• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prievidza si v kvalifikácii o účasť v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA zahrá proti maďarskej Albe Féhervár. Patrioti spoznali možných súperov, všetko bude záležať od ich vystúpenia v kvalifikácii Ligy majstrov.

Prievidza sa vracia do Európskeho pohára FIBA po siedmich rokoch, pri poslednej účasti bola úspešná, keď si zahrala nadstavbu tejto súťaže. Pred žrebom kvalifikácie bol bronzový tím zo sezóny 2023/2024 Slovenskej basketbalovej ligy medzi nenasadenými klubmi. Napokon príde na regionálne derby, keďže o skupinovú fázu zabojujú proti maďarskej Albe Féhervár. Semifinalista z predchádzajúceho ročníka je už celkom skúseným tímom na európskej scéne, maximom v tejto súťaži je štvrťfinále.

"Z viacerých aspektov môžeme byť spokojní s losovaním. Alba Fehérvár je tímom, ktorý patrí do špičky maďarského basketbalu, ale verím, že sa s nimi dá určite hrať a je možné aj postúpiť. Veľkým plusom je, že nás nečaká ďaleká cesta a na odvetu môže prísť mnoho fanúšikov Prievidze, aby spravili búrlivú atmosféru. Teraz sa pokúsime získať čo najviac informácií o súperovi, dobre sa na nich pripraviť a verím, že sa pobijeme o postup," zhodnotil žreb tréner Prievidze Saša Jankovič.

Kvalifikácia sa hrá systémom doma-vonku, 24. septembra je na programe zápas v Prievidzi a 27. septembra odveta v Fehérvári. Ak by sa náhodou zverencom trénera Sašu Jankoviča nepodarilo postúpiť z kvalifikácie, tak ešte existuje šanca na účasť v skupinovej fáze, ak niektorý z neúspešných účastníkov kvalifikácie Ligy majstrov (LM) nevyužije právo účasti v EP FIBA.

Patrioti Levice spoznali tiež prostredníctvom žrebu potenciálnych súperov v skupinovej fáze EP FIBA, všetko bude záležať od ich vystúpenia v kvalifikácii LM v tzv. majstrovskej vetve. Ak by neuspeli vo štvrťfinále s gruzínskym Kutaisi, tak by boli v J-skupine, v ktorej by vyzvali minuloročného víťaza LM, nemecký Bonn. Prísť môže aj na opätovné stretnutie s bulharským Botevgradom a skupinu skompletizuje úspešnejší z kvalifikačného dvojzápasu medzi španielskym Bilbaom a litovskou Klaipedou.

fec kvalifikacia 24 25

V prípade semifinálovej stopky od estónskeho Kalevu/Cramo by sa predstavili v B-skupine, do nej vyžrebovali zástupcu španielskeho basketbalu – Casademont Zarazoga, v minulosti semifinalistu LM a turecký Bursaspor, finalistu Európskeho pohára (Eurocup z roku 2022). Zostávajúce miesto získa víťaz kvalifikačného dvojzápasu medzi cyperskou Famagustou a maltským Starlites.

Neúspech vo finále kvalifikácie LM by majstra Slovenska zaradil do F-skupiny, potenciálne by mohlo prísť na slovenský duel s Prievidzou, ak sa jej podarí v kvalifikácii prejsť cez Fehérvár. Okrem nich sa v tomto kvartete predstaví súčasný majster Bulharska, Rilski Samokov a francúzsky Le Portel.

"Črtá sa prípadná konfrontácia s naozaj atraktívnymi súpermi. Zástupcovia najvyššej španielskej, nemeckej alebo francúzskej ligy sú obrovským lákadlom. Naša snaha a pozornosť však smeruje hlavne na prvý zápas kvalifikácie Ligy majstrov," povedal k žrebu kouč Levíc Michal Madzin.

Vopred isté miesto v skupinovej fáze EP FIBA má 15 klubov, o ďalších 7 miest zabojujú kluby v kvalifikácii. Z účastníkov kvalifikácie Ligy majstrov predbežne prejavilo záujem o skupinovú fázu 19 družstiev, celkovo je k dispozícii 18 miesteniek. Levice sa predstavili v tejto súťaži v predchádzajúcich dvoch ročníkoch. Zo skupinovej fázy EP FIBA pôjdu ďalej víťazi a 6 najlepších tímov z druhých miest.

fec skupiny 24 25

Súhrn žrebu Európskeho pohára FIBA 2024/2025:

kvalifikácia

BC Prievidza (SR) - Alba Fehérvár (Maď.)

skupinová fáza

J-skupina: Patrioti Levice (SR) – ak vypadnú vo štvrťfinále kvalifikácie LM, Telekom Basket Bonn (Nem.), BC Balkan Botevgrad (Bul.), víťaz Bilbao Basket (Šp.)/Neptunas Klaipeda (Lit.)

B-skupina: Patrioti Levice (SR) – ak vypadnú v semifinále kvalifikácie LM, Casademont Zaragoza (Šp.), Bursaspor Info Yatirim (Tur.), víťaz Anorthosis Famagusta (Cyp.)/Starlites (Mal.)

F-skupina: Patrioti Levice (SR) – ak vypadnú vo finále kvalifikácie LM, Rilski Sportist (Bul.), ESSM Le Portel (Fr.), víťaz BC Prievidza/Alba Fehérvár

Foto: Lukáš Droppan