• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po úvodnom vydaní, ktoré vyšlo na začiatku sezóny a vzbudilo ohlas, je tu druhý diel Power rankingu, v ktorom sme sa pozreli na aktuálnu silu a rozpoloženie tímov Niké SBL. Svoj pohľad nám opäť poskytol Peter Ivanovič, bývalý tréner Karlovky a v súčasnosti basketbalový spolukomentátor na RTVS: Šport a spolu s ním sa pridal Stanislav Baldovský, bývalý reprezentant Slovenska a dlhoročná ligová stálica.

Máme za sebou prvú štvrtinu základnej časti Niké SBL. Mali sme možnosť vidieť množstvo kvalitných duelov, pekných akcií, zatiaľ len jedno predĺženie, trojkový koncert Jalena Adawaya v 1. kole (9 presných pokusov), 6 blokov Michaela Fuseka proti Interu, 38 bodov Jordana Harrisa v Lučenci a mnoho ďalších individuálnych výkonov.

Prišlo k hráčskym i trénerským rošádam, v Komárne je už dokonca tretí tréner. Tímy sa rozbehli do herného kolotoča, niektoré podľa očakávania, no i pozitívne posuny vpred, ako v prípade „baníkov“ z Handlovej.

Pozn.: V zátvorke je pri každom tíme uvedené jeho poradie v predchádzajúcej edícii Power rankingu. 

1. (3.) – BC Komárno

Ivanovič: Komárno vyskladalo v tejto sezóne kvalitný tím, nespomalili ich ani dve rošády na trénerskej stoličke. Dirigentskej taktovky sa od začiatku ujal izraelský rozohrávač Amit Ebo, ktorý nielen rozdáva lopty svojim spoluhráčom (5,3 asistencie), ale je aj najlepším strelcom tímu s priemerom 21,3 bodu na zápas. Dobre mu sekunduje Miljan Markovič so 14,5 bodmi a 7,5 doskokmi. Dôležitou súčasťou je aj slovenská kostra tímu, kde sa ku známym menám Martin Danielič, Samuel Volárik a Marek Foltín, pridal Juraj Páleník, ktorý prišiel zúročiť nazbierané skúsenosti z českých paluboviek a momentálne je veľkým prínosom pre tím. V poradí tretím trénerom je v Komárne dobre známy Miljan Čurovič, snáď už manažment klube nesiahne po zmene trénera, bolo by to veľkou raritou.

2. (7.) – MBK Baník Handlová

Ivanovič: Priznám sa, pri prvom Power rankingu boli „baníci“ pre mňa veľkou neznámou, no sú pozitívnym prekvapením ligy. V hre Handlovej badať rukopis trénera Nenada Miloševiča. Nebyť dvoch zaváhaní - s Nitrou a nevydarený zápas v Komárne, mohla v kolónke prehier svietiť 0. Opierajú sa hlavne o päticu kvalitných legionárov, spomeniem hlavne dvojicu Jordan Harris a Joshua Scott, ktorí sa dopĺňajú na perimetri, či už v útoku alebo obrane. V priemere spolu zaznamenávajú takmer 38 bodov na zápas a kraľujú v lige - v bodoch má Harris 22 bodu na zápas a v asistenciách Scott 5. Zo Slovákov najviac k hre prispieva kapitán Braňo Pipíška so 7,5 bodmi na zápas. Silnou stránkou „baníkov“ je rýchly prechod do útoku a individuálne výkony hráčov. V obrane často menia obranné systémy, ktorým sa často ich protivníci nevedia prispôsobiť.

DSC 0167 fb

3. (5.) – Iskra Svit

Ivanovič: Svit šliape od začiatku sezóny ako hodinky, manažment „medveďov“ tradične urobil dobrú robotu pri skladaní tímu. Tréner Lukáš Varga sa môže spoliehať na päticu legionárov, vedie ich aktuálny MVP mesiaca október, vzrastom neveľký Julius Brown s 19,8 bodmi na zápas, ktorý vyniká svojou rýchlosťou. Na perimetri ho výborne dopĺňa Robo Rožánek takmer s 15 bodmi na zápas. Svit hrá rýchly, dynamický basketbal, opierajúc sa individuálne silných hráčov, sú nebezpeční na perimetri i pod košom. Vedú ligu v tímových štatistikách - 37,3% úspešnosť za 3 body, 77,9% úspešnosť TH.

4. (2.) – Spišskí Rytieri

Baldovský: Pri momentálnej forme patrí štvrté a piate miesto Spišským Rytierom a Leviciam, ale to vôbec nič neznamená, lebo liga je dlhá. Levice určite patria na čelo tabuľky a taktiež si myslím, že Spišská pôjde herne rapídne hore po príchode Lautara Lopeza. Tak to cítim a je to môj názor, som preto zvedavý, ako to bude po polovici základnej časti.

IMG 8674

5. (1.) – Patrioti Levice

Ivanovič: Levice už tradične patria na špicu ligy, v nahustenom programe SBL-ky a Európskeho pohára FIBA nemajú moc času na oddych, ale ani na prípravu. Mali pomalší začiatok, ako keby sa v prvých kolách zohrávali. Hneď v 1. kole strelecky explodoval Jalen Adaway s 9 trojkami, ktorý je aj najlepším strelcom tímu so 16,4 bodmi na zápas. Patrioti majú najlepší útok i obranu v lige, celkovo tiež najviac asistencií - 149. Ich devízou je šírka lavičky, vedia porciu minút, ale aj silu tímu rozložiť na viacero nosných hráčov. Trénerovi Michalovi Madzinovi sa darí šetriť opory v lige a dať tak šancu aj mladým hráčom. Z môjho pohľadu hrajú „lepší“ basketbal v pohárovej súťaži, z ktorej neskôr budú čerpať v dlhodobej časti SBL-ky.

6. (6.) – Inter Bratislava

Baldovský: Inter zatiaľ podľa mňa neukázal potenciál. Škoda tých dvoch posledných prehier, lebo boli tesné, ale tabuľka je podľa herného prejavu presne taká, aká má byť.

02

7. (4.) – BC Prievidza

Baldovský: Trochu som sklamaný z Prievidze, ale ako hovorím, súťaž je ešte dlhá a všetko sa môže zmeniť. Verím, že Saša Jankovič ich pozitívne naladí na víťaznú vlnu.

8. (9.) – BKM Lučenec

Baldovský: Spolu s Nitrou budú ešte bojovať o predposlednú priečku.

lucenec svit 14

9. (8.) – Slávia SPU Nitra

Ivanovič: Nitra má na konte zatiaľ jednu výhru z Handlovej. Od prvého zápasu sa však zlepšujú. Ako aj tréner Ľubomír Urban viackrát vravel, nováčikovská sezóna je vždy výnimočná. Tešia sa na každý zápas, nie je na nich vyvíjaný až tak veľký tlak. Dokážu držať krok aj s najlepšími, no nie celý zápas. Dostávajú sa do problémov, hlavne v druhej polovici stretnutí. K tomu im v posledných kolách chýbalo americké duo Sal Nuhu a James Jordan. Eduard Kotásek zvláda rolu lídra s priemerom 12,9 bodu a 3,3 asistencie. Každým zápasom zbierajú skúsenosti, ktoré časom pretavia na víťazstvá.

Power ranking Petra Ivanoviča:

1. Komárno, 2. Handlová, 3. Svit, 4. Patrioti, 5. Rytieri, 6. Inter, 7. Prievidza, 8. Nitra, 9. Lučenec

Power ranking Stanislava Baldovského:

1. Komárno, 2. Svit, 3. Handlová, 4. Rytieri, 5. Patrioti, 6. Inter, 7. Prievidza, 8. Lučenec, 9. Nitra

Foto: Lukáš Droppan, Ľuboslav Kurinec, Tony Mark, Vladimír Dorňák, Ladislav Szibilla, Ondrej Kamenský