• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Z Nitry do Nitry, Milan Žiak sa akurát rozhodol zmeniť farby dresu. Pred rokom pomáhal Slávii SPU Nitra pri rozbehu v najvyššej súťaži, teraz bude opäť súčasťou nováčika, ale už konkurenčnej Nitra Blue Wings.

Do SBL-ky sa tak po krátkej pauze vracia jeden z momentálne najskúsenejších a najúspešnejších hráčov. Práve v meste pod Zoborom debutoval Žiak v roku 2006 v najvyššej súťaži. „V osobe Milana Žiaka získavame obrovské množstvo skúseností a profesionalizmu. Je to hráč a človek, ktorý sa po mentálnej a fyzickej stránke stále o seba vzorne stará a preto môže aj vo vyššom športovom veku podávať výkony, ktorými vie byť pre tím veľmi užitočný. Osobne si myslím, že vďaka tomuto svojmu skvelému prístupu a starostlivosti o svoje telo a myseľ, sa môže jeho kariéra na našich slovenských palubovkách uberať smerom, akým to dokazuje napríklad mnoho starších hráčov v španielskej lige, ktorí sa o seba výborne starajú. Za príklad uvediem 41-ročného brazílskeho rozohrávača Marcelinha Huertasa z Tenerife, ktorý sa dokonca v tomto veku stal v poslednej sezóne Ligy majstrov MVP sezóny. Miňo je v našich končinách podobný prípad a zároveň ďalšia osobnosť z nášho novo-tvoriaceho sa tímu, ktorá je motivovaná, hladná a má v sebe prirodzenú potrebu súťažiť, víťaziť a dokazovať, že nepatrí do starého železa, čo našej klubovej kultúre veľmi imponuje a prospieva,“ vyjadril sa na jeho adresu generálny manažér Martin Blaho.

Žiak je majstrom Slovenska (2018), trojnásobným víťazom Slovenského pohára (2012, 2017, 2019), finalista Alpsko-jadranského pohára, účastník All Star zápasov a v sezóne 2016/2017 ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča základnej časti. V predchádzajúcom ročníku potvrdil svoju platnosť pre tím, v drese Slávie mal priemer 14,2 bodu, 2,1 doskoku, 2,1 asistencie a 1,2 zisku na zápas. Po predčasnom konci u vtedajšieho nováčika hral za prvoligovú TSM Slávia Young Men Žilina, kde priemeroval 25,5 bodu, 6,5 doskoku, 3,8 asistencie a 2,1 zisku na stretnutie. "Nitra Blue Wings mi poskytla od februára skvelú príležitosť na trénovanie a tak som mohol na vlastnej koži vidieť skvelú prácu trénerov a podmienky aké pre hráčov vytvorili. Keď ma oslovili tréner Kruno Krajnovič a generálny manažér Blaho, tak som neváhal a mojou snahou bolo sa dohodnúť. Zaujal ma najmä prístup všetkých členov klubu k tréningu a ich vášeň k basketbalu. Ich vízia je pomáhať hráčom a vytvoriť projekt, ktorý bude v slovenských podmienkach veľmi zaujímavý. Som rád, že môžem byť toho súčasťou. Chcem priniesť pokoj do šatne a na ihrisko a pomôcť mladším hráčom v správnom prístupe na ihrisku aj mimo neho. Ja sa osobne cítim super a mojim cieľom v zápase je robiť správne rozhodnutia tak, aby sme vždy bojovali o víťazstvo,“ povedal samotný hráč k podpisu s Blue Wings.

Foto: Martin Havran