• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Druhá najvyššia súťaž bude mať v sezóne 2024/2025 oveľa vyšší počet účastníkov a tiež priamejšie napojenie na SBL-ku. Až 7 klubov sa zapojilo do projektov B-tímov, respektíve družstiev do 23 rokov. Cieľ je vo všetkých prípadoch rovnaký, pomôcť mladým slovenským hráčom a postupne ich zapájať do mužského basketbalu.

Svit vstupuje do štvrtej sezóny

Najdlhšie funguje projekt pod Tatrami, konkrétne spojenie mužskej a mládežníckej zložky Iskry Svit. Za tri roky sa podtatranskému klubu podarilo mnohé, v kategórii „U23“ získať titul majstrov Slovenska (2022, 2023), striebro (2024) a zahrať si na Final Four spoločnej súťaže 1. ligy mužov a mladých mužov „U23“. „Náš tréningový proces je organizovaný v prvom rade na spolupráci medzi všetkými trénermi, hlavne medzi mnou a koučom mužov, Olegom Meleščenkom. Som jeho asistentom a zároveň vediem kategórie do 17, 20 a 23 rokov z pozícii hlavného kouča. Táto štruktúra umožňuje otvorenú komunikáciu, ktorá je kľúčová ku kontinuite práce. Pracujeme a pomáhame našim hráčom, aby sa efektívne a čo najrýchlejšie adaptovali na podmienky mužského basketbalu,“ hovorí aktuálny tréner tohto kolektívu Nikola Maslarevič.

svit b tim 24 

Výsledok doterajšieho fungovania tohto kolektívu? Šimon Turza napríklad dostal pozvánku do reprezentačného tímu Slovenska, svoju pevnú pozíciu medzi mužmi si buduje Július Matušek. V klube dúfajú, že podobných prípadov bude čoraz viac a je jasné, že tento kolektív bude atakovať opäť najvyššie pozície. „Hlavným cieľom v mládežníckych kategóriách je vytvoriť optimálne podmienky pre rozvoj hráčov. Koncentrujeme sa na kvalitné tréningy, trpezlivosť, pozornosť a čas, aby sa mohli zlepšovať. Cieľom je pripraviť ich na mužskú súťaž a do budúcna do reprezentačných tímov Slovenska. Tým, že máme družstvá do 20 a 23 rokov, tak hráči dostávajú možnosť plynulého prechodu. V novej sezóne nie sú prvoradou ambíciou výsledky. Prioritou bude napredovanie hráčov, v tíme sú hlavne hráči ročníku narodenia 2007, 2008 a 2009, takže budeme mladý kolektív, ktorý potrebuje čas. Samozrejme, ambíciou bude dosiahnuť najlepšie výsledky, ale zároveň najdôležitejší bude progres hráčov,“ dodal kouč Svitu.

Levice spájajú sily s Nitrou

Svoju podobne dlhotrvajúcu tradíciu majú tiež Levice. Najskôr spojili sily s mládežníckym ŠBK Junior v rámci mesta, v predchádzajúcom ročníku dokonca so Žiarom nad Hronom. Úspechy sa tiež dostavili – možnosť zahrať si baráž o SBL (2022), majstri Slovenska v „U23“ (2024) a striebro (2022, 2023). Teraz prichádza spojenie so Sláviou SPU Nitra. „Smerovania troch subjektov vytvorili predpoklady možnej spolupráce na regionálnej úrovni v úsilí maximalizovať športový vývoj hráčov. Mládežnícka základňa ŠBK Junior Levice, budovanie univerzitného družstva na extraligovej úrovni ako medzičlánku vo vývoji hráčov, s vyústením do špičkového profesionálneho klubu so zameraním na príležitosti FIBA pohárov, vytvárajú mnohé nové podnety na budúcu spoluprácu. Sme na začiatku a uvidíme, aké skúsenosti budeme získavať, aby sme ich mohli zakomponovať do zmysluplného projektu,“ povedal tréner Nitry Ľubomír Urban.

DSC 0157

Patrioti ŠBK Levice „U23“ je oficiálny názov tímu pre novú sezónu, družstvo povedie skúsený Chorvát Bruno Kovačič. „V súčasnej situácii, kedy je hráčsky trh na Slovensku s talentovanými mladíkmi veľmi limitovaný, je nesmierne dôležité spájanie síl a zabezpečenie ich prechodovej fázy z juniorských kategórií k mužom. Projekt ‘B-tímu’ sa nám v posledných rokoch osvedčil a pomohol veľa naším hráčom nabrať hernú prax, skúsenosti a sebavedomie v 1. lige mužov. O tom, že je to správna cesta svedčí aj to, že kým v minulosti mali svoj B-tím len dva kluby, aktuálne ho má už takmer každý tím SBL, čo ešte zvýši kvalitu 1. ligy mužov. Z pohľadu Patriotov vítame túto spoluprácu troch subjektov a veríme, že o pár rokov môže priniesť osoh nielen Patriotom, ale aj národnému tímu Slovenska,“ zamyslel sa generálny manažér Patriotov Ladislav Garaj.

Prievidza ide do druhého roku

Pred rokom sa podarilo obnoviť B-tím v tradičnej basketbalovej bašte, Prievidzi. Pri obnovenej premiére to bol mix skúsených a mladých hráčov, výsledkom bola 6. pozícia v prvoligovej súťaži. Spolupráca s mládežníckou MBA Prievidza bude rozhodne pokračovať, taktovku nad týmto kolektívom preberá Michal Suriak, asistent Sašu Jankoviča pri mužoch.

pd b tm 24 

„Prepojenie A-tímu a B-tímu hodnotím veľmi kladne. Je dobré, že B-tím existuje. Mladí hráči sa vyhrajú a budú platní v A-tíme. Chceme hrať kvalitný basketbal, ktorý sa bude divákom páčiť, dávať do každého zápasu maximum a bojovať o čo najlepšie umiestnenie v prvej lige,“ prezradil nám tréner B-tímu Prievidze.

Handlová chce produkovať domácich hráčov

Po niekoľkých náznakoch sa prednedávnom konečne podarilo spojiť sily aj v neďalekej Handlovej. Výsledkom je prvoligové družstvo pod názvom ŠBK Baník Handlová. „Myslím si, že tento projekt je dobrý z viacerých dôvodov. V Handlovej sa nevyprodukoval hráč možno už 15 rokov. Chalani končia vo veku 15-16 rokov a nemajú kde hrať. Toto by mohlo byť jedno z riešení, ako ich tu udržať a hlavne prejsť cez vek, keď veľa hráčov končí s basketbalom. Na druhej strane, je to príležitosť pre hráčov s možno menšou minutážou u nás, odohrať v prvej lige viac minúty a udržať si zápasovú formu. V neposlednom rade verím, že spolupráca sa týmto neskončí, ale oba kluby nájdu spôsob ako sa podporovať a vychovať mladých hráčov. Nielen v Handlovej, ale aj na Slovensku je to celoplošný problém. Ja som veľmi rád, že budeme mať prvoligové mužstvo a verím, že to nebude projekt na jednu sezónu,“ uviedol kormidelník „baníkov“ Nenad Miloševič.

 ha b tim 24

Práve bývalý reprezentant Slovenska bude zakomponovaný do spolupráce, šéfovať tomuto kolektívu bude Maroš Minárik. „S myšlienkou vstupu do prvej ligy mužov a akýmsi pomyselným prechodníkom medzi juniormi a mužmi, sme sa zaoberali dlhé roky. Keď ale prišiel Nenad Miloševič s úprimným záujmom venovať sa a pomôcť mladým hráčom v ŠBK, zamysleli sme sa, prečo neskúsiť hlbšiu spoluprácu. Sme len na začiatku cesty a veľké vyhlásenia sú nateraz zbytočné. Každopádne, sme veľmi radi, že na palubovke handlovskej športovej haly budeme vídať mladých, nádejných handlovských basketbalistov, ktorí budú zbierať skúsenosti v jednom tíme s ligistami. Po rokovaniach s hráčmi v ŠBK sa tešíme veľkému záujmu, ako aj návratu viacerých odchovancov naspäť do Handlovej,“ zhodnotil šéf ŠBK Handlová Ján Beránek.

Do Komárna sa vracia Richard Ďuriš

Oveľa mladší kolektív, zisk viacerých hráčov z mládežníckeho BBA Komárno, to všetko sú motívy, prečo sa rozhodol B-tím postaviť aj BC Komárno. V tomto prípade sa podarilo pritiahnuť do spolupráce mládežnícky klub B.S.C. Bratislava a bývalého kouča „diablov“ Richarda Ďuriša.

kn b tim 24

„Teším sa na novú spoluprácu medzi mládežníckym družstvom B.S.C. Bratislava a extraligovým klubom BC Komárno. Verím, že táto spolupráca pomôže čo najväčšiemu počtu slovenských hráčov získať herné skúsenosti a postupne sa presadiť v extraligovom basketbale. Toto je náš prvotný a najdôležitejší cieľ,“ uviedol tréner pre oficiálne sociálne siete klubu.

Nováčik ide ťažiť z vlastných zdrojov

Nielen príchod do najvyššej súťaže, ale rovno aj vznik B-tímu. Ambiciózna Nitra Blue Wings plánuje ťažiť z vybudovanej mládežníckej pyramídy, ktorá doteraz fungovala pod názvom BKM SPU Nitra. Hlavným cieľom je samozrejme dostať sa na súpisku účastníka SBL. Momentálne je na nej 7 mladíkov, v meste pod Zoborom veria, že prepojenie bude fungovať a čoraz viac slovenských hráčov bude pevnou súčasťou najvyššej súťaže.

nr b tim 24 

„Ambíciou B-tímu bude, aby chalani z mužského a juniorského družstva dostali väčšiu porciu minút a priestoru na palubovke proti silnejším tímom,“ vyjadril sa tréner Blue Wings Krunoslav Krajnovič.

Pracujú aj ostatní

Pracujú aj ostatné kluby v rámci SBL, Inter Bratislava vybudoval úspešnú akadémiu, ktorá je výsledkom viac ako desaťročia trvajúcej koncepčnej práce s mládežou. Jej hlavným cieľom je vychovávať mladých hráčov pre mužský basketbal a reprezentáciu a zároveň formovať mladých športovcov, ktorí si nájdu uplatnenie v kvalitných európskych kluboch a univerzitách v Spojených štátoch amerických. Pri snahe zvyšovať tréningovú konkurencieschopnosť a s cieľom vzájomnej výmeny tréningových zručností spolupracuje Inter Bratislava s akadémiami a mládežníckymi basketbalovými programami v širšom okolí. Medzi dôležitých partnerov patrí aj rakúska basketbalová akadémia Traiskirchen Lions.

lucenec akapo

Situácia sa navyše zlepšuje aj v Lučenci, kde aktuálne bojujú hráči mládežníckeho AKAPA o miesta na súpiske BKM. „Po mnohých rokoch práce na úrovni všeobecnej prípravy a organizovaní kempov na úrovni krúžkov, sme pred dvoma rokmi prešli v AKAPO na profesionálnejšiu a koncepčnú prácu. Bolo to dôležité, vďaka Lucii Láskovej sa vytvoril pohybový základ a z hľadiska rozvoja basketbalu sa klub nevyhnutne potreboval posunúť ďalej. Teší nás, že dnes je výsledkom tejto cielenej zmeny, že 8 hráčov zbiera cenné skúsenosti s extraligovým tímom. Potvrdením nášho spoločného konceptu bol aj prvý prípravný zápas BKM Lučenec, o úvodné štyri body sa v ňom postaral 16-ročný Lukáš Huťka. Nestratili sa ani ostatní hráči, na konci prvej štvrtiny boli v jednej chvíli na palubovke 4 hráči AKAPA. Je to len dôkaz, že spolupráca s novým fínskym trénerom je veľmi plodná nielen pre Lučenec, ale aj pre slovenský basketbal,“ povedal tréner AKAPO Jozef Ištok na margo spolupráce.

Nová sezóna spoločnej 1. ligy mužov a mladých mužov do 23 rokov štartuje 20. októbra, v prvom kole na seba narazia: AKAPO Lučenec "U23" - BKM Iskra Svit "U23", Patrioti ŠBK Levice "U23" - BC Komárno "B", MŠK BK Žiar nad Hronom "U23" - ŠBK Baník Handlová a BC Prievidza "B" - Nitra Blue Wings "B". 

Foto: Lukáš Droppan, Facebook, Ladislav Szibilla, Miroslav Slávik, Igor Cibula