• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre Prievidzu to bol dokonalý úvodný večer sezóny 2023/2024. Početná divácka kulisa videla v prvom polčase veľkú ofenzívnou šou, na ktorú súper nemal žiadnu odpoveď. Po prestávke sa Lučenec pozviechal, črtajúci sa debakel odvrátil, ale na úspech na hornej Nitre to nestačilo.

Nástup do zápasu 12:0, jediný lučenecký kôš z hry v prvej štvrtine a stav 30:3 po 10 minútach. Z takejto situácie sa dá ešte pozbierať, ale tlak Prievidze pokračoval aj v ďalšom priebehu a na polčase svietilo na tabuli skóre 52:14. „Hneď od začiatku sme sa snažili hrať hru, na ktorej sme sa dohodli v šatni. Môžem povedať, že sa nám to darilo, z čoho aj vznikol rozdiel v prvej štvrtine - 30:3. Celkovo tam bolo viacero faktorov, ale ak mam nejaké vypichnúť, tak to bola veľmi dobrá obrana, v útoku zas lopty, tie sme si posúvali na otvorené strely, ktoré nám padali a samozrejme plná hala. Určite to bola výhoda. Myslím, že je známe, že pred naším fanklubom sa ťažko hrá a teraz to bolo vidieť. Náš šiesty hráč nás hnal dopredu celý zápas,“ zhodnotil prvý polčas v podaní domácich Patrik Lukáč.

„Pelikáni“ rozhodne nebudú spomínať na prvý polčas v dobrom, ale ak majú hľadať pozitíva, tak to bol fakt, že ďalšie dve štvrtiny dokázali vyhrať. „Prievidza má dobrý tím a do prvého polčasu nastúpila silno. Hnalo ich navyše publikum a výhoda domáceho prostredia. My sme boli vo veľmi ťažkej situácii, začali sme zle, ako keby sme neboli pripravení na zápas. Svoje pozície sme si vytvorili, ale nepadalo nám to, to však k zápasom patrí. V druhom polčase sme už hrali lepšie, za tie predošlé minúty sme sa hanbili. Keby sme hrali tak, ako po prestávke, tak to mohol byť úplne iný zápas,“ myslí si lučenecký Jared Sherfield.

29

Prievidzské sebavedomie napokon neprinieslo žiadnu drámu, ale naopak bezpečnú kontrolu nad cestou za úvodným víťazstvom v sezóne. Veľmi potešujúcim bonusom bolo okrem úspešného pokrstenia novej palubovky aj fakt, že si mohli zahrať domáci mladíci. „Viac-menej to bolo o kontrolovaní diania, ale to sa môže ľahko zvrtnúť. Nechceli sme poľaviť, plán bol začať tak, ako prvú štvrtinu, no to sa nám nepodarilo. Naša nekoncentrovanosť pomohla Lučencu sa priblížiť, našťastie nie na dlho. Myslím si, že je super, že sme si zahrali všetci, takto doslova každý prispel svojou hrou k prvému ligovému víťazstvu. Samozrejme, že vyhrať doma prvý zápas, ešte aj na novej palubovke, znamená veľa, či už pre nás alebo pre divákov. Je to motivácia do ďalších bojov a dúfame, že hala zažije viac víťazných stretnutí,“ vyjadril sa Lukáč.

Lučenec zistil, čo je potrebné k tomu, aby sa čakanie na víťazstvo nepredlžovalo na veľmi dlhú dobu. Sherfield má v tom jasne: „Každý deň musíme napredovať. Jasné, pozrieme si veci, ktoré musíme zlepšiť, ale sezóna je dlhá. Teraz sa už musíme skoncentrovať na sobotňajší domáci zápas s Komárnom.“

Foto: Ladislav Szibilla