároveň všetci hľadajú klub, ktorý sa zúčastní európskych súťaží. Tu sa ale podarila skvelá vec a sme veľmi radi, že CJ Jackson bude pokračovať v našom drese, veď po svojom príchode patril ku kľúčovým hráčom a ťahúňom tímu. Jeho zotrvanie v Prievidzi je naozaj výbornou správou. Zároveň sme tento týždeň oznámili príchod amerického pivota Huntera Deana. Akonáhle bude dohodnuté niečo ďalšie, určite o tom budeme hneď informovať."

  • Mladí hráči dostali výrazný priestor tiež v B tíme, ktorý má za sebou premiérový ročník. Naplnil projekt vaše očakávania?

"Rozhodne budeme pokračovať v projekte B tímu, ktorý sa stretol iba s pozitívnym ohlasom. Veľmi rád by som na tomto mieste poďakoval Renému Matuškovi, ktorý tento projekt zastrešil po organizačnej stránke, ďalej Peťovi Sestrienkovi ako trénerovi a tiež všetkým chalanom, ktorí vo svojom voľnom čase pomohli doplniť B káder, aby vôbec mohol odohrať prvoligové zápasy a odovzdávali tiež svoje skúsenosti a rady mladším hráčom."

006A6781

  • Naďalej nás teší najvyššia návštevnosť v súťaži. Ako ste vnímali silnú podporu z tribún?

"Atmosféra v hale bola neskutočná. Často som mal z toho zimomriavky. Sme šťastní, že si ľudia opäť našli cestu do haly a nabíja nás to všetkých veľkou energiou. Chceme, aby každý domáci zápas bol kultúrno-spoločenským podujatím, ale aj zábavou a udalosťou, na ktorú sa tešia všetky vekové kategórie. Je to samozrejme aj záväzok, aby sme hrou, organizáciou a programom priniesli ľuďom skvelý zážitok."

  • Pred rokom ste hovorili, že pri takej podpore fanúšikov by malo platiť heslo môj dom, môj hrad. Po náročnom úvode sezóny sme napokon vyhrali 12 z posledných 13 domácich zápasov. Toto ste mali na mysli?

"Áno, presne to. Domáca palubovka musí byť pre nás veľkou výhodou a spolu so skvelou diváckou kulisou – šiestym hráčom, musí súperom naháňať strach a prinášať im nočné mory pred každým zápasom v Prievidzi."

006A6292

  • Prievidzský basketbal má nové logo. Čo stálo za týmto krokom?

"Bolo predstavené nové, spoločné logo s MBA. Chápem, že je okolo neho diskusia, nie každému sa môže a bude páčiť, ale som presvedčený, že význam tohto kroku sa ukáže už v blízkej budúcnosti. Je potrebné si uvedomiť, že my v BC, ale aj v MBA sme museli niečo obetovať v prospech spoločnej a dobrej veci. Zjednotenie brandu je pre mňa úžasná myšlienka. Deti vo všetkých mládežníckych kategóriách, naše nádeje, budú hrať s rovnakým logom, v rovnakých dresoch, chodiť v rovnakých tričkách a mikinách ako ich mužské vzory. Podobne aj fanúšikovia, nebudú si vyberať tričko podľa toho, či sa idú pozrieť na extraligu mužov BC alebo napr. zápas kadetov MBA. Odteraz budú všetci „už len“ fanúšikmi basketbalu v Prievidzi."

  • Prípravy na budúcu sezónu sú teda v plnom prúde. S akými cieľmi budeme vstupovať do ďalšieho ročníka?

"Vieme, že Levice budú už tradične veľmi silné, Inter má opäť tie najvyššie ambície, Spišskí Rytieri tiež. Rovnako stred tabuľky bude znova nesmierne vyrovnaný, čo je výzva aj pre nás. Našim cieľom bude hrať opäť atraktívny a divácky príťažlivý basketbal. Po zisku bronzovej medaily si ani nemôžeme klásť nižšie ciele ako opäť semifinále a boj o TOP 3. Cieľom bude aj postup na finálový turnaj Česko-slovenského pohára. A môžem potvrdiť, že sme ako bronzový tím z minulej sezóny využili naše právo a podali sme si prihlášku do FIBA Europe Cupu. V prípade, že sa nepodarí postúpiť z predkola, zúčastníme sa Alpsko-jadranského pohára, takže s určitosťou budeme po rokoch znova hrať aj v pohárovej Európe. Z dlhodobých cieľov to je udržateľnosť výkonnosti, postupne zlepšovať zázemie, v spolupráci s MBA vychovávať nastupujúcu generáciu a stať sa lákadlom pre hráčov, ktorí sa chcú výkonnostne posúvať."

Zdroj: bcprievidza.sk

Foto: Vladimír Králik