• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Lepšie, zaujímavejšie a atraktívnejšie vyvrcholenie ani nešlo vymyslieť. Štvrťfinálová séria Prievidze s Interom priniesla rozuzlenie posledným útokom doslova v poslednej sekunde. Na domácej strane mohla vypuknúť nefalšovaná radosť a eufória, u hostí sklamanie a smútok z konca play off cesty. Taký bol rozhodujúci zápas č. 5.

Zápletka bola ešte pred úvodným rozskokom a v takom duchu prebiehal duel až do záverečnej minúty. Tímy predvádzali fanúšikom ofenzívny basketbal, takže aj bolo na čo pozerať. Interu zafungoval úvod a podkošové fungovanie Ozrena Pavloviča s Gojkom Sudžumom. Prievidza však oproti utorku správne zareagovala a od druhej štvrtiny bola vo výhode.

„Mnoho emócií. Dobré víťazstvá po dvoch ťažkých prehrách. Atmosféra bola skvelá, pre takéto momenty hráme celú sezónu. Bol to ťažký zápas, ako sa aj očakával od rozhodujúceho stretnutia v tejto sérii. Inter je dobrý tím a má dobrých hráčov. Museli sme zostať proti ním po celých 40 minút koncentrovaní. Ako sa dalo vidieť, posledných päť minút totálne zmenilo duel, ale našťastie, bol to náš deň,“ povedal po postupovej výhre Alexander Belikov.

Ako to už v tejto sérii bolo zvykom, tak druhé polčasy na hornej Nitre patrili súperovi, ktorý sa vždy nejakým spôsobom vedel priblížiť. V tomto prípade si vyčkal na poslednú štvrtinu, už keď to vyzeralo, že o víťazovi a postupujúcom je rozhodnuté. Z 15-bodového manka sa dokázal za takmer 8 minút dostať do priaznivého stavu.

 006A6616

„Nie je nikdy ľahké prehrať takto, v poslednej sekunde. V šatni bolo veľmi ticho, každého to mrzelo, lebo sme vedeli, že sme boli doslova sekundu od postupu. Myslím si, že sme ukázali veľkú bojovnosť a nevzdali sme sa aj za nepriaznivého výsledku. Pomohla nám vtedy obrana a organizovaný útok. Samozrejme, nechceli sme skončiť sezónu prehrou o 20 bodov, a tak sa ukázali aj naše individuality,“ poskytol svoj pohľad na druhý polčas Daniel Koller.

Antonio Daye upravoval 18 sekúnd pred koncom z čiary trestných hodov na 78:77 pre „žlto-čiernych“, ale posledný útok bol v moci domáceho tímu. Kevion Taylor ťažký pokus nepremenil, ale v správnej chvíli bol na ideálnom mieste Alexander Belikov, ktorý sa stal hrdinom momentu a celej Prievidze. Súper už nemal oddychový čas a za necelú sekundu nestihol zareagovať, takže na palubovke mohli vypuknúť dve rozdielne emócie.

 006A6738

„Emócie sa slovami nedajú popísať. Samozrejme, oslavovali sme, ale museli sme zostať koncentrovaní, pretože chceme byť pripravení na semifinále. Čo sa týka poslednej strely, tak mám za sebou dlhú kariéru a už som mal podobné strely, ale táto patrí k najlepším. Som šťastný, že som mohol byť súčasťou tohto skvelého dňa. Teší ma, že sme takýto moment dopriali najlepším fanúšikom na Slovensku, ale ešte sme neskončili našu robotu,“ vyhlásil Belikov.

Prievidza sa tak po 5 rokoch predstaví medzi najlepšími 4 tímami Niké SBL, Inter naproti tomu neprešiel tretí rok po sebe štvrťfinálovou fázou. Čiastočným pozitívom na strane hostí boli výkony Daniela Kollera. Po dlhej pauze zapríčinenej zranením, sa v play off patril k podstatným hráčom v kádri trénera Danila Rakočeviča.

 006A6672

„Táto sezóna mi dala veľmi veľa, hlavne to, že keď hráte v profesionálnom tíme, tak každý má nejakú rolu. Mne chvíľu trvalo, kým som prišiel na to, akú rolu mám a ako môžem tímu pomôcť. Veľmi si vážim dôveru trénerov, ktorí mi dali šancu a starali sa o mňa aj na začiatku sezóny, keď som bol zranený,“ prezradil Koller.

Foto: Vladimír Králik