• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Výhra alebo koniec sna o finále. S takýmito možnosťami vstupovali hráči Prievidze do tretieho zápasu v semifinálovej sérii so Spišskými Rytiermi. Sebavedomí hostia išli za využitím mečbalu, ale druhá a tretia štvrtina posadila domácich na koňa, čo napokon rozhodlo o tom, že oba tímy sa ešte minimálne raz stretnú.

Zaplnené tribúny prievidzskej haly sa dočkali na pomery play off mimoriadne ofenzívneho basketbalu, celkový počet bodov atakoval hranicu 200 bodov. Po väčšinu prvého polčasu patrilo dianie na palubovke Spišiakom, ktorí pokračovali len v tom, čo im fungovalo v oboch doterajších dueloch tejto série. Kolektívnou hrou a správnym nasadením v obrane, mali v jednej chvíli aj 11-bodový náskok.

„Dobrý zápas, Prievidza premenila mnoho striel. My sme postupne stratili koncentráciu v obrane. Zastaviť sa dá každý, ale je to o nasadení v defenzíve a potom by to bolo v poriadku,“ hľadal po zápase slová rozohrávač Rytierov Luwane Pipkins.

Prievidžania si krok po kroku brali stretnutie do svojich rúk. V prvej štvrtine síce inkasovali až 30 bodov, ale v ďalších dvoch štvrtinách boli tí, ktorí určovali dej tohto zápasu. Súperovi nadelili spolu 63 bodov a túto 20-minútovku vyhrali o 25 bodov. Povestné momentum sa tak otočilo na stranu domácich a do konca ho už nepustili z rúk.

DSC 8298

„Do zápasu sme vstupovali s pozitívnym nasadením a vôbec sme nebrali do úvahy to, že prehrávame v tejto sérii 0:2 na zápasy. Dosiahli sme skvelé tímové víťazstvo, ale už sa koncentrujeme na utorok. Všetko zmenila naša obrana a tak by to malo fungovať od úvodného rozskoku. Na oboch stranách palubovky sme si navzájom dôverovali. Keď bola otvorená strela, tak sme ju zobrali. Keď niekto defenzívne prehrával, tak mu spoluhráč vypomohol,“ ozrejmil dôvody úspechu playmaker Prievidze Xavier Rhodes.

Doma je doma, čo v prípade celku z hornej Nitry platí dvojnásobne. Podpora z publika dodala hráčom extra energiu a k odvráteniu prvého mečbalu dokráčali celkom suverénnym krokom, keď zvíťazili 102:89, a to v závere už hrali hráči z lavičky. „Vieme, čo je v utorok potrebné na úspech. Táto prehra nám pomohla, prispôsobíme sa veciam. Bude to o koncentrácii, obrane, kontrole hry a hraní nášho basketbalu,“ vyhlásil Pipkins.

DSC 7917

Rytieri síce stále vedú v sérii 2:1 na zápasy, ale otáznikom pred ďalším stretnutím je, či budú mať doma k dispozícii Michaela Fuseka. Podkošový a celkovo herný kľúč v družstve trénera Tea Hojča, išiel v štvrtej štvrtine predčasne dole z palubovky pre bližšie nešpecifikované zranenie ruky. Táto udalosť pokojne môže zmeniť ráz celej série, ale Spišiaci sa tiež budú spoliehať o výhodu domácej palubovky.

„Nik nechce takýmto spôsobom ukončiť sezónu. Máme však hráčov, ktorí sú ochotní jeden za druhého bojovať. V utorok bude potrebné koncentrovať sa na drobné detaily a od úvodu ich napĺňať. Všetko to začína od hráčov na palubovke a tiež od tých, ktorí sú na lavičke,“ myslí si Rhodes.

DSC 9087

Štvrtý súboj medzi týmito dvoma družstvami je na programe v utorok 7. mája o 18.00 h.

Foto: Lukáš Droppan