• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dlhé roky ho obchádzali tímové, ale aj individuálne úspechy a tak musel urobiť vo svojej kariére zmenu. Dva roky v Česku Róbertovi Rožánkovi pomohli, od Svitu dostal dlhodobý kontrakt a hlavne novú rolu – kapitán tímu. Nielen o tomto, ale aj jeho návrate do zostavy po zranení sme sa rozprávali s najlepším slovenským hráčom základnej časti.

Reprezentant Slovenska je pre „medveďov“ oporným bodom v zostave, čo sa ukázalo nielen pri jeho absencii v závere základnej časti, ale aj pri začiatku play off série so Spišskými Rytiermi. V sobotu sa podľa očakávania vrátil, aby pomohol odvrátiť predčasný koniec sezóny a efekt sa okamžite dostavil. Na svojom konte mal 15 bodov, 3 doskoky a 4 asistencie, no hlavne z toho bola výhra Svitu.

„Boli sme naladení, že nemáme čo stratiť, ale zároveň sme si nepripúšťali, že to môže byť koniec sezóny. Myslím si, že sme si po dobrej sezóne nezaslúžili vypadnúť v prvom kole play off 0:3 na zápasy, takže o motiváciu bolo postarané. Dojmy po výhre boli neskutočne, veľmi sme sa tešili. Už od štvrtku som sa pripravoval, že nastúpim, takže som bol nastavený na to, že budem hrať. Síce ešte nie som zdravotne úplne fit, dosť kontaktov som cítil viac, ako som chcel, ale pri tej atmosfére som na to aj zabudol. Bol to pre mňa rozprávkový návrat, nakoľko som nečakal, že dostanem takú porciu minút. Celkovo som pyšný na chalanov, ako celú sériu bojujú. Sobota nám dodala veľké sebavedomie a v utorok pôjdeme opäť zabojovať o predĺženie sezóny,“ zhodnotil Rožánek svoj návrat na palubovky a výhru nad Spišskými Rytiermi.

DSC 1211

Do Niké SBL sa vrátil 28-ročný basketbalista po dvojročnej zastávke v Kolíne, respektíve Slavii Praha. Od prvého zápasu bolo evidentné, že ide o odlišného hráča, ktorého mali naposledy možnosť vidieť najmä priaznivci Lučenca. Od Iskry Svit dostal veľkú dôveru v podobe trojročného kontraktu, no najmä pozície v rámci družstva.

„Odkedy som sa vrátil z Česka, tak si myslím, že som sa trochu posunul ambíciami. Už to nie je o tom, že chcem vyslovene naháňať štatistiky, ale som rád za tímové výsledky a úspechy. Ako zahraničný hráč som sa v Česku necítil úplne komfortne, na Slovensku sa mi vždy páčilo a som aj bližšie k domovu. Začal som už riešiť aj rodinné záležitosti, ako usadiť sa. Svit mi dal podmienky, o ktoré som stál, takže behanie z jedného klubu do druhého už bolo trochu aj únavné. Toto tiež zavážilo o mojom návrate,“ hovoril rozohrávač o zmenách a príchode do podtatranského mesta.

DSC 4112

Rožánek sa stal kapitánom družstva a spomedzi Slovákov je jasne najskúsenejším hráčom na súpiske Iskry. To ukazoval aj svojimi výkonmi na palubovke, keď v priemere atakoval hranicu 13 bodov, 2 doskokov a 3 asistencií. Aj vďaka tomu sa dočkal prvého individuálneho ocenenia – najlepší slovenský hráč základnej časti.

„Je to niečo nové, pretože v predchádzajúcich kluboch som nepatril k najstarším, respektíve k najskúsenejším, takže takúto úlohu som nemusel viesť. Viac sme sa o tom rozprávali a pracoval som na tom, aby správanie, reč tela a vystupovanie voči celému tímu bolo na inej úrovni. Pomaly, ale isto sa dostávam k tomu, ako by to malo vyzerať. Tréner mi dával od môjho príchodu veľkú podporu, že mi dôveruje a mne to veľmi pomohlo. Spoluhráči ma tiež rešpektovali, keďže som bol spočiatku najstarším hráčom v tíme. Pod tým tlakom na mňa sa mi nepracovalo zle a verím, že som očakávania z väčšej časti splnil. Dozrel som už, sústredím sa na kolektívny úspech, ako na vlastné veci. Verím, že tento rok do Svitu prinesieme medailu,“ povedal Rožánek.

DSC 1759

Ak sa nič nepredvídateľné nestane, tak v žlto-modrých farbách Svitu by ho fanúšikovia a súperi mali stretávať ešte nasledujúce dva roky: „Vo Svite sa cítim príjemne, ľudia sú tu veľmi milí a je to bez akýchkoľvek problémov. Našiel som s priateľkou a našimi psami príjemné miesto na život. Dúfam, že aj ďalšie sezóny budú takéto príjemné.“

Česká zastávka mu v jeho kariére prospela, prostredie vo Svite vyhovuje. Ako to bude ďalej s jeho kariérnymi ambíciami? „Aktuálne je zahraničie uzatvorenou kapitolou. Všetko bude záležať po konci kontraktu vo Svite od rodinnej situácie, keďže to už budem mať cez 30 rokov. Nikdy nechcem zanevrieť na vyššie ambície, pretože bez nich by sa basketbal hral ťažko, ale zatiaľ je to o Slovensku,“ odpovedal na záver Rožánek.

Foto: Katarína Puškášová, Lukáš Droppan