• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

ENBL bude mať v sezóne 2024/2025 premiérovo až dvojité zastúpenie zo Slovenska. Inter Bratislava a Spišskí Rytieri sa už dozvedeli, s kým si pomerajú sily v skupinovej fáze. Prinášame vám všetko podstatné k tejto súťaži, vrátane hracieho systému súťaže a termínov.

Štvrtý ročník ENBL (Európska severská basketbalová liga) bude historicky najväčší, vedeniu sa podarilo prilákať 18 účastníkov z 12 krajín. Pred žrebom boli jasne stanovené pravidlá, tímy rozdelili do skupín na základe umiestnenia v sezóne 2023/2024 ENBL, zároveň platilo pravidlo o jednom účastníkovi z danej krajiny a snahou bolo vytvoriť približne rovnaké skupiny z pohľadu sily klubov.

Spišskí Rytieri dostali do A-skupiny mnohé zaujímavé kluby, jednoznačne najznámejším je minuloročný majster Česka, Opava. Čeliť budú historicky najúspešnejšiemu klubu Veľkej Británie, Newcastle Eagles. Z Bulharska to bude Spartak Pleven, Poľsko zastupuje Dziki Varšava. Príde aj na stret s rumunským Voluntari, respektíve holandským Groningenom. Okrem toho si pomerajú „Novovešťania“ sily s vicemajstrom Estónska – Tartu a lotyšskou Valmierou.

"Dostali sme veľmi silnú a atraktívnu skupinu. Prvýkrát v histórii nášho klubu budeme hrať v takto kvalitnej európskej súťaži. Je faktom, že sme rozpočtovo malý v spoločnosti takýchto mužstiev, ale spravíme všetko, aby sme dobre a hrdo prezentovali náš klub a slovenský basketbal. Takéto zápasy nás môžu len posúvať ďalej a pomôcť nám rásť," povedal k súperom tréner Spišiakov Teo Hojč. 

playoff snv levice 2 12

Inter Bratislava sa predstaví v B-skupine a pri svojej premiére v tejto súťaži bude čeliť atraktívnym klubom. Lákadlom je napríklad nemecký Bamberg, ktorého hlavným trénerom je Anton Gavel. Príde aj na stret s aktuálnym šampiónom ENBL, dánskym Bakken Bears. Regionálne blízko bude súboj s českým Brnom. Zaujímavý bude aj duel so súčasným majstrom Nórska, Fyllingenom. Mimo týchto klubov budú ďalšími súpermi „žlto-čiernych“ rumunské Dinamo Bukurešť, britský Bristol, estónska Keila a poľská Legia Varšava.

"Veľmi atraktívna a silná skupina, silní súperi. Myslím si, že je to určite úroveň Európskeho pohára FIBA. Bamberg, Dinamo Bukurešť, Bakken Bears, Legia Varšava, to sú všetko tímy, ktoré budú veľmi kvalitné. Pre nás bude cieľom a veľkým úspechom dostať sa do postupovej štvorky klubov. Skúsime a urobíme pre to všetko. Dúfam, že na domáce zápasy pridú atraktívni súperi a užijeme si dobrý basketbal," vyjadril sa k žrebu kouč Interu Aramis Naglič. 

V polovici augusta bude známy definitívny rozpis zápasov štvrtej sezóny ENBL, už teraz je však jasné, že úvodné stretnutia sa v oboch skupinách uskutočnia na prelome septembra a októbra. Celkovo odohrajú Inter a Rytieri po štyri stretnutia doma a vonku, skupinová fáza by sa mala uzatvoriť na začiatku februára. Do play off postupujú z každej skupiny štyria najlepší, „vyraďovačka“ sa hrá systémom doma-vonku a víťaza by sme mali spoznať v apríli 2025.

IMG 0014

Žreb skupinovej fázy ENBL 2024/2025:

A-skupina: Spišskí Rytieri, BK Opava (ČR), CSO Voluntari (Rum.), Donar Groningen (Hol.), Dziki Varšava (Poľ.), Newcastle Eagles (V. Brit.), Spartak Pleven (Bul.), Tartu Ulikool Maks&Moorits (Est.), Valmiera Glass ViA (Lot.)

B-skupina: Inter Bratislava, Bakken Bears (Dán.), Bamberg Baskets (Nem.), Basket Brno (ČR), Bristol Flyers (V. Brit.), Dinamo Bukurešť (Rum.), Fyllingen BBK (Nór.), Keila Coolbet (Est.), Legia Varšava (Poľ.)

Foto: enbleague.eu, Katarína Puškášová, Vladimír Dorňák