• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Power ranking je späť s ďalšou edíciou, v tomto prípade po polovici základnej časti. Čo sa udialo v predchádzajúcich týždňoch v Niké SBL, ako vyzerajú jednotlivé tímy a ich fazóna? Svoje názory nám poskytol Peter Ivanovič, spolukomentátor RTVS: Šport a Stanislav Baldovský, bývalý reprezentant Slovenska.

Sezóna sa nám pomaly prehupne do druhej polovice. Pozitívom je vyrovnanosť ligy, v poslednej dobe sme mali možnosť vidieť množstvo zápasov, ktoré sa rozhodovali v posledných sekundách. Sledované obdobie sa nezaobišlo bez zmien na súpiskách. Ligu opustili dve výrazné hráčske individuality - Amit Ebo a Lautaro Lopez. Svit a Komárno prežívajú výsledkovú krízu, Lučenec so zlepšenými výkonmi. To je zopár momentov z predchádzajúcich 9 kôl, na ktoré som si „posvietil“ a zostavil tak Power Ranking po polovici základnej časti súťaže.

Pozn.: V zátvorke je pri každom tíme uvedené jeho poradie v predchádzajúcej edícii Power rankingu.

1. (5.) - Patrioti Levice

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenali 6 výhier a 2 prehry. Po vypadnutí z pohárovej Európy sa plne sústredia na domácu súťaž. Vinou zranení prišli na čas o oboch rozohrávačov a nakoniec úplne o Severiho Kaukiainena. Ich hru to paradoxne výrazne neovplyvnilo, tím zabral, dostali príležitosť aj mladí hráči a Patrioti si tak stále držia 1. priečku. Tréner Michal Madzin sa môže hlavne opierať o trio legionárov – Jalen Adaway (priemer 17,4 bodu na zápas), Aaron Wheeler (15,9 bodu) a Rob Howard (12,5 bodu). Levice vedú takmer všetky tímové štatistiky, majú najsilnejší útok i najlepšiu obranu, naviac doskokov, asistencií. Právom si tak držia vedúce postavenie v lige.

2. (2.) - MBK Baník Handlová

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenala 6 výhier a 2 prehry. „Baníci“ pokračujú v nastolenom tempe z úvodu sezóny. Prezentujú sa rýchlym basketbalom, kolektívnou hrou. Pod košom sa posilnili o známu tvár Jakuba Petráša. V tejto sezóne sa trénerovi Nenadovi Miloševičovi podarilo dobre vyskladať tím, nebezpeční sú pod košom i z perimetra. Najsilnejšou zbraňou je dvojica rozohrávačov Jordan Harris (20,5 bodu a 3,8 asistencie na zápas) a Joshua Scott (17,9 bodu a 6,4 asistencie na zápas). V momentálnej forme sú pre mňa jasnými vyzývateľmi pre Patriotov.

Baldovský: Musím povedať, že na začiatku sezóny málokto veril, že Handlová bude jeden z najlepších tímov po polovici súťaže. Je cítiť, že 'Nešo' spravil kus dobrej roboty a k dispozícii má veľmi dobrých hráčov. Pre mňa osobne, už dlho som nevidel také duo, ako je Jordan Harris a Joshua Scott. Jednoznačne sú to lídri družstva, ale majú samozrejme aj ďalších kvalitných legionároch a Slovákov. Po príchode Jakuba Petráša budú ešte kvalitnejší. Veľmi som zvedavý, ako budú pokračovať.

IMG 4396

3. (4.) – Spišskí Rytieri

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenali 5 výhier a 3 prehry. Majú za sebou obdobia viacerých absencií, zranení a v závere polovice súťaže tím nečakane opustil Lautaro Lopez. V obrane sa tréner Teo Hojč môže spoliehať na Michaela Fuseka, ktorý vedie ligu v blokoch (2,8 na zápas) a doskokoch (10,3). Útok ťahajú hlavne legionári - Abu Kigab (19,3 bodu a 7,6 doskokov) a Daishon Smith (19,1 bodu). Uvidíme, či budú hľadať náhradu na rozohrávku.

Baldovský: Pre mňa osobne, ako Spišiaka, je zatiaľ trochu sklamanie, že sú na 5. mieste s bilanciou 8/8. Myslím si, že určite patria do top trojky v lige. Súťaž je ešte dlhá a majú jednu výhodu – môžu doplniť káder o jedného kvalitného legionára, keďže Lautaro Lopez už nie je v tíme. Pevne verím, že pôjdu herne hore. Momentálnym lídrom tímu je pre mňa jednoznačne Abu Kigab.

4. (8.) - BKM Lučenec

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenali 5 výhier a 3 prehry. Príchodom trénera Jordiho Guárdiu na lavičku „pelikánov“ badať zlepšenie herného prejavu i tímových výkonov. V sledovanom období doma neprehrali, no na palubovkách súperov prišli 3 prehry. Na lepšie postavenie v tabuľke budú potrebovať body aj z vonku. Výborne sa rozohral Vasilije Kneževič s priemerom 20,4 bodu na zápas a pridal sa k nemu Shamar Givance, ktorý vedie ligu v asistenciách (7,0) a pridáva k nim 17,8 bodu. Lučenec je pre mňa skokanom v sledovanom období.

Snv Handlova basket 61

5. (7.) – BC Prievidza

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenala 4 výhry a 4 prehry. Hra Prievidze v sledovanom období trpela hlavne v závere zápasov, čo sa prejavilo v tesnom domácom zaváhaní s Interom a Levicami. Príchodom Keviona Taylora (priemer 22,2 bodu na zápas) sa posilnil útok Prievidze. Tréner Saša Jankovič sa môže ďalej spoliehať hlavne na legionárov - Romeo Crouch, Xavier Rhodes, Lukas Milner a za mňa, veľmi cenné skúsenosti prináša do tímu Alexander Belikov. Tím stále čaká na návrat Mareka Jašša, sila tímu tak môže ešte vzrásť.

6. (3.) - Iskra Svit

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenal 3 výhry a 5 prehier. V sledovanom období ako keby stratili iskru, podávali nepresvedčivé výkony, ktoré podčiarkla vysoká domáca prehra s Patriotmi. „Podtatrancom“ chýba momentálne tímová hra, majú najmenej asistencií. Tréner Lukáš Varga sa väčšinou môže spoľahnúť na individuálne výkony hlavne Juliusa Browna, Róberta Rožánka a Brysona Mozona. Momentálne Iskra neprežíva najvydarenejšie obdobie, no podľa mňa môžeme očakávať, že sa vrátia k výkonom zo začiatku sezóny. Uspokojením a nakopnutím pre nich môže byť postup na Česko-slovenského pohára.

Baldovský: Svit je momentálne na 4. pozícii. Trochu som osobne sklamaný, keďže na začiatku sezóny boli nezastaviteľní, ale potom prišiel útlm alebo kríza. Verím, že po výhre v Komárne sa opäť nakopnú a budú podávať výkony ako na začiatku sezóny.

DSC 3460

7. (1.) – BC Komárno

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenal 3 výhry a 5 prehier. Komárno zatiaľ prinieslo najviac prekvapení v sezóne, trénerské i hráčske výmeny. Po príchode trénera Miljana Čurovića sa ako keby sa tím hľadal, môže tomu pomôcť aj odchod streleckého lídra súťaže Amita Eba. Po jeho odchode Komárno predvádza omnoho tímovejšiu hru. Kľúčovou postavou tímu je Miljan Markovič (priemer 15,9 bodu a 7,9 doskoku na zápas), ktorý je nebezpečný pod košom, aj spoza oblúka. Vyzdvihol by som tiež hru Juraja Páleníka (10,6 bodu). Predpokladám, že hra Komárna sa bude postupom času zlepšovať, čomu môžu napomôcť aj zápasy v Česko-slovenskom pohári.

8. (6.) – Inter Bratislava

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenal 3 výhry a 5 prehier. „Žlto-čiernych“ ťahajú hlavne výkony legionárov, majú v tíme viacero mladých odchovancov, no očakával by som od nich väčšiu zodpovednosť a dravosť v hre. Trénera Danila Rakočevića môžu tešiť výkony Oozrena Pavloviča (priemer 18,4 bodu a 8,9 doskoku na zápas) a Gojka Sudžuma (16,9 bodu a 8,2 doskoku). Svoju rolu si dobre zastala aj nová posila Antonio Daye. Momentálne sa nevedia spoľahnúť pre zranenie na skúsenosti Mareka Kozlíka.

DSC 8155

9. (9.) – Slávia SPU Nitra

Ivanovič: V druhej štvrtine súťaže zaznamenal 1 výhru a 7 prehier. Nitra je určite oživením súťaže, no na väčšie výsledky si bude musieť počkať. Tím opustil strelecký líder tímu Sal Nuhu, ktorý prestúpil do Komárna. Nitra tak nemá výrazného bodového lídra, „veteráni“ Milan Žiak (priemer 10,4 bodu na zápas) a Jozef Vojtek (9,9 bodu) odvádzajú dobré výkony. Eduard Kotásek (10,5 bodu a 3,9 asistencie) sa solídne ujal role v tíme. Trochu viac som očakával od výkonov Jamesa Jordana (11,6 bodov). Plusom je, že dostávajú šancu mladí hráči a zbierajú tak cenné skúsenosti.

Power ranking Petra Ivanoviča:

1. Patrioti, 2. Handlová, 3. Rytieri, 4. Lučenec, 5. Prievidza, 6. Svit, 7. Komárno, 8. Inter, 9. Nitra

Power ranking Stanislava Baldovského:

1. Patrioti, 2. Handlová, 3. Rytieri, 4. Prievidza, 5. Svit, 6. Inter, 7. Komárno, 8. Lučenec, 9. NItra

Foto: Lukáš Droppan, Ľuboslav Kurinec, Katarína Puškášová, Martin Havran