• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V Národnom basketbalovom centre to aktuálne žije, ako na bežiacom páse sa striedajú reprezentačné tímy Slovenska. Do prípravy sa už zapojilo aj družstvo do 18 rokov, na prelome júla a augusta sa vydá do Macedónska, kde má síce náročnú skupinu, ale aj patričné ambície. Viac už prezradil v rozhovore tréner tohto výberu, Danilo Rakočevič.

Mladí Slováci majú za sebou úvodný týždeň. „Máme za sebou prvý zraz, ktorého sa zúčastnilo 15 hráčov. Od pondelka pokračujeme v podstate nonstop. K tomu sa pridajú zaujímavé prípravné zápasy, vrátane turnaja. Na šampionát sa dostane 12 najlepšie pripravených hráčov, ktorí budú dobre fungovať a dostanú príležitosť podieľať sa na úspechu,“ prezradil na úvod tréner Danilo Rakočevič.

Najväčšie zastúpenie v širšej nominácii má aktuálne najlepší mládežnícky tím na Slovensku, Inter Bratislava. Až tretina hráčov prichádza zo zahraničných paluboviek. „Nominácia je v poriadku. Chalanom som hovoril, že keby sme nemali šancu hrať zaujímavý basketbal, tak by som zostal cez leto doma v Čiernej Hore. Dávnejšie sme sa však dohodli, že chcem pokračovať s družstvom do 18 rokov. Verím tomuto tímu. U veľkej väčšiny hráčov je prístup dobrý. Myslím si, že niektorí ešte musia pochopiť, čo znamená reprezentácia a bojovať o miesto. Tí, ktorí tu chcú byť, tak tu budú. Uvidíme, kto to všetko vydrží,“ vyhlásil kouč Slovákov.

Približne mesačná príprava bude hlavne v domácich podmienkach, mimo prípravných duelov. 7. júla sa predstavia v Rakúsku a 11. – 15. júla vycestujú do Portugalska, kde by sa mali uskutočniť duely s domácou reprezentáciou, Veľkou Britániou a Holandskom. „Aj za minulý rok patrí vďaka Slovenskej basketbalovej asociácii za kvalitnú prípravu, počas sezóny sme navyše mali extra zápasy. V tejto sezóne to žiaľ nevyšlo, nedalo sa to naplánovať. Budeme na Pasienkoch, niet teraz lepšej haly na prípravu. Máme všetko, čo potrebujeme. Okolo seba mám výborný realizačný tím. S prípravnými zápasmi sme veľmi spokojní, akurát v závere sme nevedeli nájsť súpera,“ uviedol Rakočevič.

U18 matosinhos stvrtfinale

V očiach basketbalovej verejnosti a pri pohľade na minuloročné výsledky, môžu vzniknúť určité očakávania pred šampionátom. Samotný tréner slovenského tímu má na to svoj pohľad: „Tímy do 18 a 16 rokov pred rokom na turnaji postúpili do štvrťfinále, ale aj napriek tomu, nás žrebovali z piateho koša a opäť máme ťažkú skupinu. Bude to ťažké, ale verím, že je na čom stavať. Myslím si, že každá generácia už má niekoľko európskych prospektov, nielen na Slovensku. Možno nemáme toľko hráčov, z ktorých môžeme vyberať, ale určitým spôsobom vieme poskladať 12-16 hráčov. Je tu potenciál.“

Pred rokom z toho bola ôsma pozícia, tohtoročný šampionát sa uskutoční 26. júla – 4. augusta v severomacedónskom Skopje. V A-skupine sa postupne popasujú s Holandskom, Čiernou Horou, Rumunskom a Bulharskom. „Je to ťažká skupina, čo aj jednoducho vysvetlím. Čierna Hora skončila v B-kategórii tretia a máme hráča, ktorý by sa mohol dostať do NBA, ale dokázali sme s nimi pred rokom vyhrať v skupine. To je stále nezabudnuteľná vec. Holandsko bolo pred rokom piate, zvíťazili nad nami v súboji o túto priečku. Rumunsko sa umiestnilo siedme, prehrali sme s nimi na záver skupiny, keď sme neboli ideálne pripravení. Z minuloročnej top 8 budú štyri reprezentácie v jednej skupine, čo svedčí o kvalite skupiny. Bulharsko je vždy nepríjemné. Viacerí sa chcú vrátiť do 'áčka'. Informácie mať budeme, s Holandskom hráme aj v príprave. Našim cieľom je dostať sa zo skupiny. Chceme urobiť všetko, aby sme vyzerali dobre a vyzeralo to tak, ako pred rokom,“ povedal otvorene šéf slovenskej lavičky.

Aktuálna nominácia reprezentácie Slovenska do 18 rokov:

hráči: Richard Ondruš, Martin Pospíšil, Martin Minarovjech, Maroš Golian (všetci Inter Bratislava), Lukáš Jendrichovský (Iskra Svit), Šimon Hoferica (BKM SPU Nitra), Matej Valent, Lukas Alexander Caban (obaja BK MŠK Žiar nad Hronom), Martin Chlupis (MBA Prievidza), Kárlis Ázacis (MBK Karlovka Bratislava), Filip Horváth (BK Pardubice/ČR), Thomas Stanko, Andrej Majerník (obaja BK Nymburk/ČR), Michal Vranovič (Get Better Academy/ČR), Milan Blanarik (Valencia Basket/Šp.)

realizačný tím: Danilo Rakočevič – hlavný tréner, Goran Bulatovič – asistent trénera, Martin Mrviš – kondičný tréner, Róbert Fabíny – masér, Tomáš Homola – vedúci družstva

Foto: archív DR, fiba.basketball