• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Letné mesiace sú už tradične obdobím, kedy sa do akcie dostávajú mládežnícke výbery Slovenska. Ako je už zvykom, na našom webe pre vás túto oblasť podrobne mapujeme a inak tomu nebude ani teraz. Prvý odštartoval s prípravou tím do 20 rokov, ktorého čaká v polovici júla B-kategória majstrovstiev Európy v Rumunsku. Všetko dôležité nám v rozhovore prezradil tréner tohto družstva, Nenad Miloševič.

Približne mesačná príprava odštartovala v týchto dňoch v Národnom basketbalovom centre v Bratislave. „Prípravu sme odštartovali 15. júna. Chalani prišli celkom okej pripravení, s čím som bol spokojný. V prvom týždni sme sa zamerali na kondičnú časť a nastavenie obranných pravidiel. Dotkli sme sa aj útočných vecí, ale myslím si, že týchto sedem dní sme najviac využili na to, aby sme sa spoznali, vybudovali nejaké vzťahy a nastavili si pravidlá, podľa ktorých budeme ďalší mesiac fungovať. V ďalšom období sa viac budeme venovať hľadaniu ideálnej zostavy a zohrávaniu. Potrebujeme nájsť zostavu, ktorá bude najlepšie fungovať a taktiež, aby každý jeden chalan pochopil svoju úlohu a čo sa od neho očakáva. Jedine tak vieme byť úspešní,“ načrtol plány v príprave reprezentačný kouč Nenad Miloševič.

Z pôvodnej 24-člennej nominácie mal počas prvého týždňa k dispozícii 15 hráčov. Veľká väčšina má ligové skúsenosti, viacerí pôsobia v zahraničí. „Mali sme rôzne ospravedlnenia, či už to boli zdravotné dôvody, iné ospravedlnenia a dokonca sa niektorí ani neozvali. Úprimne, ak by som sa ja pýtal, tak by som to riešil radikálne a niektorí by už nikdy nedostali pozvánku do reprezentácie. Nechcel som však strácať energiu a čas takýmito vecami. Reprezentovať svoju krajinu má byť česť, účasť a vrcholom kariéry každého hráča. Budeme sa baviť len o hráčoch, ktorí prišli a obetujú leto, pretože majú motiváciu a srdce reprezentovať, s nimi som nadmieru spokojný. Vytvorila sa fantastická pracovná skupina, väčšina chalanov sa už pozná a myslím si, že máme veľmi dobrú pracovnú atmosféru a momentálne robíme veľmi dobre. Verím, že sa dostaví výsledok týchto tvrdých tréningov a ukáže sa pravá tvár, keď to bude najviac treba. Chcel by som sa poďakovať každému trénerovi týchto hráčov, lebo som skutočne dostal dobré trénovaných hráčov s výbornými návykmi,“ uviedol na tému nominácie tréner Slovákov.

V posledných rokoch sa táto kategória umiestňovala skôr v dolnej časti B-kategórie, naposledy to bolo 18. miesto. To by rád realizačný tím s hráčmi zmenil, prispieť by k tomu mali dobré podmienky na prípravu a tiež program prípravných zápasov. „Chcel by som sa najskôr poďakovať, že som dostal možnosť byť trénerom. Podmienky máme dobré, možno aj lepšie ako by sme priali. Ja viem, že dnešnou politikou je vytvoriť podmienky. Ja som asi starý, pretože môj názor je, že hladný pes hryzie a nie sýty. Potrebujeme mať, kde spať, čo jesť a halu, do ktorej sa môžeme zavrieť a pracovať. To je náš motív, to máme a s tým som spokojný. Taktiež každý jeden člen realizačného tímu odovzdáva svoju časť roboty a myslím si, že budeme dobre pripravení. Čakajú nás štyri prípravné zápasy, 28. a 29. júna proti Severnému Macedónsku, ktoré je účastníkom A-kategórie. V Bratislave (5. a 6. júla) nás čaká veľmi dobrý výber Baskicka. Až tieto stretnutia nám ukážu, kde sa nachádzame a na čom musíme najviac pracovať, aby sme prišli na ME najlepšie pripravení,“ vyhlásil Miloševič.

u20 priprava 24 2

O svojom družstve prezradil: „Máme dravý tím, ktorý môže brániť a na tom si budeme zakladať. Tvrdá celoplošná obrana, využitie našich predností, že sme behavým tímom. Nie sme vysokí, takže veľa budeme hrať 'small ball', veľa sa hýbať a skúsime využiť to, že každý jeden hráč je výborným strelcom z diaľky. Potrebujeme hrať basketbal na veľa útokov a ubehať tímy, proti ktorým budeme hrať. Ostatné veci budú závisieť od skautingu a súperov.“

Samotný šampionát sa uskutoční 12. – 21. júla v rumunskom Pitešti, Slovákov v skupinovej fáze postupne čaká Fínsko, Švajčiarsko, Lotyšsko a Chorvátsko. Na základe umiestnenia sa následne určí ďalší program tímov. Hrá sa o dve postupové miestenky medzi európsku elitu. Táto skutočnosť sa môže zmeniť v prípade umiestnenia Grékov. „Snažíme sa zohnať čo najviac informácií. Je to dosť náročné, ale niečo už máme. Máme nenormálne náročnú skupinu s basketbalovými krajinami ako Chorvátsko a Lotyšsko, aj Fínsko so Švajčiarskom máva dobré ročníky a určite ani jeden zápas nebude jednoduchý. Na čo máme? Po prípravných zápasoch uvidíme, kde sa nachádzame, ale úplne verím tomuto tímu. Každý jeden hráč prišiel s obrovskou chuťou trénovať, reprezentovať a som si istý, že budeme hrať na hranici našich možností. Uvidíme, koncom júla budeme múdrejší,“ dodal na záver Miloševič.

Aktuálna nominácia reprezentácie Slovenska do 20 rokov:

hráči: Martin Koller, Daniel Koller, Róbert Hudec, Viliam Ďurečko (všetci Inter Bratislava), Alex Krajčovič, Samuel Solčánsky (obaja Patrioti Levice), Július Matušek (Iskra Svit), Zsolt Boros (Brewton Parker College/USA), Peter Kováčik (ERA Basketball Nymburk/ČR), Maroš Šimko (Basket Brno/ČR), Jakub Jozef Ištok (BKM Lučenec), Juraj Minarovjech (Washington Adventist University/USA), Lukáš Lüttmerding (Bishop Walsh School/USA), Alex Halenár (Memorial Day Basketball/USA), Benjamín Dostál (Tygři Brno/ČR)

realizačný tím: Nenad Miloševič – hlavný tréner, Karol Kučera – asistent trénera, Marko Vranský – kondičný tréner, Ján Juračka – masér, Željko Mijalkov – vedúci družstva

Foto: archív NM