• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už je to ako obohratá platňa. Slovenských hráčov behá po palubovkách SBL-ky ako šafranu, presvedčiť mladých, ktorí majú pred sebou dilemu, či sa uživia profesionálnym basketbalom, je priam heroický výkon, o ktorom by slovenskí manažéri mohli písať romány. O to vzácnejší je najnovší úlovok Spišských Rytierov. Do ich radov prichádza s predstavou a víziou stať sa profesionálnym basketbalistom 19-ročný odchovanec humenského basketbalu Ján Balogáč. Ten v uplynulom ročníku pôsobil v 1. lige, kde v tíme BK Slovenský Orol Levoča zaujal vedenie Spišiakov 18,3 bodmi a 6,7 doskokmi, ako aj úmyslom a chuťou posunúť sa v kariére o riadny krok ďalej.

„K basketbalu som sa dostal ako 11-ročný vďaka môjmu mládežníckemu trénerovi Peťovi Adamcovi, ktorý bol ochotný sa nám venovať vo svojom voľnom čase. Za to mu veľmi pekne ďakujem, pretože bez neho by som nikdy basketbal nehral. V Humennom som si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami viac-menej bez povšimnutia, keďže málokto na Slovensku vôbec vie, že v Humennom sa hrá basketbal. Práve to ma minulý rok viedlo k tomu, aby som sa posunul vyššie, no aj to bolo ťažké, pretože som tohto roku maturoval a tak som mal na výber iba kluby, ktoré boli relatívne blízko – Košice Wolves, alebo Levoča. Košice však o mňa nemali záujem a tak bola už iba jedna možnosť, a tou bola Levoča. Som veľmi vďačný za to, že ma chlapci zobrali medzi seba a aj trénerovi Korfantovi za priestor, ktorý som od neho na palubovke dostal,“ začína predstavovačku samého seba nádejný slovenský reprezentant „trojkového“ basketbalu.

Balogáč si je vedomý, že prechod z Levoče do kádra strieborného medailistu nebude prechádzka ružovou záhradou, no je odhodlaný urobiť pre svoj rozvoj maximum. „Kontakt so Spišiakmi bol prakticky celú minulú sezónu, keďže hlavný tréner Levoče, Erich Korfanta, je asistentom u Spišských Rytierov a tak o mne prostredníctvom neho na Spiši vedeli. Reálna ponuka však prišla až po poslednom zápase, kedy sa na mňa prišiel pozrieť aj tréner Hojč, s ktorým sme neskôr mali niekoľko stretnutí, na ktorých mi prezentoval svoju víziu. Veľmi dôležitým faktorom bol aj tréner Korfanta, s ktorým som strávil poslednú sezónu a tak viem, že je to človek, s ktorým chcem ďalej pracovať. Samozrejme, je to pre mňa veľká vec a som vďačný za túto možnosť stať sa súčasťou tejto veľkej rodiny. Odmalička bolo mojim snom dostať sa do sveta profesionálneho basketbalu a budem sa snažiť, aby som sa odvďačil prostredníctvom mojich výkonov trénerom i vedeniu klubu,“ dodáva.

19-ročný krídelník, ktorého basketbalovým vzorom nie je žiaden gigant z NBA, ale tvrdo pracujúci hráč Košice Wolves Oliver Čech, má svoju predstavu o pôsobení v rytierskej družine pomerne jasnú. „Myslím si, že mojou hlavnou prednosťou je streľba za 3 body a vďaka 3×3 basketbalu nemávam problémy ani v podkošových priestoroch, kde sa viem na doskoku presadiť aj proti vyšším hráčom. Čo sa týka nedostatkov, tých je habadej, určite rýchlosť, na ktorej budem musieť popracovať. Tá je v extralige úplne na inej úrovni a hlavne budem musieť zbierať veľa skúseností. No ešte raz dupľujem, že som veľmi vďačný za možnosť, ktorú som dostal. Pre chlapca z Humenného je to veľká vec, keďže moje rodisko nie je basketbalové mesto. Dúfam, že si čím skôr zvyknem na kvalitu ligy a budem schopný pomôcť tímu k čo najlepším výsledkom.“

Nie je žiadnym tajomstvom, že za angažovaním Balogáča je hlavne trénerský nestor Spiša Erich Korfanta, ktorý už neraz ukázal, že má na talenty čuch. „Balogáč je veľmi poctivý a skromný hráč, ktorý v Levoči ukázal svoj veľký potenciál. Dokázal sa bodovo i herne presadiť aj proti silným tímom, ktoré v 1. lige pôsobili. Samozrejme je na ňom ešte treba veľa pracovať. Najdôležitejšie je to, že prejavil enormný záujem byť basketbalistom, čo od našich juniorov nepočujeme príliš často. Chce na sebe tvrdo robiť, podpísali sme ho na dlhšie obdobie. My musíme v slovenskom basketbale začať koncepčne pracovať na slovenských hráčoch, vidíme aká je situácia a keď to nebudeme robiť, je to cesta do pekla. Verím tomu, že Jano si šancu zaslúži a že to bude prínosom pre obe strany. Určite dostane šancu a bude to aj o jeho prístupe, ako sa jej chopí. Ja mu verím a dúfam, že nám, ale aj sebe pomôže. Nebude to určite ľahké, ale inej cesty niet,“ konštatuje Korfanta.

Zdroj: spisskirytieri.sk

Foto: Ladislav Szibilla