• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štvoricou stretnutí sa načne 26. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Spišiaci budú chcieť získať doma skalp Interu, pod Zoborom je na programe krajské derby medzi Nitrou a Levicami, na Karlovke sa predstaví Handlová a Svit zabojuje o body proti Košiciam.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Handlová

Športová hala prof. Rovného, streda 18. januára o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Play off pozície sa začínajú Karlovke čoraz viacej vzďalovať, priblížiť sa im aspoň na oko môžu prípadným víťazstvom proti Handlovej. Zverenci trénera Petra Ivanoviča mali jedenásť dní voľno, okrem dobitia batieriek sa mohli aj poriadne pripraviť na svojho súpera. Handlová neuspela v Košiciach, kde prehrala hladko 73:96, ale citeľne im chýbal rozohrávač Nenad Miloševič. Priblížiť sa Komárnu môžu už aj so Slobodanom Božovičom, skúsený pivot zaznamenal na východe desať bodov a štyri doskoky.

Kto proti komu: Ak bude k dispozícii hosťom Nenad Miloševič, tak nás čaká súboj slovenských reprezentantov. V drese Karlovky je streleckým ťahúňom Dalibor Hlivák.

Čísla, čísla, čísla: Už vyše mesiaca nebrala Karlovka body pred domácim publikom. Z predchádzajúcich siedmich vonkajších duelov zvíťazila Handlová len v jedinom prípade (na palubovke Prievidze 86:81 po predĺžení).

Povedali pred zápasom:

Adam Dobrotka (hráč Karlovky): "Po úvodných dvoch zápasoch v tomto roku sme mali dosť dlhú zápasovú pauzu. Využili sme ju na doliečenie drobných zranení a zlepšenie našej kondície pred ďalšou zápasovou porciou. Pracovali sme tiež na zlepšení tímovej hry na oboch stranách palubovky." 

Ondrej Haviar (hráč Handlovej): "Karlovka má mladé ambiciózne družstvo, vždy hrajú s veľkou energiou, chuťou a nasadením, bez ohľadu na vývoj zápasu alebo skóre. Doma sú veľmi nepríjemný súper. Ak chceme uspieť, musíme hrať koncentrovane a s plným nasadením od prvej minúty. Rozhodujúca bude túžba po víťazstve a diktovanie tempa hry a samozrejme obrana, tam to všetko začína."

 

BK Iskra Svit - KB Košice

Iskra aréna, streda 18. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Peter Karniš, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Lákadlom stredajšieho kola je súboj Svitu s lídrom z Košíc. Hráči trénera Michala Madzina stále zatápajú najväčším favoritom, o čom sa mohli presvedčiť hráči na Pasienkoch. V tesnom zápase nakoniec odchádzali ako porazení, ale výsledok 87:89 predznamenal, že to žiaden tím nebude mať proti Iskre jednoduché. "Býci" načali novú víťaznú sériu jasným triumfom nad Handlovou a s rovnakým cieľom cestujú aj do Svitu. V pamäti ešte majú tesnú prehru z predchádzajúceho zápasu v Iskra aréne, doma však zvíťazili Košičania jasne 97:75.

Kto proti komu: Portorického rozohrávača Javiera Gonzaleza čaká neľahká úloha, proti sebe bude mať asi najlepšie rozohrávačske duo v lige - Radenko Pilčevič a Milan Žiak.

Čísla, čísla, čísla: Proti sebe sa postavia mimoriadne ofenzívne celky, ale markantný rozdiel panuje v defenzíve. Iskra dostáva v priemere viac ako 86 bodov, zatiaľ čo Košice iba necelých 76 bodov.

Povedali pred zápasom:

Roman Skvašik (hráč Svitu): „Momentálne nás čaká líder tabuľky. V tomto zápase chceme ukázať, že v našom prostredí sa nehrá ľahko a veríme, že nám k tomu pomôžu aj naši fanúšikovia. Na zápas sme pripravení bojovať a hrať o čo najlepší výsledok.“

Richard Leško (asistent trénera Košíc): "Vo Svite to bude jeden ťažký zápas. Pripravujeme sa maximálne seriózne, nechceme nič podceniť a pokúsime sa im vrátiť prehru, ktorú sme tam utrpeli v prvom vzájomnom zápase. Ak sa chceme udržať na prvom mieste, tak sa musíme vyhnúť prípadným zaváhaniam v takýchto zápasoch."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 18. januára o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Michal Perečinský, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Prebudení Spišiaci pokračujú aj naďalej v solídnych výkonoch. Presvedčiť sa mohla o tom Prievidza, ktorá vyhrala nad predposledným tímom súťaže 90:75. O štvrtú domácu výhru za sebou zabojuje Spišská Nová Ves proti ďalšiemu top favoritovi na zisk majstrovského titulu. Inter sa borí so zdravotnými problémami, so sebazaprením Barača uhájili domácu palubovku, keď zvíťazili nad Svitom tesne 89:87. "Žlto-čierni" potrebujú zvíťaziť, aby si udržali kontakt s prvými Košičami a zároveň zvládli nápor tímov tesne za nimi.

Kto proti komu: Domáci musia zabrať hlavne pod košom, majster pustil v tomto priestore len 32 bodov. Inter má kvalitnejšiu zostavu na týchto postoch, tak bude zaujímavé sledovať, kto bude mať navrch.

Čísla, čísla, čísla: Tri domáce víťazstva za sebou pre Spišiakov sú zároveň jedinými výhrami v aktuálnej sezóne. Inter hral zatiaľ vonku len desať zápasov, aktuálne má bilanciu šiestich výhier a štyroch prehier.

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "Po výbornom zápase v Prievidzi, v ktorom domáci určite nečakali taký tuhý odpor a museli vynaložiť veľa síl, aby nás zdolali, privítame na našej palubovke ďalšieho ašpiranta na titul - Inter. Možno by sme sa pred mesiacom zhovárali o tom, že ideme do stretnutia s tým, aby sme si neurobili hanbu, no tento tím je mentálne úplne inde ako pred mesiacom. Už nás nekvári žiadna negatívna séria, nie sme poslední, chlapci si oveľa viac veria a na výkonoch je to razom vidno. Pod novým trénerom hráme jednoduchšie a hlavne rýchlejšie, hráči vedia čo sa od nich očakáva a žiada. Proti Interu to však bude namáhavé, v tíme síce absentujú Bulatovič a Rančík, no Inter má silný káder, ktorý dokáže týchto ťahúňov nahradiť. Hotujeme sa ich potrápiť na maximálnu možnú mieru, otázne je, či nám v tom pomôže Šolevič. Jeho zdravotný stav sa lepší z hodiny na hodinu o jeho štarte sa rozhodne tesne pred zápasom."

Oliver Vidin (tréner Interu): „Je na nás, aby sme hrali takú obranu, o ktorú sa celý čas snažíme. Do útoku musíme hrať koncentrovane, prihrávky si dávať do ruky. Hlavne, neumožniť Spišskej ľahké body. To je celé.“

 

MBK SPU Nitra - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 18. januára o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Miroslav Matejčík, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: Trénerská výmena v Nitre zatiaľ nepriniesla želaný efekt, "corgoni" ťahajú aktuálne najdlhšiu sériu prehier v súťaži. Do krajského derby s Levicami vstupujú v pozícii outsidera, čo by im mohlo vyhovovať. Séria prehier je momentálne 12-zápasová, ale jedno musíme poznamenať, pod trénerom Ľubomírom Urbanom hrajú Nitrania oveľa lepší basketbal. Pod Zobor však prídu Patrioti, ktorých povzbudilo cenné víťazstvo nad Komárnom. Trénerovi Teovi Hojčovi bude premiérovo k dispozícii aj Američan Mychal Ammons.

Kto proti komu: Práve Ammonsa čaká hneď na úvod súboj s Filipom Pejovičom. Ako sa proti nemu presadí nová levická posila?

Čísla, čísla, čísla: Dvanásť prehier v rade, negatívna séria Nitry trvá už vyše dvoch mesiacov. Levice prehrali predchádzajúce tri zápasy na palubovkách hostí.

Povedali pred zápasom:

Jozef Mečiar (vedúci družstva Nitry): "Mužstvo sa pripravuje na tento zápas ako na každý iný. Chceme naďalej pokračovať v zlepšovaní nášho výkonu, ktorý sme predviedli v ostatných kolách a postupne ho stabilizovali. Tím Ľubomíra Urbana zabojuje aj v náročnom stretnutí s favorizovanými Levicami o čo najlepší výsledok."

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Sobotňajšie víťazstvo proti Komárnu bolo pre nás veľmi dôležité. Na hráčoch bolo od príchodu do haly až do poslednej sekundy zápasu vidieť, ako veľmi chcú vyhrať a potešiť svojich fanúšikov. Teraz nás čaká súboj proti Nitre a my vieme, že akákoľvek strata koncentrácie, alebo podcenenie súpera, by nás mohlo vyjsť opäť draho. Do tímu pribudol Mychal Ammons, ktorý v stredu absolvuje premiéru v našom drese. Spoliehať sa budeme na tradičnú podporu našich fanúšikov počas derby."

Foto: Peter Jesenský