• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Boje o vysnívaný postup medzi európsku elitu štartujú pre mládežnícke reprezentácie Slovenska, šampionátový turnaj v Rumunsku sa začína pre družstvo do 20 rokov. Pred úvodným duelom vám prinášame rozhovor s trénerom Nenadom Miloševičom a na jednom mieste nájdete, kto si na seba navlečie slovenský dres, proti komu jeho zverenci nastúpia a ako môžete sledovať tieto zápasy.

Po približne mesačnej príprave v prevažne v domácich podmienkach prichádza teraz čas ukázať, ako na tom najstarší mládežnícky výber Slovenska v porovnaní s ostatnými je. „Príprava bola krátka, ale myslím si, že sme stihli toho celkom dosť. Ja som chalanov poznal, ale až keď sme spolu začali trénovať, tak sme videli, čo môžeme od seba navzájom očakávať a akým smerom sa uberáme. Mali sme 4 korektné zápasy, striedali sme lepšie a horšie momenty. Otestoval som si všetkých chalanov, čo sme mali. Verím, že sme pripravení dobre a budú to pre nás dobre majstrovstvá,“ povedal k príprave na šampionát reprezentačný tréner Slovenska Nenad Miloševič.

Jedno víťazstvo – 66:58 s Výberom Baskicka a tri prehry – 62:63 s Výberom Baskicka, 53:60 a 54:80 so Severným Macedónskom, také boli výsledky Slovákov v príprave na B-kategóriu majstrovstiev Európy do 20 rokov. „Prípravné zápasy ukázali aj dobré veci, ale aj nedostatky, na ktorých sme pracovali. Otvorene povedané, sme nízky tím a musíme sa tomu prispôsobiť. Na tom sme pracovali, aby sme tieto nedostatky prekryli a verím, že sa na šampionáte ukážu veci, ktoré vieme robiť. Myslím si, že defenzívne sme na solídnej úrovni a v útoku je ešte obrovský priestor na zlepšenie. Kvôli ospravedlnenkám mnohých vysokých hráčov sme museli poposúvať úlohy a pozície, niektorí hráči tak hrajú na postoch, na ktoré vo svojich kluboch nie sú zvyknutí, ale to všetko k tomu patrí a verí, že všetko do seba zapadne v najdôležitejších zápasoch,“ myslí si bývalý hráč a už skúsený kouč.

U20 priprava 24 1

Práve ospravedlnenky výrazne prehovorili do záverečnej 12-tky, ktorá spolu s realizačným tímom vycestovala do Pitešťu. „Mali sme veľa problémov z pohľadu zdravotného stavu. Všetci vysokí hráči – Farkaš, Valentíny, Teličák, rehabilitujú. Dostali sme od doktora potvrdené ospravedlnenky, ale nakoľko je to relevantné, to ja neviem. Julo Matušek po týždni tréningu ochorel a bude na nejaký čas mimo športu, čo je mi veľmi ľúto, pretože je to fantastický chalan a dobrý hráč, s ním by sme boli určite silnejší. Ale zase, nikoho netreba nútiť reprezentovať, má to byť česť a vrchol sezóny pre športovca. Myslím si, že je to aj o mentalite. Bavil som sa podľa mňa s jedným z najlepších mládežníckych trénerov na Slovensku a on mi povedal, že problémom na Slovensku je, že nie sme športový štát, nič tomu nie je prispôsobené a aj rodičia berú šport ako hobby. Deti nie sú naučené mať životosprávu, disciplínu a basketbal neberú ako živobytie. Nemajú vzory, preto to aj tak vyzerá, že mnoho hráčov berie reprezentáciu skôr za trest a nie za odmenu. Športovec na Slovensku nemá taký status, aký má mať, pretože ľudia si neuvedomujú koľko je za tým práce, mimoľudskej sily, vzdelávania a obetovania 'normálneho života', aby ste boli úspešný a profesionál. Športová kultúra, postavenie v spoločnosti, vzory, to všetko nám chýba, aby sme mali v reprezentácii pretlak a každý by sa tak 'zabil', aby bol v tíme a reprezentoval. Nie je to tu vec prestíže, mám skôr pocit, že mnoho chalanov by radšej chodilo po kúpaliskách, ako dalo svoje leto za Slovensko. Na druhej strane, ako som už hovoril, všetci moji chlapci makali naplno, dajú zo seba všetko a určite si zaslúžia spraviť dobrý výsledok. Ja som veľmi spokojný, ako sme strávili týchto tri a pol týždňa, myslím si, že sme sa posunuli a napredovali aj individuálne, no tiež tímovo. To platí aj o chalanoch, čo sa nedostali do 12-tky, dobré trénovali, ale bohužiaľ, museli sme rozhodnúť urobiť tím tak, ako si myslíme, že bude najlepšie fungovať,“ vyhlásil Miloševič.

Výsledky tejto kategórie neboli v predchádzajúcich rokoch ideálne, čo by táto partia chcela v najbližších dňoch v Rumunsku zmeniť. V A-skupine postupne nastúpia Slováci proti Fínsku, Švajčiarsku, Lotyšsku a Chorvátsku, následne sa podľa postavenia v tabuľke určí ich ďalší program. Hrá sa o dve postupové miestenky medzi európsku elitu. Táto skutočnosť sa môže zmeniť v prípade umiestnenia Grékov. „Ambíciou je, aby sme najlepšie odohrali každý zápas, ktorý príde. Koncentrujeme sa na Fínov a potom budeme rozmýšľať ďalej. Je to špecifické, že sa hrá turnajovo, pretože môžu sa stať nepredvídateľné veci. Ambície určite máme, ja by som tu nebol, keby nemám ambíciu. Chalani chcú ukázať, že majú charakter a ambíciu. Verím, že budeme mať dobrý turnaj a že sa posunú o krok ďalej vo svojich kariérach,“ dodal na záver tréner Slovákov.

u20 pred me 24 2

Nominácia Slovenska na B-kategóriu majstrovstiev Európy do 20 rokov v rumunskom Pitešti (12. – 21. júla):

hráči: Martin Koller, Daniel Koller, Róbert Hudec, Viliam Ďurečko (všetci Inter Bratislava), Alex Krajčovič, Samuel Solčánsky (obaja Patrioti Levice), Peter Kováčik (ERA Basketball Nymburk/ČR), Maroš Šimko (Basket Brno/ČR), Jakub Jozef Ištok (BKM Lučenec), Juraj Minarovjech (Washington Adventist University/USA), Lukáš Lüttmerding (Bishop Walsh School/USA), Benjamín Dostál (Tygři Brno/ČR)

realizačný tím: Nenad Miloševič – hlavný tréner, Karol Kučera – asistent trénera, Marko Vranský – kondičný tréner, Ján Juračka – masér, Željko Mijalkov – vedúci družstva

 

Program Slovenska v A-skupine:

piatok 12. júla o 14.30 h: Fínsko - Slovensko

 

nedeľa 14. júla o 17.00 h: Slovensko – Švajčiarsko

 

utorok 16. júla o 14.30 h: Lotyšsko – Slovensko

 

streda 17. júla o 17.00 h: Slovensko – Chorvátsko

19. – 21. júla: zápasy o umiestnenie

Foto: SBA, archív NM