• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po spanilej, ba priam až ikonickej jazde, ktorú v play off predviedli Rytieri a ktorá ich vystrelila zo šiesteho miesta po základnej časti až k strieborným medailám, čaká manažment horúce leto. Trénerom, ako aj všetkým hráčom skončili zmluvy a tak musí vedenie Spišiakov začať od podlahy. Už prvé meno v novorodiacom tíme však potvrdzuje, že Spišskí Rytieri idú opäť do boja.

Trénerskú taktovku si v sezóne 2024/25 opäť vezme do rúk slovinský mág Teo Hojč. „Bavili sme sa o predĺžení spolupráce už počas sezóny, no definitíva padla až po nej. Ostávam na Spiši preto, lebo sa v meste i klube cítim jednoducho dobre. Manažment vytvára z roka na rok lepšie podmienky. Dôležité je, že sa tu necítim ako cudzinec a som medzi dobrými ľuďmi v dobrom klube. V klube, v ktorom sa nám darí napĺňať ciele a vízie, v klube kde sú skvelí fanúšikovia. Ešte teraz mám zimomriavky, keď si spomeniem, ako plná hala vo finále spievala slovenskú hymnu, aj to sú momenty, ktoré zohrali dôležitú úlohu pri mojom podpise. Samozrejme, nemôžem nespomenúť ľudí, ktorí vytvárajú spoľahlivé fungovanie klubu. Môj asistent Erich Korfanta, videoanalytik Rado Karabín, kondičný tréner Šaňo Augustín, masér Fero Palušák, fyzioterapeut Dano Gargula, náš GM Mišo Búza, ako aj celé vedenie, boli zárukou toho, že som nakoniec na Spiši prikývol na ďalšiu sezónu,“ okomentoval čerstvý podpis staronový lodivod Rytierov.

Ako sme už spomínali v úvode, práve kvôli skončeným zmluvám musia pri Hornáde budovať prakticky nový káder. Medializovaný už bol odchod Dalibora Hliváka a Tomáša Mrviša do Prievidze a je takmer isté, že tím bude mať trochu upravenú slovenskú os. „Naša filozofia je mať vyvážený balans medzi slovenskými hráčmi a legionármi. Pracujeme na tom, aby sme mali takéto zloženie aj v nasledujúcom ročníku. Musíme tvrdo pracovať na hráčskom poli, aby sme našli hráčov, ktorých nám dovoľujú naše podmienky. To sa zdá niekedy ako 'mission imposible', ale vynasnažíme sa aj tento rok nájsť charakterných basketbalistov, ktorí majú schopnosť hrať moderný basket. My si nemôžeme dovoliť podpisovať 'hotových' hráčov za veľké peniaze. Musíme nájsť takých, týka sa to hlavne importu, ktorí začínajú rozvíjať svoju kariéru a dúfať, že sa trafíme,“ konštatuje 43-ročný Slovinec.

playoff snv levice 2 50

S jedlom rastie aj chuť a Rytieri majú vskutku solídny apetít. Veď skompletizovali v relatívne krátkom čase kompletnú medailovú zbierku, tak otázka ambícií je teda na správnom mieste. „Nerád rozprávam pred sezónou o konkrétnom umiestnení, radšej po nej, ak by sa niečo dobré podarilo. Určite spravíme všetko, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Vnímame však aj fakt, že ostatné kluby navyšujú rozpočty a majú podobné ciele ako my. Takže to vôbec nebude ľahké, práve naopak. Ale ambicióznosť v športe vždy musí byť, bez toho to nejde. Určite chceme byť lepší v marci ako v auguste a samozrejme by potešil úspech na konci sezóny. Môj sen je mať čo najčastejšie plnú halu ako tomu bolo vo finálových zápasoch,“ dodáva Hojč.

A bude niečo charizmatický kouč meniť vo svojom riadení hry? „Našim prvotným cieľom je hrať dobrý basketbal, ktorý by bavil fanúšikov a prinášal samozrejme čo najviac výhier. Vždy sa tréner musí aj prispôsobiť charakteru hráčov, ktorých má k dispozícii a skúsiť nájsť systém, ktorý by mohol čo najlepšie fungovať. Verím, že nám v tom pomôže aj ambícia klubu opäť hrať 'Európu', verím, že ešte v kvalitnejšej súťaži ako tomu bolo v ostatnom ročníku. Opäť zdôrazňujem, že basket hráme v prvom rade pre ľudí a ja sa chcem ešte raz poďakovať všetkým, ktorí nám držali a verím, že aj budú v ďalšej sezóne držať palce. Bez nich by sme to nedali a spravíme všetko preto, aby mali v novom ročníku veľa dôvodov na radosť a hrdosť.“

Zdroj: spisskirytieri.sk

Foto: Katarína Puškášová