• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po 6 rokoch sa dočká Niké SBL mestského derby. Od nového ročníka sa na tieto zápasy môžu tešiť v Nitre. Tréner Slávie SPU Nitra Ľubomír Urban prezradil okrem iného, prečo sa rozhodli pokračovať v súťaži a akú víziu majú do budúcna.

Uplynulé dni boli v zákulisí najvyššej súťaže celkom hektické, s blížiacim sa termínom oficiálneho podania prihlášok, sa hovorilo o záujme ďalšieho klubu z Nitry a možných zmenách v basketbalovom prostredí v meste pod Zoborom. Celú situáciu a pokračovanie Slávie SPU Nitra, vysvetlil samotný kouč: „Áno, počul som o záujme druhého klubu hrať najvyššiu súťaž v basketbale. My sme toto všetko na univerzitnej pôde prebrali a keďže škola ide smerom podpory športu, tak rozhodli sme sa hrať súťaž aj v sezóne 2024/2025. Nové Centrum univerzitného športu je tiež motív, aby ligový basketbal u nás bol. Myslíme perspektívne, nechceli sme ísť do súťaže len na jeden rok, ale dlhodobo. Nitra teda bude mať dva ligové tímy, možno teda historicky prvýkrát na takejto úrovni budú derby zápasy, ako je tomu vo veľkých mestách.“

Od nového ročníka sa tak v Nitre dočkáme dvoch klubov, okrem Slávie SPU, to budú Blue Wings. Mnohí ľudia sa dotazovali, či nebolo lepšie spojiť sily do jedného kolektívu. „My sa venujeme mužskému basketbalu, druhý nitriansky klub sa doteraz venoval mládeži. Každý z nás má svoju víziu. Pre nás je dôležité univerzitné prostredie a podpora školy,“ odpovedal Urban.

Slávia sa síce vo svojej nováčikovskej sezóne nedostala do play off, ale prvý ročník bol pre klub dobrou skúsenosťou, z ktorej chce do budúcna ťažiť. Okrem skladania družstva majú činovníci pred sebou ďalšiu výzvu, v najbližšej sezóne nebudú hrať svoje zápasy v Športovej hale SPU. Od konca júna začína komplexná rekonštrukcia športového komplexu, ktorá by mala trvať približne rok a pol.

spu nova hala 

„Išli sme do Niké SBL s tým, že je v pláne kompletná rekonštrukcia Centra univerzitného športu (Športovej haly SPU). Opäť je tu perspektíva, že naša univerzita poskytne telesnej výchove a športu fantastické zázemie, čiže bude sem radosť prísť a venovať sa športu. To nás všetkých ťahá dopredu. Teraz budeme hľadať prechodné bydlisko, ale teší nás, že toto celé sa deje tak rýchlo,“ vyjadril sa tréner Nitry k motívom pokračovania v najvyššej súťaži.

Foto: Martin Havran, uniag.sk