• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je to jedno z najviditeľnejších zlepšení aktuálnej sezóny. Neplatí to len o výsledkoch Lučenca pod taktovkou trénera Jordiho Guárdiu, ale aj o výkonoch Mateja Siládiho. Stále len 23-ročný krídelník je „pelikánom“ od momentu, kedy prišiel do Niké SBL a prednedávnom sa dočkal prvého ocenenia. V rozhovore sme prebrali jeho herný progres, výsledky tímu a ďalšie zaujímavé témy.

Odchovanec Banskej Bystrice absolvoval ligový debut v sezóne 2020/2021 a postupnými krokmi bojoval o svoje miesto na palubovke. Každým rokom rástlo jeho herné vyťaženie, minutáž a štatistiky. „V Lučenci som už štvrtú sezónu. Každý rok mi dá niečo, stále zbieram nové a nové skúsenosti, snažím sa zlepšovať v tom, čo mi nejde. Určite som vďačný za to, že hrávam viac. Posúva ma to ďalej, keď môžem hrávať a samozrejme, prístup sa zmenil,“ prezradil na úvod hráč Lučenca.

Vytrvalosť a dôvera voči „pelikánom“ sa mu vyplatila, v aktuálnom ročníku sa stal v podstate kľúčovým slovenským hráčom tímu. Prejavilo sa to vo viacerých ohľadoch - hrá dvakrát viac v porovnaní s predošlým obdobím, začína v základnej zostave a výrazne hore išli aj jeho čísla. A prišlo aj prvé ocenenie – Peak najlepší slovenský hráč do 23 rokov druhej štvrtiny základnej časti.

„Znamená to pre mňa veľa, ale vždy sa to môže zmeniť. Či už som v základnej zostave alebo nie, stále sa snažím dať zo seba na ihrisku maximum a čo najlepšie pomôcť tímu. Motivovalo ma to a hlavne, začal som si viac veriť ako predtým,“ povedal Siládi k svojmu postaveniu v družstve.

luc kn 52

V zápasoch má bežne na konte cez 10 bodov a 3 doskoky, k tomu je jeden z najlepších trojkárov celej súťaže. Spomedzi Slovákov navyše patrí k najlepším strelcom a hráčom s najvyššou užitočnosťou v stretnutiach. „Som vďačný, že som dostal príležitosť viac hrávať. Snažím sa to naplno využiť a odvďačiť sa trénerovi. Musím ešte zlepšiť svoju obranu a taktiež aj nejaké individuálne veci v útoku. Na ocenení majú podiel aj moji spoluhráči, pretože mi pomáhajú posúvať sa,“ vravel lučenecký krídelník.

V tabuľke je síce so spoluhráčmi stále na 8. pozícii, ale netreba zabúdať, aká bola ich výsledková bilancia pred niekoľkými týždňami. Príchod španielskeho kouča priniesol pozdvihnutie vo všetkých ohľadoch a v prvom rade, oceňujú to aj fanúšikovia. V stredajšom 20. kole zaznamenali už 6. domáci úspech za sebou. V čom tkvie zmena k lepšiemu?

luc kn 28

„Zmenil sa náš systém hry. Snažíme sa hrať rýchlo, pomáhať si v obrane, ale najmä asi to, že hráme ako tím. Za každé jedno víťazstvo sme radi, ale ideme od zápasu k zápasu a snažíme sa na každý duel čo najlepšie pripraviť. Z môjho pohľadu sa najviac zmenilo asi to, že mi hlavne dôveruje a ja sa mu to snažím oplatiť najlepšie ako viem,“ odpovedal Siládi.

Ligová tabuľka je nesmierne vyrovnaná, veď Lučenec stráca napríklad na 5. priečku, ktorú okupujú Spišskí Rytieri, aktuálne len 2 víťazstvá. Kalendárny rok uzatvoria „pelikáni“ na palubovke Interu Bratislava. „Myslím si, že každý tím môže vyhrať s každým. My sa sústreďujeme na seba a pomaly sa snažíme posúvať vyššie. Čím lepšie v tabuľke skončíme, tým budeme viac radi,“ dodal na záver 23-ročný basketbalista.

Foto: Ľudovít Jakub Hroboň