• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bol to jeden z tých obratov v zápase, na ktorý si minimálne fanúšikovia Lučenca budú dlho pamätať. Nič totiž nenasvedčovalo tomu, že by pri 17-bodovom manku a neskoršiemu povinnému striedaniu Shamara Givanca, mohli „pelikáni“ nad Prievidzou vyhrať. Napokon stačili 4 minúty na to, aby z toho bol prvý domáci triumf v sezóne a úspech pre stále čerstvého trénera Jordiho Guárdiu.

Celok z hornej Nitry mal v podstate tri štvrtiny duel pod svojou kontrolou, svoj náskok si držal približne na dvojcifernej hodnote a po prestávke ho navýšil na vyššie spomenutých 17 bodov. Pri návrate Romea Croucha do zostavy a úspechu v Nitre, mali Prievidžania šancu k získaniu pre nich dôležitého úspechu.

„Človek by povedal, že zápas je pod kontrolou, ale opak bol pravdou. Táto prehra je nás hráčov, pretože nás tréneri upozorňovali na to, že zápas sa hrá 40 minút, ale dopadlo to tak, ako to dopadlo. Prestali sme hrať agresívne, dávať loptu z rúk, premieňať ľahké pozície a trestné hody, ktoré sme si vytvorili. To nás 'zabilo'. Verili sme, aj keď to Lučenec otočil, že zápas ešte vyhráme,“ začal s hodnotením zápasu krídelník Prievidze Lukáš Bolek.

Lučenec ťahal sériu 3 prehier za sebou, k dispozícii nemal ešte novú posilu – Jordana Jonesa, a po druhej nešportovom faule musel ísť z palubovky dovtedy produktívny Shamar Givance. Táto udalosť domácich ako keby zomkla a výrazne zlepšenou defenzívou oživovali nádej na úspech. Zlomovým momentom v tomto smere bol úspešný pokus Karolisa Sapiegu, ktorým dostal svoj tím do vedenia a do konca ho už nepustil z rúk.

IMG 7207

„Som šťastný, že sme získali prvé domáce víťazstvo v sezóne. Teším sa, že nás to štartuje a odštartujeme úspešnú sériu. Vedeli sme, že musíme bojovať do poslednej sekundy a v štvrtej štvrtine sme hrali s oveľa väčším sebavedomím. Podarilo sa nám Prievidzu niekoľkokrát zastaviť a obrat bol kľúčom v tomto zápase. Vtedy som už vedel, že vyhráme, len bolo potrebné bojovať a povzbudzovať spoluhráčov,“ prezradil Shamar Givance, autor 23 lučeneckých bodov.

Dá sa povedať, že hostia razom stratili sebavedomie a ich herný koncept sa rozsypal. V druhej polovici záverečnej štvrtiny premenili len 2 pokusy z poľa, domáci vyhrali tento úsek 15:4 a celý zápas napokon 92:85. „Podľa môjho názoru je ponaučenie také, že všetci musíme byť pevne dole a tvrdou prácou ísť hore, pretože si nemyslím, že patríme tam, kde sa momentálne nachádzame. V mene všetkých by som sa chcel ospravedlniť našim fanúšikom, hlavne tým, ktorí merali cestu do Lučenca,“ povedal otvorene Bolek.

luc pd navratka 2

Pre Lučenčanov to bolo víťazstvo so „štvorbodovou“ nálepkou, v tabuľke sa im podarilo mierne odpútať od poslednej Nitry a zároveň sa priblížiť Prievidzi, ktorá aktuálne okupuje 7. priečku. „Je to veľmi dôležité, pretože vieme, čoho sme schopní. Dokážeme hrať lepšie, ako to ukazuje naša doterajšia zápasová bilancia a je len na nás, aby sme to ukázali tak, ako tomu bolo teraz,“ uzatvoril Givance hodnotenie zápasu.

Foto: Igor Cibula, Vladimír Dorňák