• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Cesty Jakuba Petráša a Handlovej sa po viac ako troch rokoch opäť spojili. Už s nálepkou skúseného pivota prišiel na hornú Nitru naskočiť do úspešne rozbehnutého vlaku. V rozhovore prezradil napríklad, prečo sa rozhodol odísť z Kolína, ako si zvyká na novú pozíciu a či ho uvidíme ešte v drese Slovenska.

Nielen na českej, ale aj na slovenskej basketbalovej scéne to bola prekvapivá informácia. 29-ročný basketbalista sa po viac ako troch rokoch rozhodol v novembri opustiť Kolín a vrátiť sa do klubu, ktorého bol súčasťou v rokoch 2018 – 2020. Čo teda spojilo opätovne Handlovú a Jakuba Petráša? „Za mojim nečakaným návratom na hornú Nitru stálo to, že som chcel byť bližšie k svojej rodine a k svojmu malému synovi. Pri rozhodovaní zohrala rolu hlavne rodina. Kolín nám ako mesto vyhovoval, aj ľudia tam boli super, ale predsa len, bolo to dosť ďaleko od domova,“ vysvetlil staronový člen „baníkov“.

Svojim pôsobením na českých palubovkách zanechal významnú stopu, v sezóne 2020/2021 získal s Kolínom ligový bronz. V rovnakom roku sa so spoluhráčmi prebojoval do finále Českého pohára a na totožnom podujatí obsadil pred rokom 3. priečku. Bol pri vstupe klubu do európskych pohárov, zúčastnil sa zápasu All Star a v sezóne 2021/2022 získal ocenenie pre hráča s najväčším zlepšením. „V Kolíne som zažil najúspešnejšie roky svojej kariéry, či už po tímovej, alebo osobnej stránke,“ spomína Petráš na toto obdobie.

IMG 1884

Od jeho posledného pôsobenia v handlovskom drese prirodzene nezostal kameň na kameni, hráčsky káder sa kompletne obmenil a po rokoch, kedy sa klub pohyboval prevažne v dolnej polovici tabuľky, má teraz rovnaký počet bodov ako prvé Levice. Ako vníma samotný hráč to, čo sa aktuálne deje? „Musím sa priznať, že som trochu nevedel, čo pred letom bude táto sezóna znamenať pre Handlovú. Ale v lete som už mal možnosť nahliadnuť do tréningového procesu trénera Miloševiča a už vtedy som vedel, že chalani budú výborne pripravení, či už po fyzickej, alebo basketbalovej stránke. Zišla sa tu skupina ľudí, ktorá bojuje za jeden cieľ. Nie, že by to tu predtým nebolo, ale tento rok sa aj tréner Miloševič snaží zahraničným hráčom vštepovať podstatu kolektívnej obrany a útoku. Myslím si, že je to veľký dôvod, prečo sa chalanom od začiatku sezóny tak darí,“ odpovedal pivot Handlovej.

Kým v Kolíne patril ku kľúčovým hráčom, na ktorých pleciach bola najväčšia zodpovednosť a očakávania, tak v handlovskom drese je to zatiaľ odlišná úloha. Do stretnutí naskakuje poväčšine z lavičky, ale čoraz viditeľnejšie preukazuje svoj prínos pre družstvo. „Je určite trošku viac náročné naskočiť už do rozbehnutého vlaku. Naučiť sa viac ako 20 útočných systémov, obranné zásady, ktoré sú úplne iné, ako boli v mojom predchádzajúcom klube. Snažím sa do toho čo najrýchlejšie dostať. Samozrejme, rola je trochu iná, ako tomu bolo v Kolíne,“ vysvetlil Petráš na adresu svojich úloh a výkonov.

5

Nielen doterajšie dosiahnuté výsledky „baníkov“ sú pozitívom aktuálneho ročníka Niké SBL, ale vedenie klubu má hlavne radosť z návratu fanúšikov do haly. Ak si to len porovnáme s predchádzajúcom ročníkom, tak priemerne chodí o 400 ľudí viac na domáce zápasy. A priaznivcov stretávame aj na palubovkách súperov.

„Áno, toto je jeden z hlavných cieľov, na ktoré sa vedenie MBK tento rok zameralo. Chceli priviesť naspäť do haly fanúšikov. Myslím si, že sa im to podarilo vo veľkej miere. A chalani v šatni to vnímajú len pozitívne, keď vidia, že aj fanklub sa snaží prísť na vonkajšie zápasy a organizujú výjazdy,“ uviedol skúsený pivot.

IMG 4309

Vzhľadom na rodinu a pôsobenie v Niké SBL, je možné, že Petráša uvidíme v Handlovej dlhodobejšie, respektíve existuje šanca na návrat do reprezentácie Slovenska? „Myslím si, že táto otázka bude na mieste až za pár mesiacov. Vôbec som nad tým ešte neuvažoval a ani nebol priestor na rozoberanie tejto témy u nás doma. Uvidíme, čo budúcnosť prinesie. Vôbec netuším, či sa týmto otvára aj návrat do reprezentácie. Aj reprezentačný kolektív prechádza omladzovaním tak uvidíme, čo v tomto smere prinesie budúcnosť,“ povedal na záver Petráš.

Foto: Ľuboslav Kurinec