• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Stačila jedna zmena a zrazu to naštartovalo všetkých. Lučenec sa v novembri transformoval do tímu, ktorý začal zbierať víťazstvá, trápiť súperov a ísť si za čo najlepším postavením v tabuľke. Ak by sme mali hľadať niekoho, komu toto celé najviac prospelo, tak by sme povedali jedno meno – Vasilije Kneževič.

Cez leto bol jediným zahraničným hráčom, ktorého si vedenie „pelikánov“ zaistilo aj na ďalší rok. Vec v podstate nevídaná, keďže 27-ročný pivot sa prvýkrát mimo Čiernej hory rozhodol niekde pokračovať. Tento krok si s odstupom času určite pochvaľujú obe strany. „Ako som vravel na začiatku sezóny, v Lučenci sa cítim ako doma. Mimo Čiernej hory je to prvý klub, v ktorom som sa rozhodol pokračovať a hrať viac ako jeden rok,“ vyjadril sa na úvod hráč BKM.

O náročnom začiatku Lučenca sme už neraz písali, celý kolektív bojoval s Nitrou najmä o predposlednú priečku v lige, no hlavne chýbali víťazné pocity. „Mali sme skutočne ťažký vstup do ročníka. Samozrejme, netešilo ma, ale vždy som do toho dával maximum. Podobne boli na tom aj spoluhráči, chceli sme vyhrávať, ale nestačilo to,“ popísal Kneževič pocity z prvej štvrtiny základnej časti.

Potom sa zmenil šéf lavičky a razom sme videli na palubovke úplne odlišné družstvo. Dostavili sa víťazstvá, hráči išli číselne výrazne smerom nahor a aktuálne Lučenčania stíhajú siedmu Prievidzu a šiesty Inter. Nováčika z Nitry sa nateraz zbavili, čo im pridáva na sebavedomí. „Ako kapitán som cítil oveľa väčšiu zodpovednosť. Nový tréner nás viac motivoval, priniesol zdravú energiu a od zápasu k zápasu sme sa stávali skutočným družstvom. Konečne sme zároveň jeden druhého začali chápať. Každé víťazstvo dodáva nielen mne, ale aj ostatným viac motivácie k tomu, aby sme na sebe pracovali a zlepšovali sa,“ uviedol pivot Lučenca.

LJH 5791

Kneževič sa pod vplyvom tejto zmeny naštartoval do úplne inej dimenzie výkonov, vďaka ktorej bol v diskusii o najlepšieho hráča za mesiac november. Číselne v tomto období atakoval v zápasoch hranicu 25 bodov. Pred víkendovým 16. kolom má priemer 19,6 bodu (4. najlepší strelec ligy), 6,9 doskoku a 2,6 asistencie na stretnutie.

„Cítim väčšiu zodpovednosť, aby som nás, všetkých, potlačil k lepším výsledkom a samozrejme víťazstvám. Môj herný štýl zostal rovnaký, áno, moje čísla sa zlepšili, ale to platí aj o ostatných spoluhráčoch. Vždy mi najviac záleží na výsledkoch BKM Lučenec a nie len mojim štatistikám,“ prezradil Kneževič.

LJH 6416

Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude ďalej „pelikánom“ dariť a kam sa im podarí v tabuľke dostať. „V prvom rade, chceme sa dostať do play off a tam už je možné všetko,“ uzatvoril rozhovor pivot Lučenca. Cez víkend sa predstavia na palubovke Spišských Rytierov. 

Foto: Ondrej Kamenský