• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Východniarske derby naplnilo predpoklady, ktoré táto séria pred jej začiatkom mala. Svit aj v značnej oslabenej zostave bojoval až do momentu, keď mal sily a Spišskí Rytieri tak museli zlomiť húževnatého rivala až v koncovke. Prvý diel tejto konfrontácie basketbalového fanúšika rozhodne nemohol nudiť.

Domácim „medveďom“ absentovala z rôznych dôvodov až trojica členov základnej zostavy – Peter Kalthoff, Róbert Rožánek a Bryson Mozone. Reči o návrate Kevina Osaweho sa ukázali ako neopodstatnené, takže čas ukázať sa dostali hlavne mladí slovenskí hráči. A treba povedať, že svoju úlohu si zastali pri pohľade na vývoj zápasu.

„Zápas som videl od tretej štvrtiny s priaznivým koncom, no bohužiaľ, nepodarilo sa nám to dotiahnuť. Je to veľká škoda, lebo asi nikto nečakal, že by sme v takejto zostave mohli konkurovať Spišskej Novej Vsi. Ukázalo sa však, že pokiaľ budeme bojovať ako tím a budeme veriť jeden druhému, tak môžeme hrať náročné zápasy a dokonca aj pomýšľať nad víťazstvom,“ otvorene povedal hráč Svitu Šimon Turza.

Spišiaci o situácii svojho štvrťfinálového rivala a regionálneho súpera vedeli, ale vývoj úvodného duelu série naznačil, že cesta za víťazstvom nebude jednoduchá. Viackrát mali v rukách výraznejší náskok, čo preukázalo aj priebežné skóre v určitých pasážach stretnutia, ale rozhodujúci úder zasadili až v poslednej štvrtine.

DSC 3917

„Bol to náročný zápas u súpera, ale myslím si, že sme to kontrolovali. Som toho názoru, že sme odviedli skvelú robotu v obrane, z čoho pramenil zisk vedenia, ale zároveň sme urobili mnoho chýb. Chýbala nám koncentrácia, keď sme mali možnosť rozhodnúť, tak sme zvoľnili a umožnili sme im vrátiť sa do zápasu. Na toto sa musíme zamerať do ďalšieho duelu,“ myslí si rozohrávač Rytierov Lautaro Lopez.

Ak by sme nejako v stručnosti mali charakterizovať prvý zápas medzi týmito dvoma tímami, tak prvá a tretia štvrtina patrila domácim, ale druhá a štvrtá hosťom. To sa napokon ukázalo aj na konečnom skóre – 70:80. „Osobne si myslím, že prvú a tretiu štvrtinu sme dokázali zahrať bez nejakých väčších problémov, ale rozhodla druhá časť, v ktorej sme dali len 9 bodov a štvrtá, keď sa už podľa mňa podpísala aj únava. Prehrali sme ju o 11 bodov,“ uviedol Turza.

playoff svit snv  005

Hostia v správnej chvíli zapli útočný potenciál a napokon aj skrz skúsenosti doviedli rozohranú partiu do úspešného konca. Ako zatiaľ jediný nižšie postavený tím získali na úvod výhodu na svoju stranu. „Urobili sme skvelú defenzívnu robotu, následne sa to prenieslo do útoku. Ak takto budeme hrať, tak na druhej strane palubovky sa ukáže výsledok. Tlak sme teraz presunuli na ich strane, ale my sa nemôžeme uspokojiť. Sú pred nami dôležité stretnutia, musíme ešte tvrdšie makať, ak chceme získať titul,“ prehlásil Lopez.

Pred Svitom je už v utorok náročná úloha, nabrať čo najviac síl a pokúsiť sa vyrovnať stav série. Minimálne priebeh úvodnej štvrťfinálovej konfrontácie so Spišiakmi naznačil, že to v aktuálnej zostave nie je nemožná úloha. „Určite bude dôležité mentálne sa pripraviť na zápas. V Spišskej Novej Vsi nás nečaká nič ľahké, práve naopak, čakám ešte agresívnejšiu hru. Musíme byť na všetko pripravení, ale hlavne ideme do zápasu s tým, že nemáme čo stratiť. Chceme si zápas užiť a chceme vyhrať,“ uzatvoril pozápasový rozhovor Turza.

Foto: Katarína Puškášová, Daniel Faix