• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Liga má za sebou tri štvrtiny základnej časti a vstupuje do svojej rozhodujúcej fázy, začína sa boj o čo najlepšie postavenie do play off a hlavne výhodu domáceho prostredia, ktorá je často kľúčovým atribútom. Preto sme aj späť s novým vydaním Power rankingu, kde sa opäť podelili so svojim pohľadom Peter Ivanovič, spolukomentátor RTVS: Šport a Stanislav Baldovský, bývalý reprezentant Slovenska.

Máme za sebou tretiu štvrtinu základnej časti, ktorá bola veľmi turbulentná, čo sa týka pohybov v kádroch. V úplnom závere prekvapivé správy z Handlovej. Čiernym koňom v sledovanom období je Prievidza, ktorá ťahá víťaznú šnúru 6 zápasov. Máme necelý mesiac do konca prestupového obdobia, tímy sa posilňujú, snažia sa získať čo najlepšiu pozíciu do play off. Čaká nás Česko-slovenský pohár a reprezentačná pauza, otvorenie Národného basketbalového centra. Tímy budú mať pauzu od zápasov a čas doladiť formu na záverečnú časť základnej časti.

Pozn.: V zátvorke je pri každom tíme uvedené jeho poradie v predchádzajúcej edícii Power rankingu.

1. (5.) – BC Prievidza

Baldovský: Prievidza získala v tretej štvrtine sedem výhier a iba jednu prehru, a to v Spišskej Novej Vsi. Pre mňa hrajú hlavne tímovo, tréner Saša Jankovič vie využiť v zápasoch každého hráča a hlavne má najväčšiu oporu v tíme – Keviona Taylora. Myslím si a verím, že Prievidza skončí na tretej priečke.

2. (1.) – Patrioti Levice

Baldovský: V tretej štvrtine základnej časti zaznamenali šesť víťazstiev a dve prehry – doma s Prievidzou a vonku v Komárne. Myslím si, že Levice budú po základnej časti na prvej priečke. Pre mňa je to líder súťaže, ako som to už aj skôr písal, majú na každom poste kvalitných hráčov, veľkú rotáciu v zápasoch a hlavne dve opory – Jalena Adawaya a Aarona Wheelera. Preto sa právom držia na čele tabuľky.

006A2190

3. (6.) – Iskra Svit

Baldovský: Za sledované obdobie získal päť výhier a tri prehry. Musím povedať, že ich základná päťka má priemer cez 13 bodov na zápas, čiže bodov sú na tom veľmi dobre, ale zase, o to užšiu rotáciu majú, keďže ich päťka má plus-mínus priemer 30 minút na stretnutie. Držím im palce, aby skončili v prvej štvorke.

4. (2.) – MBK Baník Handlová

Ivanovič: Podľa najnovších informácií z handlovského klubu je veľmi ťažké odhadnúť aktuálnu silu „baníkov“. Tím opustili 4 legionári, spolu odišlo v priemer 55,4 bodov na zápas. Tréner Nenad Miloševič bude mať neľahkú úlohu do poslednej štvrtiny súťaže. Uvidíme ako zareaguje klub, či uvidíme v handlovskom drese nové posily, udržia si postavenie v tabuľke i nastolený trend doteraz vydarenej sezóny.

svit snv basket 80

5. (3.) – Spišskí Rytieri

Ivanovič: Tím Tea Hojča, ako keby sa stále hľadal a zohrával. Od nového roku prišli o troch kľúčových zahraničných hráčov, nahradili ich noví, no zatiaľ to nie sú výkony, s ktorými by mohli byť Rytieri spokojní. Stálou oporou pod košmi je najlepší „doskakovač“ (10,3 doskokov) a „blokár“ ligy Michael Fusek (2,3 bloku). Po vypadnutí z Alpsko-jadranského pohára sa môžu plne sústrediť na domácu súťaž a zabojovať tak o umiestnenie, ktoré im zaručí výhodu domáceho prostredia. Mali by k tomu dopomôcť aj výkony Luwana Pipkinsa, Wesleyho Harrisa a Nigela Johnsona.

6. (7.) – BC Komárno

Ivanovič: Snáď sme boli svedkami poslednej trénerskej rošády v Komárne. Dôležité bude stabilizovať výkony na udržanie štvrtej priečky v priebežnej tabuľke. Mali by k tomu pomôcť hlavne výkony Miljana Markoviča (15,3 bodu a 7,9 doskokov na zápas), ktorý je všestranným „pivotom“ a zo slovenských hráčov Juraja Páleníka (13 bodov na zápas), ktorému patrí druhá pozícia v bodoch spomedzi domácich hráčov.

DSC 3247 fb

7. (8.) – Inter Bratislava

Ivanovič: „Žlto-čierni“ sa poslinili o Daishona Smitha, ktorý ligu dobre pozná, s ním prišla ofenzívna sila. Tréner Danilo Rakočevič sa môže opierať o silnú zahraničnú zostavu – Ozren Pavlovič (21 bodov a 8,3 doskoku na zápas), Gojko Sudžum (15 bodov a 8,6 doskoku), Antonio Daye (17,4 bodov, 4,8 asistencie a 2,1 ziskov) a Daishon Smith (20 bodov na zápas). Konečne sa dočkali otvorenia haly na „Pasienkoch“, uvidíme, ako sa adaptujú na „nové“ prostredie. Play off by im však už ujsť nemalo, skôr si myslím, že ich výkony pôjdu hore a posunú sa vyššie v tabuľke.

8. (4.) – BKM Lučenec

Ivanovič: Lučenec si v sledovanom období pripísal iba jednu výhru. Má individuálnu kvalitu v podobe Vasilijeho Kneževiča (20,2 bodov a 7,9 doskokov na zápas, k tomu jednu z najvyšších užitočností v lige - 22,5), Shamara Givancea (19,1 bodov a 7,5 asistencie na zápas - najviac v lige) a výborné výkony podáva aj Matej Siládi (10,7 bodu na zápas), čo si všimol aj reprezentačný tréner a dostal nomináciu na zraz. Výsledky však „pelikánom“ chýbajú a tak ich ôsme miesto odzrkadľuje ich aktuálnu tímovú výkonnosť. Play off by si však mali postrážiť.

DSC 7173

9. (9.) – Slávia SPU Nitra

Ivanovič: Hráči spod Zobora strácajú na postupové miesto do play off 4 víťazstvá, do konca základnej časti majú už len 7 zápasov. Postup do play off by som videl už len v teoretickej rovine, ale nádej tam stále je. Nitra sa v poslednom období posilnila o Jasona Ricketsa a Aarona Williamsa, no prezentujú to ako stavanie kostry tímu do budúcej sezóny, uvidíme, či ešte budú vedieť prehovoriť do bojov o postupové miesto do play off. Stabilne sa tréner Ľubomír Urban môže opierať o výkony Eduarda Kotáska (11,3 bodov, 3,9 asistencie na zápas), Ľubomíra Urbana mladšieho (9,9 bodov na zápas) a Jozefa Vojteka 9,2 bodov a 6 doskokov na zápas).

Power ranking Stanislava Baldovského:

1. Patrioti, 2. Prievidza, 3. Svit, 4. Komárno, 5. Rytieri, 6. Inter, 7. Handlová, 8. Lučenec, 9. Nitra

Power ranking Petra Ivanoviča:

1. Prievidza, 2. Patrioti, 3. Svit, 4. Handlová, 5. Rytieri, 6. Komárno, 7. Inter, 8. Lučenec, 9. Nitra

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik, Katarína Puškášová, Anton Vanya