• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Okrem Ligy majstrov a Európskej severskej basketbalovej ligy (ENBL) je isté, že na jeseň sa dočkajú fanúšikovia opäť aj Európskeho pohára FIBA. Prievidza spoznala potenciálnych súperov v kvalifikácii, Levice majú v podstate isté miesto v skupinovej fáze.

Pôvodne sa do tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) prihlásili tiež Spišskí Rytieri, ale vicemajster napokon stiahol prihlášku a premiérovo sa predstaví v ENBL. Bronzový tím z predchádzajúceho ročníka – BC Prievidza, sa vracia do Európskeho pohára FIBA po siedmich rokoch. Naposledy sa mu pri svojej účasti podarilo prebojovať do druhej fázy skupinovej fázy.

„Mňa, ako trénera veľmi teší, že sme sa prihlásili do kvalifikácie Európskeho pohára FIBA. Všetci vieme, že je to veľmi kvalitná súťaž, v ktoré nás pravdepodobne čakajú mužstvá, ktoré majú už dlhodobo skúsenosti s európskymi pohármi a s veľkými rozpočtami. My však dáme do toho všetko, čo v nás je, aby sme čo najlepšie reprezentovali nielen klub a mesto Prievidza, ale aj samotný slovenský basketbal,“ uviedol tréner Prievidze Saša Jankovič na margo prihlásenia klubu.

Pred žrebom sa jeho tím dostal medzi nenasadené kluby, naraziť tak môže na jedného z týchto súperov – Anorthosis Famagusta (Cyp.), Bilbao Basket (Šp.), JDA Bourgogne Dijon (Fr.), Alba Fehérvár (Maď.), BC Peč (Kos.), Sporting CP (Portug.), BC Dnipro (Ukr.). Kvalifikácia sa uskutoční systémom doma-vonku 24. a 27. septembra. Ak by sa náhodou Prievidzi nepodarilo postúpiť z kvalifikácie, tak ešte existuje šanca na účasť v skupinovej fáze, ak niektorý z neúspešných účastníkov kvalifikácie Ligy majstrov nevyužije právo účasti v EP FIBA.

fec kvalifikacia 24 25

Vopred isté miesto v skupinovej fáze EP FIBA má 15 klubov, o ďalších 7 miest zabojujú kluby v kvalifikácii. Z účastníkov kvalifikácie Ligy majstrov predbežne prejavilo záujem o skupinovú fázu 19 družstiev, celkovo je k dispozícii 18 miesteniek. Na tomto zozname sa nachádza aj aktuálny majster Slovenska, Patrioti Levice, ktorý si zahral túto súťaž v predchádzajúcich dvoch ročníkoch.

„Žlto-zelení“ si najskôr zahrajú vo štvrťfinále kvalifikácie Ligy majstrov, kde na nich čaká gruzínske Kutaisi. Ak by sa im podarilo prebojovať z niektorej z kvalifikačných fáz, tak by im na základe renkingu nemalo ujsť miesto v skupinovej fáze EP FIBA. Z nej pôjdu ďalej víťazi a 6 najlepších tímov z druhých miest.

Žreb kvalifikácie a skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA sa uskutoční v piatok 19. júla o 11.00 h.

Účastníci skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA 2024/2025:

BC Balkan (Bul.), Hubo Limburg United (Bel.), Petrolina AEK BC (Cyp.), Casademont Zaragoza (Šp.), BC Parnu Sadam (Est.), ESSM Le Portel (Fr.), MHP Riesen Ludwigsburg, Basketball Lowen Braunschweig (obaja Nem.), NHSZ – Szolnok Olajbányász (Maď.), PGE Spojina Stargard, Anwil Wloclawek (obaja Poľ.), FC Porto (Portug.), FC Arges Pitešť (Rum.), Bursaspor Info Yatirim, Tofas Bursa (obaja Tur.)

Foto: Vladimír Králik, fiba.basketball