• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Začína týždeň, kedy sa uzatvoria štvrťfinálové série a zároveň odštartuje semifinále. Play off zrýchľuje a štvrté zápasy budú o tom, kto využije mečbal a kto si vynúti predĺženie diania na maximálny počet zápasov. 

Niké SBL 2023/2024 - 4. zápasy štvrťfinále play off (utorok 23. apríla, 18.00 h):

Inter Bratislava - BC Prievidza 

/stav série - 1:2/

Pred zápasom: Interu tentoraz absolútne nevyšlo štvrťfinálové zápolenie s Prievidzou, na jej palubovke ťahal za kratší koniec a napokon nezdramatizoval súboj o víťazstvo (69:79), ako tomu bolo v prvej konfrontácii na hornej Nitre. Situácia pred utorkom je jasná, ambiciózny klub má len jednu šancu na opravu, inak sa pre neho sezóna 2023/2024 končí. "Žlto-čierni" veria, že im k tomu pomôže domáce publikum a tiež fakt, že pred svojimi fanúšikmi sa im hrá oveľa lepšie. "Využili sme dva dni, aby sme si oddýchli, zanalyzovali, porozprávali sa a pripravili najlepšie ako sa dá na štvrtý zápas. Dúfam, že príde čo najviac ľudí nás podporiť. Odovzdáme maximum - pevne verím, že v útoku aj v obrane. Vieme, čo môžeme robiť lepšie a aké veci máme eliminovať. Zabojujeme o víťazstvo a chceme hrať piaty zápas v Prievidzi," prehlásil tréner Danilo Rakočevič. 

Prievidza má naproti tomu väčšiu pohodu, z výraznej prehry v druhom súboji tejto série sa okamžite otriasla a vo svojom domovskom stánku ukázala, prečo ťahá dlhú domácu sériu víťazstiev a prečo po základnej časti skončila na druhom mieste. Tlak preniesli na súpera, ale tiež netreba zabúdať, že posledný krok býva najťažši, čo sa už nie raz potvrdilo. Aj v ich prípade sa dá rátať s výraznou podporou z tribún, ktorá bude dúfať v premenenie mečbalu na postup. "Musíme hlavne hrať po celých štyridsať minút. V predošlých stretnutiach sme mali úseky, kde sme hrali naozaj dobre, ale samozrejme, mali sme tam úseky, kde sme hrali zle. Musíme to celé dať dokopy, pozrieme si záznam zo sobotného zápasu a zistíme, kde sa môžeme zlepšiť. S tým pôjdeme do utorkového duelu," prezradil C.J. Jackson. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Peter Ženiš, Martin Margala
Kde sledovať:

IMG 0802 

Spišskí Rytieri - Iskra Svit 

/stav série - 2:1/

Pred zápasom: Spišiaci mali dve možnosti na to, aby v Iskra aréne zarmútili priaznivcov Svitu a v najkratšom možnom čase postúpili do semifinále. Nestalo sa, súper sa tak radoval z najtesnejšieho možného víťazstva (75:76) a hlavne faktu, že nepripustil koniec tejto východniarskej série s nádychom derby. Rytieri to majú stále vo svojich rukách, ale netreba zabúdať na ťarchu zodpovednosti, pretože hrajú pred "Novovešťanmi". "Imperatív víťazstva je po ostatnom zápase ešte silnejší, pretože nik z nás sa nechce vracať do špecifického prostredia svitovskej haly na rozhodujúci zápas série. Máme to všetko vo svojích rukách, hráme pred svojimi fanúšikmi, v našej hale a máme v rukách postupový mečbal. Už ho len premeniť.....Na to však nestačia iba slová, treba zabrať na ihrisku. Play off už tak nie je o taktických variantoch, je to o tom, kto koľko potu a srdca nechá na palubovke. Do zostavy hostí sa vrátil Rožánek, ktorý zásadným spôsobom zmenil hru Svitu, toto si musíme postrážiť a zároveň vložiť do našej hry ešte viac energie. Len cez basketbalový kumšt, energiu a srdce vedie cesta do semifinále, ktoré všetci chceme," povedal asistent trénera Erich Korfanta.

Ako už prezradil asistent trénera Spišiakov, dôležitým faktorom v sobotňajšom zápase bol návrat kapitána "medveďov" Róberta Rožánka do zostavy. Hneď z toho bol výkon, ktorým sa podieľal na odvrátení prvého mečbalu súpera a hlavne po psychologickej stránke dôležitého triumfu. Toto dodalo Iskre samozrejme sebavedomie, z ktorého by radi vyťažili u svojho rivala a vrátili ešte sériu do podtatranského mesta. "Po tesnom domácom víťazstve sme ešte viac sebavedomejší a odhodlaní zabojovať o vyrovnanie série. V Spišskej nás nečaká nič ľahké, domáci budú chcieť ukončiť sériu, avšak my nemáme čo stratiť. Budeme bojovať tak ako doposiaľ v každom zápase a verím, že nás príde podporiť veľa našich skvelých fanúšikov a dodajú nám energiu," uviedol Róbert Rožánek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

436209275 979134313675881 779251333274112666 n 

MBK Baník Handlová - BC Komárno

/stav série - 1:2/

Pred zápasom: Tretí zápas, tretí odlišný scenár pre oba tímy v tejto sérii. Handlová bola na juhu Slovenska zatiaľ najbližšie k tomu, aby získala výhodu na svoju stranu. V podstate až do konca bojovala o víťazstvo, ale napokon to v ofenzívne ladenom stretnutí nevyšlo (92:99). "Čaká nás najdôležitejší zápas sezóny. V súvislosti s ním už veľa hovoriť nebudem, chcel by som len pozvať do handlovskej športovej haly všetkých, ktorí nás v prebiehajúcej sezóne podporujú. Chlapci budú potrebovať atmosféru, akú dokážu urobiť len naši fanúšikovia. Spolu s nimi sa chceme pobiť o vynútenie si piateho zápasu, ktorý si moji zverenci za všetko, čo do tejto sezóny vložili zaslúžia," myslí si tréner Nenad Miloševič. Teraz majú teda "baníci" nôž na krku, no v tejto sérii platí povestné pravidlo "môj dom, môj hrad", čo je povzbudivá správa pred utorkom. "V nedeľnom zápase s Komárnom sme mali víťazstvo na dosah, no školácke chyby nás oň napokon pripravili. Posledné dve vzájomné stretnutia s našim štvrťfinálovým súperom nám ukázali, že nie sme žiaden outsider a že o postupujúcom budú rozhodovať maličkosti. Naposledy sa priklonilo šťastie na stranu domácich, v utorok to môže byť naopak. My nesmieme zaváhať a v prípade, že sa nám doma podarí vyrovnať stav série, verím, že dotretice budeme v Komárne úspešní," dodal Tomas Balčiunas. 

Komárno ustálo dramatickú a náročnú bitku, a tak má v rukách postupový mečbal. Na hornú Nitru tak môže cestovať s väčším sebavedomím, ako pred zápasom č. 2, pretože pod tlak sa dostal ich štvrťfinálový súper. Určite by neradi opakovali scenár spred týždňa, keď v podstate nemali nárok na úspech. Dôležitým faktorom budú aj sily a rotácia, keďže tieto dva celky sa stretávajú po 48 hodinách. "Do Handlovej ideme s jasným cieľom, ukončiť túto sériu. Posledný zápas sme vyhrali a teraz je to na nás, aby sme úlohu splnili. Vieme, ako sme hrali naposledy v Handlovej, vieme, kde sme urobili chyby a aj to vieme, v čom sa musíme zlepšiť. Domáci na nás určite vybehnú s veľkou energiou a agresivitou. Musíme sa rýchlo zregenerovať a byť pripravení na 40 minút basketbalového boja. Obe mužstvá budú hnané dopredu svojimi fanúšikmi, čiže o atmosféru bude postarané," vyhlásil Samuel Volárik. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan, Ľuboslav Kurinec, Vladimír Dorňák