• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Levickí Patrioti získali pred novou sezónou prvého legionára do svojho tímu. Do žlto-zelených farieb sa oblečie 26-ročný švédsky rozohrávač Felix Terins.

Felix prichádza do Levíc z klubu Norrköping Dolphins, ktorý má podobne úspešnú krátku históriu ako náš tím. Od roku 2010 získal klub 7 majstrovských titulov, posledné štyri roky bol majstrom Švédska, v sezóne 2023 a 2024 vyhral aj Švédsky pohár. Felix Terins má s Norrköpingom tri zo štyroch posledných titulov, v sezóne 2022/23 si odskočil na rok do holandského Zwolle, kde hral okrem domácej súťaže aj nadnárodnú BNXT ligu.

V minulej sezóne odohral 188 cm vysoký rozohrávač v domácej súťaži 45 zápasov, v ktorých dosiahol priemer 12,7 bodu a 3,5 asistencie na zápas. Vo finálovej sérii proti tímu Boras Basket, ktorú jeho tím vyhral 4:1, bol Terins vyhlásený za MVP – najlepšieho hráča finále. V Európskom pohári FIBA mal 11,3 bodu a 3 asistencie na zápas. Zaujímavosťou je, že Terins sa s Norrköpingom zúčastnil kvalifikácie Ligy Majstrov v tureckej Antalyi (rovnako ako Patrioti). Švédsky tím bol najväčším prekvapením kvalifikácie, keď v prvom zápase zdolali jedného z top favoritov Kalev/Cramo, v semifinále potom aj silný dánsky tím Bakken Bears a až vo finále bola nad ich sily Benfica Lisabon (73:83). Terins bol vo finálovom dueli najlepším strelcom svojho tímu s 19 bodmi. Felix Terins je reprezentantom Švédska a môže hrať na pozíciách 1 a 2.

Ladislav Garaj, generálny manažér Patrioti Levice: „Mám veľkú radosť, že sa nám podarilo dohodnúť na podmienkach spolupráce s Felixom. V posledných rokoch sa nám osvedčilo mať v tíme hráčov viacerých národností a kvalitní európski hráči, ktorí u nás hrali, zanechali v klube výraznú stopu. Felix má za sebou skvelú sezónu, a my pevne veríme, že sa mu podarí zopakovať ju u nás. Veríme, že pomôže klubu k posunu o ďalší stupienok vyššie a následne si otvorí dvere do špičkového klubu v Európe. Má na to všetky predpoklady.“

Felix Terins bude už druhým hráčom zo Švédska, ktorý si oblečie dres Patriotov, v sezóne 2018/19 hral u nás Dino Pita.

Felix Terins, hráč Levíc: „Som veľmi nadšený, že som dostal príležitosť hrať za klub, akým sú Patrioti Levice. Mám rád nové výzvy a preto sú Levice skvelým miestom pre môj ďalší rast. Levice dosiahli na zlatý hetrik a teraz budeme mať náročnú situáciu zopakovať niečo podobné aj ďalší rok. Mám s tým ale veľa skúseností, keďže som si niečím podobným prešiel posledné roky vo Švédsku. Hovoril som s Dinom Pitom, ktorý mi o klube povedal veľa pozitívnych informácií. Mojím cieľom pre novú sezónu je vyhrať všetko, čo sa bude dať a konkurovať najlepším tímom v Európe.“

V kádri Patriotov je aktuálne Felix Terins, Boris Bojanovský, David Abrhám, Patrik Pažický, Alex Krajčovič, Samuel Solčánsky, Daniel Chaban a Lukáš Kulčár.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: fiba.basketball