Vytlačiť
Kategória: Preview

Najvyššia mužská basketbalová súťaž, Eurovia SBL, v stredu pokračuje 8. kolom.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK Handlová

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 29.10. od 18:30.

Basketbalisti Karlovky v stredu privítajú hráčov Handlovej, ktorí po štvorzápasovej šnúre prehier zvíťazili vo svojich posledných dvoch zápasoch. Nešťastnú sériu prehier sa Handlovčanom podarilo zlomiť v zápase s Prievidzou, nad ktorou zvíťazili o šesť bodov, a toto víťazstvo potvrdili aj v sobotňajšom kole, keď si doma poradili s Banskou Bystricou. Karlovka v poslednom kole vycestovala do Levíc, ktorým podľahla o 11 bodov, a na svoje konto si tým pádom pripísala šiestu prehru v rade. „V sobotu v Leviciach sme síce ťahali za kratší koniec, ale bol to náš doposiaľ najlepší zápas v SBL. Chceme nadviazať na dobrý bojovný výkon. Sme si vedomí útočnej sily zahraničných hráčov Handlovej, na druhej strane však budeme hnaní túžbou zaknihovať si prvé víťazstvo na domácej palubovke,“ hovorí asistent trénera Peter Ivanovič.

MBK SPU Nitra – ŠKP Banská Bystrica

 ŠH Dolnočermánska ul., streda 28. 10. od 18:00.

Nitrania sú aj naďalej jediným tímom bez víťazstva. V stredu však na domácej palubovke privítajú tím, ktorý bol ešte donedávna v rovnakej situácii, ako oni. Banskobystričania, pod vedením najmladšieho trénera SBL, sa zo svojho prvého víťazstva tešili až v 6. kole, keď zvíťazili na pôde Karlovky. Potom však prišla ďalšia studená sprcha, keď si v sobotu z Handlovej priniesli 19-bodovú prehru. „Keďže sme s Banskou Bystricou hrali už v rámci prípravných stretnutí, tak by sme mali mať reálny náhľad na ich hru, a to využiť v príprave na zápas. Treba sa pripraviť na tvrdý, agresívny a silový basketbal. Po silných súperoch z Bratislavy, Svitu a Prievidze máme doma zápas, ktorý by mať byť dramatickejší. Hrá sa ťažko, keď sa len prehráva, ale stále nás to nezlomilo. Teraz sa musíme odraziť od dna a pôjde len o to, či budeme ochotní a schopní sa o tú prvú výhru pobiť,“ hovorí hráč Nitry, Juraj Jánošík.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BC Prievidza

ŠH, streda 28. 10. od 18:00.

Káder Spišskej Novej Vsi nie je ešte zďaleka uzavretý. Po sobotňajšom východniarskom derby, v ktorom Spišiaci podľahli Svitu vysoko o 38 bodov, sa rozlúčili s pivotom Louisom Craftom. Ten bol v tíme Ivana Kurillu na mesačnej skúške, no očakávania trénera a funkcionárov nesplnil, a to najmä v obrane. „Po nevydarenom zápase vo Svite, v ktorom sme vydržali držať s domácimi krok do 18. minúty, a potom odišli fyzicky, privítame ďalšieho silného súpera s majstrovskými ambíciami. Vieme, že Prievidzi vypadol zo zostavy Jefferson, no aj tak sú „baníci“ veľkými favoritmi. Ak chceme uspieť, musíme hrať bezchybne v obrane a využiť každú chybu súpera tak, ako to bolo v zápase s Interom. Verím, že náš tréner dokonale nabudí svojich zverencov, potrebujeme, aby ich bolo „plné ihrisko“, musia zabudnúť na druhý polčas vo Svite,“ povedal Majo Janikov, člen VV BK 04 AC LB Spišská Nová Ves.

Prievidžania ťahali štvorzápasovú víťaznú šnúru, až po hornonitrianske derby, v ktorom podľahli domácej Handlovej. Na túto prehru však rýchlo zabudli a v nasledujúcom zápase si, v predohrávke 7. kola Eurovia SBL, poľahky poradili s družstvom Nitry. Prievidza sa však v zápase proti Spišskej Novej Vsi musí zaobísť bez svojho rozohrávača Coreyho Jeffersona, ktorý si ešte v zápase s Handlovou roztrhol achilovku. „Bude to ťažký, náročný zápas. Spišiaci sú veľmi nepríjemní pred domácim publikom, vedia sa veľmi dobre vyhecovať. Veľmi dobre to poznám, zažil som to, takže pre nás to bude ťažké. Musíme sa na to dobre pripraviť a hrať jednoducho to, čo sme odohrali v tých štyroch víťazných zápasoch. Takže agresívne, tvrdo, a to by na nich mohlo platiť,“ skonštatoval Milojko Vasilič.

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Iskra Svit

ŠH, streda 28. 10. od 18:00.

Komárno bolo do 7. kola jediným tímom, ktorý neokúsil trpkosť prehry. Prvým premožiteľom „lodiarov“ bol až majstrovský Inter, ktorému v sobotu podľahli o 16 bodov. V stredu čaká Komárno ďalší nepríjemný súper, ktorý by si na svoje konto veľmi rád pripísal piate víťazstvo v rade. Basketbalisti Svitu majú za sebou tri zápasy, v ktorých na palubovke dominovali počas celých 40. minút a svojich súperov zdolali vysokým bodovým rozdielom. Handlovú o 54 bodov, Nitru o 29 a naposledy Svit o 38 bodov. V 8. kole tak môžeme najvyrovnanejší zápas čakať práve v Komárne, v ktorom si domáci budú chcieť udržať domácu neporaziteľnosť a hostia zo Svitu zase pokračovať vo víťaznom ťažení.

BK Levickí Patrioti – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH Levice, streda 28. 10. od 18:00.

Levičania v druhom kole po sebe privítajú tím z hlavného mesta. V sobotu na domácej palubovke zdolali tím Karlovky, čím si pripísali piate víťazstvo, a v stredu ich zase čaká Inter Bratislava. Po minulom ročníku sú to práve Levice, ktoré najviac prekvapujú v premiérovej sezóne Eurovia SBL, keď jediným tímom, ktorý ich dokázal poraziť, bolo Komárno. Žlto-zelení si však aj naďalej držia šnúru domácich víťazstiev, ktorú im v 8. kole môže prerušiť práve aktuálny majster. „Čaká nás náročný súper, hrajúci vo veľmi dobrej forme. Budeme však na domácej palubovke, dopredu nás budú hnať naši fanúšikovia, a tak chceme tento zápas vyhrať. Dôležité bude hrať kvalitne v defenzíve a nepustiť sa so súperom do streleckých pretekov. Na zápas sa tešíme,“ hovorí líder Patriotov a najlepší strelec ligy, Luka Igrutinovič.

Inter má však v stredu takisto o čo bojovať, a to o siedme víťazstvo a šieste v rade. Po malom zakopnutí na palubovke Spišskej Novej Vsi, kde Bratislavčania vyhrali rozdielom len jediného bodu, si úradujúci majstri na svoje konto pripísali ďalší triumf, a to víťazstvo nad Komárnom, s ktorým si dovtedy nikto nevedel poradiť. V stredajšom zápase proti Leviciam však budú Interu aj naďalej chýbať Peter Šimek s Martinom Rančíkom a otázny je aj štart 23-ročného Američana Jordana Dykstru. „Levice hrajú doma hlavne so srdcom a s veľkou energiou. My musíme hrať trpezlivo, dôsledne, kolektívne, ako sme hrali doteraz. A hlavne tvrdo v obrane a ja verím, že by to malo stačiť,“ hovorí slovenský reprezentant Nenad Miloševič.  

 

foto: Gábor Tóth